Читај ми!

Акција Приштине, дан четврти – полиција претукла тројицу Срба; Петковић: За инцидент директно одговоран Курти

Грађани незадовољни одлуком Приштине о замени регистарских таблица и даље протестују на северу Косова и Метохије, код прелаза Јариње и Брњак, где су распоређене Специјалне јединице Росу. На север покрајине и даље се може једино пешице.

На административним прелазима Јариње, Брњак и Мердаре ситуација је мирна али напета. Специјалне јединице Росу и даље су на северу покрајине, где су распоређени због недавне одлуке Приштине о замени регистарских таблица привременим, што је појачало тензије на северу и изазвало забринутост мештана

Грађанима на блокадама стигла су дрва како би се загрејали. С њима су синоћ били челници Српске листе и градоначелници са севера Космета.

"Потребно је да се Приштина врати у пређашње стање ситуацију на северу и да донесе одлуку о повлачењу до зуба наоружаних специјалаца из чисто српских средина у општинама Зубин Поток и Лепосавић. Након тога потребно је да се настави дијалог Београда и Приштине и нађе решење. Ово није питање градоначелника, јер ови људи су овде дошли спонтано, а градоначелници су дошли да буду са својим народом. Ово је питање које треба да се решава за преговарачким столом у Бриселу", сматра Игор Симић, потпредседник Српске листе.

Председник Србије Александар Вучић, који борави у Будимпешти, рекао је да Аљбин Курти својим позивима да обе стране укину одлуке о пробним таблицама "продаје маглу", а све у циљу да Србија призна самопроглашену независност Косова.

Русија је забринута због ситуације на Косову и Метохији, и оцењује да је циљ провокације привремених приштинских институција протеривање Срба из аутономне покрајине.

Позива власти у Приштини да хитно повуку полицију из северних делова покрајине.

На смиривање ситуације позива и Европска унија, поручујући да се све провокације или једностране акције морају избећи, јер би оне биле директно против интереса грађана у региону.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво