Читај ми!

Стефановић: Повишена борбена готовост јединица ВС у гарнизонима Рашка и Нови Пазар

Јединице Војске Србије су у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, јер на тај начин држава жели да пошаље јасну поруку да се више неће догодити погром српског народа, рекао је министар одбране Небојша Стефановић током посете гарнизонима у та два града.

Министар одбране Небојша Стефановић обишао је припаднике Војске Србије у гарнизонима у Новом Пазару и Рашки, где је са начелником Генералштаба, генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао презентацији спремности припадника војске да одговори на све постављене задатке и заштити све грађане Србије.

Поручио је да су јединице Војске Србије у повишеној борбеној готовости у гарнизонима Рашка и Нови Пазар, јер на тај начин држава жели да пошаље јасну поруку да се више неће догодити погром српског народа.

"Наша војска не провоцира, али је спремна да заштити народ уколико се догоди било шта што угрожава његов живот. Важно ми је да видим да су ови људи расположени и спремни. Опрема и техника коју смо набављали је у правим рукама професионалаца", истиче министар.

Стефановић оцењује да председник Александар Вучић повлачи одличне потезе ради деескалације тренутног стања на северу КиМ.

Коментарише и позивање "обе стране" да се уздрже од провокација, које стиже из ЕУ.

"Шта је то урадио Београд? Свака провокација била је од стране Приштине. И оно што сте могли да видите и на Јарињу и Брњаку. Нажалост, и најновији догађај, пребијање Срба. Све оно што се дешава указује колико је председник био у праву када је говорио да ће се то дешавати. Да је то део организоване кампање", указао је министар.

Стефановић додаје и да очекује реакцију ЕУ и Кфора, али да је тренутно најважније заштитити животе Срба.

"Драго ми је што председник води једну активну кампању у којој не дозвољавамо да нас ико гази и понижава. Драго ми је што Србија данас има много више снаге него претходних деценија и ми ћемо наставити да радимо свој посао никога не провоцирајући, али да ћемо, по налогу председника, бити спремни да заштитимо свој народ", закључује Стефановић.

Обиласку људства и дела најсавременије технике којима војска располаже присуствовао је и командант копнене војске, генерал потпуковник Милосав Симовић, а одржан је и састанак са командантима јединица Војске Србије.