Читај ми!

Вучић у Њујорку: Наше је да се боримо и чувамо сопствене интересе

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да се покушава и да се бори како би се уздигнуте главе изашло из ове ситуације. Успели смо мало да закомпликујемо ствари, каже Вучић.

Александар Вучић је, на крају боравка у Њујорку, новинарима рекао да сматра да су многи свесни, да како год гласали, знају да иницирање резолуције у Сребреници нема везе са правдом и међународним правом, већ са геополитичким односима.

"Наше је да чувамо сопствене интересе. Добро је што смо провели овде доста времена", рекао је Вучић и додао да ће амбасадор Србије у САД Марко Ђурић остати у Њујорку како би разговарао са земљама са којима до сада нису разговарали.

Вучић је појаснио да ће Ђурић имати састанке са представницима 20 земаља, пре свега из пацифичког региона, до којих нису успели да дођу.

"Хвала тиму који је радио напорно и свима који се боре за Србију, којима је то посао и којима није. Хвала и Вуку Јеремићу, који је стварно предано радио. Данас смо наставили билатералне састанке", рекао је Вучић.

На питање на који начин Србија кроз разговоре и објашњавање свог става може да пробије притиске и уцене, имајући у виду да је до касно синоћ имао разговоре са званичницима, амбасадорима, представницима земаља чланица УН, Вучић је одговорио да је тешко, али да се ради снажно.

"Имали смо састанак са пет европских земаља за које сматрамо да је могуће да су пријатељске и за које сматрамо да је могуће да не гласају онако како је наређено. Наставили смо јутрос, наставићемо да радимо и чим се вратимо у Београд, правићу план или за повратак или како и на који начин да делујемо у Београду. Желео бих још једанпут, посебно сталне представнике у Београду, дакле то је девет афричких земаља, пет латиноамеричких земаља, мислим, немојте ме држати за реч, 21 азијско-пацифичка земља, да њих све позовемо, да их све угостим и да још један пут изнесем ставове Србије", рекао је Вучић.

Како је додао, то је оно што може да се уради.

"И као што видите, велику нервозу смо произвели многима овде, од њихових новинара до њихових политичара. Неко је јуче рекао од азијских представника да никада УН нису биле у таквом нереду и да се не зна шта се тачно збива пред изгласавање резолуције, него што је то случај сад", пренео је Вучић.

Наводи да је Србија "успела да ствари мало закомпликује".

"Наравно, свесни смо ми да не можемо ми да победимо, Америка буквално подигне обрву, њих 70 трчи да гласа тако како Американци кажу, а овде су Немци били и Американци су, морам да будем сасвим фер, они ће гласати за резолуцију, увек ће гласати против нас на такав начин, али нису они били коловође овде и некако су се повукли. То су у потпуности преузели Немци и Немци су ти који директно воде глас", рекао је Вучић.

"Американци и Немци у Бечу бројали гласове и правили листу за притисак"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су се данас у Бечу састали представници САД-а и Немачке где су пребројавали гласове оних земаља које ће подржати резолуцију о Сребреници и правили листу за притисак.

"Ми чинимо више од онога што је реално. Американци и Немци су се данас састали у Аустрији и бројали гласове и правили листу за притисак. Састали су се, сели и бројали гласове. Радили кампању против једне мале Србије. И то су они радили данас из Беча. Они су се тамо нашли... И то вам говори нешто. Лепо су се данас скупили у Бечу, састали, направили свој штаб. Али знате кад би то урадили, да Србија није правила добар посао овде. То нешто говори, и поносан сам", рекао је Вучић.

Додао је да је важно наставити са борбом све једно какав исход гласања о резолуцији на крају буде био.

"Знате, на крају можете да изгубите, али је важно колико сте се борили... Ваше је да урадите свој посао, да се борите за своју земљу, да направите све што можете, а више од тога не можете. Да је ово расправа око Косова било би много лакше за нас, да вам то отворено кажем. Много лакше", закључио је Вучић.

Додао је да се током јутра састао са још неколико троје светских лидера, а да ће и када се врати у Србију наставити са разговорима са светским лидерима како би их упознао са ставовима Србије по питању резолуције у Сребреници и да су уз Србију данас многе државе које схватају геополитичку ситуацију у којој се свет налази.

"Некада би нама сада коректне земље, Саудијска Арабија, Пакистан биле жестоки противници, али они разумеју геополитичку ситуацију сада. Ми данас идемо поподне, а Марко (Ђурић) и Вук (Јеремић) ће имати сасатанак са Организацијом исламске конференције. Ми смо њих већ све видели, али је добро да још једанпут потврдимо", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Истакао је да део међународне заједнице Србију проглашава фактором дестабилизације када год она неће да прихвати нечије уцене, а да је једини начин да Србија буде добра да се одрекне себе, Косова и Метохије и Републике Српске.

"Када год постоји нешто у нашем региону и када нећете да прихватите нечије уцене, ви сте фактор дестабилизације. Када год сте спремни да штитите интересе свога народа, ви сте им проблем. Ја сам им постао највећи проблем на кугли земаљској само зато што им не дозвољавам да Србију и Србе газе", рекао је Вучић.

Указао је на то да се резолуцијом о Сребреници за коју нема сагласности сва три народа у БиХ, крши Дејтонски споразум на најгори начин, као и да то и Американци знају.

"И они знају да је то брутално кршење Дејтонског споразума, и зато су пустили Немце да гурају резолуцију. За такве одлуке морате да имате сагласност сва три народа и сва три члана Председништва, а тога нема", рекао је Вучић и додао да се тиме прави велика грешка, али да их за то није брига.

Навео је и да би, "ако би одустали од тога да смо Срби, од свог имена и презимена, да се одрекнемо КиМ, да се одрекнемо Републике Српске и наше Србије, наше независности и суверности", добио три Нобелове награде до сада.

"Грађане занима хоће ли Србија успети да сачува национални понос"

На питање новинара да прокоментарише наводе да ће део опозиције бојкотовати изборе, Александар Вучић је рекао да није ништа о томе читао и да не зна ко ће изаћи на изборе и додао да се људи у Србији интересују за друге ствари.

"Људе интересује могу ли пре празника да приме плату и пензију, људе интересује шта је то ново што ћемо да донесемо за земљу у будућности, шта ћемо за ЕКСПО да донесемо", рекао је Вучић у изјави медијима у Њујорку, где је боравио у вишедневној посети УН.

Говорећи о изборима, оценио је да ће грађани изабрати оне који гарантују напредак, и тежак и озбиљан рад и додао да се неће укључити у кампању пре средине маја, јер, како је истакао, тренутно има много важнијих послова од страначких ствари.

На питање да прокоментарише изјаву лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића да треба прихватити резолуцију о Сребреници, Вучић је рекао да свако има право на мишљење и на политички став.

"Они мисле да Србија треба да призна тзв. Косово, они мисле да Србија треба да прихвати резолуцију о геноциду без борбе. Ми не мислимо тако. Нека народ процени ко његове интересе боље штити", изјавио је Вучић.

Оценио је да “у Србији постоји много људи који навијају против своје земље и да то није појава од јуче”.

субота, 13. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару