Читај ми!

Брнабић: Отворен кластер један, испуњени услови за 3 и 4

На међувладиној конференцији ЕУ и Србије у Луксембургу констатовано је да је отворен кластер 1. Премијерка Ана Брнабић је изјавила да може да потврди да је отворен кластер 1 о основним вредностима, који је један од најзначајнијих у оквиру нове методологије прикључења, као и да је Србија испунила све што се од ње очекује и тражи за отварање кластера 3 и 4.

Ана Брнабић је изјавила да је на Међувладиној конференцији Србија - Европска унија констатовано да је Србија направила напредак у протеклих неколико месеци и да је према новој методологији кластер 1 отворен, а да се током словеначког председавања, ако се испуне услови, очекује отварање кластера 3 и 4.

Брнабићева је истакла да Србија наставља са реформама с фокусом на владавини права и навела да се нада да ће бити отворена још два кластера током председавања Словеније до краја ове године.

"Чули смо од значајног броја чланица да ће нам пружити подршку, а ја сам гарантовала да ће овакав напредак да се настави, јер све ово што радимо радимо због наше земље и грађана Србије", навела је премијерка.

Брнабићева је у изјави новинарима захвалила Португалији на подршци коју је пружала Србији током председавања ЕУ, али и државама чланицама које су истакле да препознају нову енергију у Србији да прихвати реформе и да их спроводи посебно у домену владавине права.

"Јасно је шта треба да урадимо, позитивна ствар је што смо констатовали да је отворен кластер 1, најзначајнији у оквиру нове методогодије и јасно је шта се очекује од Србије да би отворила кластере 3 и 4. Настављамо са реформама", додала је премијерка.

Надамо се њиховом отварању током словеначког председавања до краја године, навела је премијерка, уз напомену да се од држава чланица Еу чуло шта су услови за такав корак.

Јоксимовић: Почела примена нове методологије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић констатовала је да је Србија и званично почела примену нове методологије у преговарачком процесу. 

"Од данас је почела примена нове методологије на наш преговарачки процес, одржана је политичка међувладина конференција на највишем нивоу са наше стране уз учешће премијера што је највиши политички ниво", рекла је Јоксимовићева новинарима у Луксембургу.

"Констатовано је да је Србија кластер 1, најважнији део политичких критеријума, основе владавине права већ фактички отворила чињеницом да је пет од пет поглавља већ отворено, објаснила је министарка.

"То је свакако за нас важан импулс и настављамо да радимо даље", закључила је Јоксимовићева.

Вархељи: Видљив напредак у Србији 

Португалска министарка Ана Паула Закаријас је рекла да је констатован напредак који је Србија учинила протеклих месеци и да је важно да се Београд сагласио са новом методологијом.

"Поздрављамо отварање кластера 3 и 4 када се испуне услови", додала је она.

Евроспки комесар за проширење Оливер Вархељи је рекао да се водила суштинска дебата о томе шта треба учинити, констатујући да је видљив напредак у Србији, што креира нови замах за све.

Према новој методологији, навео је он, кластер 1 је већ отворен и морамо наставити током словеначког председавања да убрзамо процес, али мора и Србија да учини своје, рекао је Вархељи.

"То је јасна порука коју је премијерка чула од нас и спремни смо као Европска комисија да помогнемо", закључио је Вархељи.

Међувладина конференција Србије и Европске уније (ЕУ) почела је вечерас нешто после 21.30 сати, а делегацију Београда чиниле су премијерка Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, док је делегацију Европске уније представљао Жосеп Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност и комесар за проширење Оливер Вархељи.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво