Читај ми!

Вучић: Сваки велики пројекат пратили су протести, обићи ћу радове

Сваки велики пројекат пратили су протести, али то неће зауставити борбу за напредак Србије, поручио је председник Александар Вучић поводом протеста због почетка изградње метроа на Макишу. Поводом изјаве Аљбина Куртија о уједињењу Косова са Албанијом, Вучић је рекао да је нереаговање међународне заједнице бескрајно лицемерје.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да случајно није био планиран за церемонију почетка радова на изградњи метроа на Макишу, јер је имао раније договорену обавезу у Новом Саду, као и да ће ускоро обићи то градилиште.

"Неки воле да се поносе што граде, неки да руше. Ја сам од првих. То прави огромну разлику", рекао је Вучић новинарима, одговарајући на питање зашто није био на почетку церемоније у Макишу.

Каже да ће метро Београд коначно поставити на мапу најмодернијих европских метропола и решити део саобраћајних проблема, али не сасвим, јер како каже, расте стандард.

Најавио је да ће следеће године бити расписан тендер за проширење ауто-пута Београд – Нови Сад који би требало да има по четири плус једну траку са сваке стране.

Коментаришући протест одржан због почетка изградње метроа у Макишу, рекао је да су сваки велики пројекат пратили протести, али да то "неће зауставити борбу за напредак Србије и намеру власти да уради све оно што је пропуштено да се уради претходних деценија".

Додао је да они могу да се скупљају сваки дан, док поштен народ ради, али да је резултат ништа, осим што су направили гужву сат времена.

"Хоћете да кажете да није добра линија зато што не ваљају људи у Миријеву, на Карабурми, Звездари, Чукарици, Бежанијској коси, који треба да добију метро, него бисте нешто друго? Што нисте било шта изградили? Макар један ауто-пут, а не десет колико их сада градимо или смо изградили...", рекао је Вучић.

Вучић о Куртију: Ово је само почетак

На питање о новим провокацијама Аљбина Куртија и изостанку реакције ЕУ, те о изјавама изасланице Европског парламента за Косово Виоле фон Крамон, Вучић је рекао да није реаговао и да је пустио да прође један дан.

"Онда је премијерка Ана Брнабић реаговала и питала Европу хоће ли неко неку реч рећи. Није реч о неком посланику, амбасадору, већ премијеру привремених институција у Приштини који прети директно уједињењем са Албанијом. Питао сам једног амбасадора са којим сам се срео за викенд шта би било да ја причам о уједињењу са неким, да ли бисте ме обесили. Сви светски медији би брујали и правили од тога невероватне приче, плашили би свет великосрпском хегемонијом", рекао је Вучић.

Рекао је да када је реч о великоалбанској хегемонији неће реаговати, већ ће можда у једном месечном извештају написати да то није било паметно.

"Претпостављам да сте узели Виолу фон Крамом као лакмус папир за антисрпско понашање. Нема о чему се није огласила у Србији, о сваком телевизијском прилогу на тајкунским телевизијама се изјашњавала, а иако је задужена за Косово није јој пало на памет да се осврне на ове изјаве", додао је он.

Вучић је рекао да је ово само почетак и да се неће зауставити на томе.

"Имаћемо много проблема по том питању. Шта год радили против Србије то је богоугодно, а шта год Србија урадила, макар се бранила, неће бити срећни. Чак иако градимо брзе пруге није добро, јер не граде њихове већ кинеске компаније. А притом, њихове земље имају по сто пута већу економску размену са Кином", додао је Вучић указујући на лицемерје.

О дипломатској офанзиви Приштине 

На питање да коментарише дипломатску офанзиву представника привремених приштинских институција, Вучић каже да нема ништа против њихових путовања и да могу да причају шта год хоће, али је приметио да они углавном путују по земљама које су их признале и омогућили да, како је рекао, "бомбе падају по српским градовима, војсци и полицији".

Што се тиче нашег одговора, он је спреман, рекао је Вучић.

"Чекам да нам покажу прву земљу која ће да их призна или да потпишу да желе да уђу у неку међународну организацију. Тога дана ће добити неколико разгледница из Србије више земаља широм света на којима ће да пише кога признају, а кога не признају", рекао је председник. 

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво