"Клизна" Српска Нова година

За мање од 100 година разлика између јулијанског и грегоријанског календара повећаће се за један дан. Православна, односно Српска Нова година, славиће се 15. јануара.

Разлика између два календара, грегоријанског и јулијанског, сада износи 13 дана. Та разлика повећаће се 2100. за један дан, па ће почетак 2101. године Српска православна црква обележавати 15. јануара.

Јулијански календар, који је увео Гај Јулије Цезар 46. године пре нове ере, користио се до 16. века. Потом је уведен грегоријански календар, када је разлика у односу на стари износила десет дана.

"Тада је папа Грегорије XIII 24. фебруара 1582. године издао Булу којом је избрисао тих десет дана. Он је такође увео, односно његов астроном извршио реформу календара да вековне године, оне које се завршавају са две нуле, буду преступне само ако су дељиве са четири", рекао је астроном Милан С. Димитријевић.

"То је у ствари грегоријански календар који је данас грађански календар", истакао је Димитријевић.

Цркве никада нису стварале свој календар већ су, кроз историју, прихватале онај који им је највише одговарао, и са њим усклађивале своје празнике и богослужења.

"Ми очекујемо да ће једно од будућих питања којима ће се бавити будући Сабор Православне цркве или православних цркава, бити питање уједначавања календара", изјавио је професор Богословског факултета у Београду Радомир Поповић.

Најпрецизнији систем рачунања почетком 20. века успоставио је српски научник Милутин Миланковић.

Прихватиле су га патријаршије у Истанбулу и Александрији, као и Грчка, Румунска и Бугарска црква.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 15. јан 2012, 14:16) - Nenad [нерегистровани]

Milanković

Pravo je pitanje kada ćemo mi Srbi prihvatiti Milankovićev kalendar, a ne Gregorijanski. Suštinski između ova dva kalendara neće biti razlike sve do 2800. g. a do tada će smnogo vode proteći.

(субота, 14. јан 2012, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Stavite tacku...

...Na ove nebuloze! 80% ne slavimo zbog pravoslavne tradicije, nego zbog viska praznicnih dana!
Ja sam za usvajanje gregorijanskog kalendara u pravoslavnoj crkvi!

(субота, 14. јан 2012, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

Božić

Isto tako i Božić će da nam bude 8. januara, a i sve ostale slave se pomeraju za jedan dan.

(субота, 14. јан 2012, 14:17) - ХУ [нерегистровани]

Нова година

Ни православна ни српска. Славе је стотине милиона Руса и још неки православни народи па према томе не може бити Српска већ Јулијанска, нису је измислили Срби нити је само они славе. То што је Срби славе је друга ствар. Славе и ону другу па је не зову Српска. А ни православна јер многи православни народи славе искључиво ону другу "Несрпску Нову годину.