У славу српских Хериотера

Неколико српских дечака у време Првог светског рата послато је у Единбург на школовање. Тамо су заволели рагби и 1918. одиграли прву утакмицу под именом Србија. У Београду се одржава међународни турнир на коме ће играти и данашњи рагбисти школе "Џорџ Хериотс", коју су похађали српски дечаци.

Почетком године у емисији "Око магазин" на РТС-у емитована је прича о српским дечацима који су за време Првог светског рата послати у Единбург, у Велику Британију, на школовање. Тамо су заволели рагби и 1918. одиграли прву међународну рагби утакмицу под именом Србија.

Можда би прича о томе била важна само за спортске анале, да у њој нема пуно историје. Дечаци су до Шкотске стигли повлачећи се пешке преко Албаније.

Према подацима школе "Џорџ Хериотс" у Единбургу, српски дечаци су били одлични играчи. Фрејзер Сим, архивар школе Џорџ Хериотс, каже да је то био рагби на највишем нивоу.

Прича о српским Хериотерима, много је значила рагбистима у Србији, па је рагби клуб "Победник" ступио у контакт са школом "Џорџ Хериотс" како би одиграли пријатељску утакмицу читав век касније.

Марко Јовановић из рагби клуба "Победник" каже да су веома расположени. "Долази велика група из Хериотса и медијско интересовање у Единбургу за ту причу је велико", каже Јовановић.

Подршку им даје Марк Барет, Британац који ради у Србији на послу који са рагбијем нема пуно везе. Бивши рагбиста и тренер каже да је било тешко организовати турнир, јер је рагби и даље мали спорт у Србији.

Како је све кренуло причом о утакмици од пре 100 година, и сам турнир имаће емотивну ноту. "Уз људе који сада играју у Хериотсу биће ту и потомци дечака који су били у Шкотској до 1919. и они ће предавати пехаре и награде", наводи рагби тренер Марк Барет.

На рагби теренима у Железнику за викенд, одиграће се, кажу, најмасовнији рагби турнир икада одржан у Србији, са 20 тимова из осам земаља. То је идеалан крај приче дуге цео век, а учесници се надају да ће бити нови почетак за рагби у Србији.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. јул 2012, 14:45) - zoranjovanovicstanojevic@gmail.com [нерегистровани]

Braća

Predivno.Obavezno,kako je već predloženo,snimiti film a do tada može da se uradi lep dokumentarac.Svaka čast.

(недеља, 01. јул 2012, 08:48) - voja marjanovic [нерегистровани]

Bravo!

Ja sam najmladje dete Svete Marjanovica i veoma mi je zao sto, zbig iznenadne bolesti, nisam mogao da prisustvujem prijemu kod ambasadora Velike Britanije i danasnjoj ragbi utakmici. Iz istof razloga sprecen je i moj stariji brat Djordje Marjanovic da prosustvuje ovom, za nas, veoma vaznom dogadjaju, kako bi se svojim prisustvom, bar tako, malo oduzili svome ocu.
I iz ranijih komentara povodom Natasine dve emisije, ali i danas, vidim da je ovaj zatamnjeni deo srpske istorije naisao na veliko interesovawe i odobravanje. To je bio razlog koji me je naveo da pocnem da pisem dokumentarni roman o mom ocu i njegovim drugovima, koji sam nazvao ,,Srpski herioteri''. Kompletan tekst romana zavrsi cu do kraja ovo meseca. Samo da uzgred napomenem da sam vise od 20 godina clan Udruzenja knjizevnika Srbije, da sam do sada objavio deset knjiga, a nadam se da ce mi do kraja ove godine izaci tri nove knjige: drugi tom romana ,,Aleksander'', studija o kucevskim nadimcima i ,,Srpski herioteri.
Nadam se da ce danas sa nasim i skotskim ragbistima biti moj mladji sin Svetomir, i sin nase sestre Ljiljane dr Djordje Miljecic.
Jos jednom ogromno hvala Natasi Djulic, novinarki RTS-a, koja je ospela prva da plasira pricu o srpskim herioterima i tako taj trenutak nase istorije izvuce iz zaborava. Moj pozdrav kcerki dr Dulkanovica. Poznavao sam i vaseg oca i majku.
Moja e-mail adresa je novidan(et)srveki.com

(субота, 30. јун 2012, 23:36) - Branislava rodj. DULKANOVIC [нерегистровани]

Ragbi turnir u Beogradu

Dragi organizatori ovog Ragbi turnira,Zao mi je sto sam bila sprecena da uzivam uovom Ragbi turniru i "revansu" posle 100 g. Srbije i Skotske.Cestitam Vam sto ste Turnir organizovali, ucesnicima zelim Good Luck a George Herriot School svaka zahvalnost na secanju na srpske decake koje je Skotska majcinski primila u najtezim trenucima nase Srbije.Pratim sve izvestaje vezane za ovaj Ragbi Turnir - hvala i RTS-u na prikazima!S ljubavlju cerka (Dr.) Dimitrija Dulkanovica - Branislavatrenutno zivi u New Yorku

(субота, 30. јун 2012, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

Film

Potpuno se slazem sa misljenjem da bi ovo bio odlican film!!!

(субота, 30. јун 2012, 17:50) - anonymous [нерегистровани]

Film

Ovo bi bio predivan film, kada bi imali dobrog rezisera i nekog talentovanog scenaristu.

(субота, 30. јун 2012, 13:18) - Чича од Шумадије [нерегистровани]

О томе се мало зна, требало би, вреди

Случајно сам гледао емисију о дечацима из Србије који су били на школовању у Енглеској, како им је било, може само да се наслути, у сред рата, преласка преко Албаније, остављају све и иду у непознато, и то дечаци...

Ово испуљава душу, и наводи да се човек замисли, да је српска Влада и тада мислила на будућност и поред свих ратних мука...

Овако нешто мора бити више у јавности, то је и признањењ овој деци и једна лепа слика о нашој Србији у најтежим тренуцима.