Читај ми!

Како европосланици оцењују нову рунду међустраначког дијалога

Другог дана дана посете Београду, европосланици су разговарали са делом опозиције, председником Србије, премијерком и председником Скупштине Србије. Састали су се и са члановима Привременог надзорног тела за праћење медија. Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да ће у суботу детаљније говорити о разговорима, а да је данас била добра атмосфера на састанцима са представницима дела ванпарламентарне опозиције.

Европарламентарци још једном за истим столом са ванпарламентарном опозицијом. У разговорима на недавно одржан референдум осврће се лидер Нове странке. Каже, био је показна вежба за недостатке у изборном процесу као и шта може да се унапреди.

Арис Мовсесијан из Нове странке каже да је на европламантарцима велика одговорност да се кроз дијалог Београда и Приштине обезбеди да Срби са КиМ остваре своје бирачко право, подсећајући да то нису имали прилику да учине на референдуму.

Пре четири месеца део опозиције напусто је међустраначки дијалог. Међу њима и странка Вука Јеремића. На данашњи позив су се одазвали. За њих, ништа више од информативног састанка. Без детаља о самим изборима.

До промене околности може доћи тек након 3. априла. Важно је одржавати контакт, бити у пристојним односима не избегавати једне друге, сматра Лидер Народне странке Вук Јеремић.

Потписано у септембру у 16 тачака, између осталог, подразмева и формирање Привременог надзорног тела за праћење медија. Колико је урађено за два месеца, али и којом динамиком ће радити до избора као и током њих европарламентарце упознали су чланови тог тела.

Копредседавајући Привременог надзорног тела за праћење медија Раде Вeљановски оцењује да је у том телу упостављена добра координација, иако, како наводи, било разлиштих ставова будући да је половина чланова предложила опозиција, а другу половину РЕМ.

Председавајућа Привременог надзорног тела за праћење медија Оливера Зекић наглашава да ни на једној седници није било преглашавања. Ми препоручимо нешто, на медијима је да ли ће то да усвоје или неће. До сада су помаци минимални, али немамо чаробни штапић да средимо медијску сцену, додаје Зекићева.

Европосланици и на Андрићевом венцу. Саговорници сагласни да је недавно одржан референдум и промене Устава у области правосуђа важан корак у евроинтеграцијама Србије.

У саопштењу се наводи да су посредници са представницима опозиције оценили као конструктиван и упознали председника Александра Вучића са појединим сугестијама у вези са изборним процесом.

Вучић је, наводи се, истакао да је од почетка показао спремност и вољу да саслуша све аргументоване предлоге и да је много тога већ урађено у циљу унапређења изборних услова, како би се на адекватан начин дошло до атмосфере поверења и одоговорности свих учесника.

Вучић је указао на опструкције којима власти у Приштини, супротно свим демократским стандардима и европским вредностима, покушавају да лише Србе са Косова и Метохије да остваре своје бирачко право на априлским изборима.

Посредници Европског парламента истакли су важност слободног, фер и транспарентног изборног процеса. 

Конструктивно и конкретно – тако ову рунду међустраначког дијалога виде посланици из Брисела, пошто су се и другог дана састали са председником парламента.

Напомињу, потребна је даља, реформа како би се консолидовала демократија у Србији.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић сматра да је међустраначки дијалог је био важно искуство за све учеснике, те да је показао да смо у стању да радимо преко страначких линија на постизању напретка у општем интересу српске демократије.

Резултате и детаље тродневних састанака саопштиће сутра на конференцији за новинаре.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво