Потписан споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потписали су у Белој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

Амерички званичници блиско су сарађивали са званичницима Европске уније око споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, изјавио је амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел.
Саветник за националну безбедност председника САД Роберт О'Брајан оценио је да је председник Доналд Трамп постигао још један историјски договор и поручио да се економском нормализацијом односа Београда и Приштине отвара пут ка миру и светлијој будућности за људе на Балкану.
Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, симболично је уручио председнику Србије Александру Вучићу кључеве Беле куће.

 

Амерички председник Доналд Трамп честитао је председнику Србије Александру Вучићу и косовском премијеру Авдулаху Хотију на потписивању споразума у Вашингтону, наводећи да су постигли напредак који се чинио немогућим.

 

Нису били лаки дани за Србију, све се убрзава

"Ово су били не лаки за нас. Имаћемо и много важне састанке у Бриселу, чекају нас важни састанци. Све се убразава. Одавде идемо у Брисел, не идемо кући у Београд", нагласио је председник Вучић.

Председник се захвалио људима у Србији, на подршци.

"На бризи, што су веровали у нас и што воле своју Србију. Србија добро иде напред", истакао је Вучић.

Вучић: У овом споразуму немамо чега да се стидимо

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала косовску независност, изјавио је председник Вучић.

"Не да немамо чега да се стидимо, већ имамо разлог да се поносимо. Видећете да ћемо се и у разговорима са неким другима позивати на овај споразум", рекао је Вучић.

Додао је и да је његов сусрет са Трампом био веома срдачан, а да се Трамп интересовао за стопу незапослености у Србији, за економију, да је говорио о Фонду за развој.

Вучић: Шаховска минијатура око израелског признавања КиМ

Председник Вучић је рекао да су домаћини две делегације мислили да ми треба да позовемо Израел да Израел призна независност Косова.

"На бруталан начин смо одбили међусобно признање, а ово је била шаховска минијатура. Ми смо рекли да то не може да буде за нас суи генерис. Ми смо Израелу понудили и рекли да ако будете поштовали Србију ми ћемо за годину дана да пребацимо амбасаду код вас. А ми не учествујемо у ономе што су потписали Американци и Албанци", казао је Вучић.

Договорен мораторијум у трајању од годину дана

Председник Вучић је истакао да је Приштина навела да ће због тога да имају кризу владе јер годину дана нема чланства ни у једној међународној организацији, нема признавања.

"То је потврдио и Гренел, као што и ми у тих годину дана не тражимо отпризнавање", навео је Вучић.

САД ће гарантовати спровођење судских одлука о манастирима

Договорена је, наводи преддседник Вучић, заштита и промовисање слобода религија и посебно заштиту религијских објеката и имплементацију судских одлука које се тичу СПЦ.

"Овим смо добили да САД кроз билатерални споразум и са нама и са њима гарантују да ће се судске одлуке спорводити у дело за наше верске објекте на Косову и Метохији. То се односи и на Пећку патријаршију и за Дечане", напоменуо је предсдник Вучић.

Са САД заједно студија о Газиводама

Председник Вучић рекао је да су се две стране слажу да ће да раде заједно са САД на физибилити студији која ће да подели Газиводе.

"Ми у овом тренутку немамо ни киловат струје са Газивода. Како года да то поделимо и ми ћемо да добијемо. Зато су се они и свађали. Веома је важно да Американци ураде и физибилити студију", навео је председник Вучић.

Вучић: Такси више нема

Председник Вучић изјавио је да је приштинска делегација рекла да ће све да потпише само да се врати тачка 10.

"Хоти је на томе десет пута инсистирао. Они су се обавезали својим уговором са Американцима да ће да приступе мини-Шенгену. Тиме ћемо да обезбедимо слободан проток људи, капитала, услуга. То је за све нас од фантастичног значаја. Такси више нема", казао је председник.

Отварање Фонда за развој САД у Србији

Председник Вучић изјавио је да је само за Србију предвиђено отварање фонда за развој САД, а тога нема за било кога другог у региону.

"То ће значити јак сигнал свим кредитним агенцијама. Показује колико је Америка заинтересована да ради са Србијом. Американци ће са нама радити пројекте", истакао је председник Вучић.

Председник Србије рекао је да је потписан билатерални споразум са САД.

"Ово није трилатерални споразум, већ билатерални споразум који је Србија потписала са САД. Трећа страна није призната као субјект међународног права, што је за нас било веома важно", нагласио је Вучић. 

Указао је и да свих 16 тачака споразума нису исте за Београд и Приштину. 

Вучић позвао Трампа да посети Србију

Председник Вучић рекао је у Овалној соби да му је огромна част што је ту.

"Стварно сте се потрудили и ангажовали. Посветили сте се стабилизацији овог региона и желим да донесете мир овом региону. Ми нисмо решили наше проблеме и даље постоје разлике између нас, али ово је корак напред. Нисмо говорили о многим ставкама које смо данас потписали. Још једном захваљујемо председниче", рекао је Вучић.

Позвао је Трампа да посети Србију.

"Дођите у Србију и видећете да ћемо вас врло благонаклоно примити", казао је председник Вучић.

Трамп: За овакав споразум биле потребне деценије

Амерички председник Доналд Трамп оценио је, после потписивања споразума у Белој кући, да су за овакав потез биле потребне деценије.

"Верујем да ће се десити изванредне ствари, а Америка ће се отворити према обема странама. Економија може зближити људе, ови људи су урадили одличан посао", рекао је Трамп.

Амерички председник је посебно истакао улогу Ричарда Гренела у процесу који је претходио постизању споразума. "Он их је зближио", рекао је амерички председник.

Вучић: Одличан састанак са Трампом

"Одличан састанак са председником САД Доналдом Трампом у Овалној соби", написао је Александар Вучић на Инстаграму.

Мали: Споразум осигурава напредак целог региона, огроман успех

Имамо споразум у руци, који нам даје прилику да економски још више цео регион напредује, изјавио је за Танјуг из Вашингтона министар финансија Синиша Мали, после потписивања споразума између Београда и Приштине у присуству америчког председника Доналда Трампа.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је да споразум који је данас потписан нуди нови однос међусобне привредне сарадње, стварање правог економског простора у којем могу сви да профитирају, слободан проток роба, људи и капитала, као и директну подршку приватном сектору и отварање нових радних места.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је оно што је делегација Србије постигла у Вашингтону изузетан успех, посебно с обзиром на то шта су била очекивања друге стране, те да је споразум за унапређење економских односа Београда и Приштине, заправо и више од тога - то је план који за наше људе на КиМ, али и за целу Србију ствара могућности за које, каже, нисмо веровали да ће бити достижне.

Потписан споразум у Белој кући

Председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти потписали су у Белој кући споразум са америчким председником Доналдом Трампом о нормализацији економских односа.

Саветник за националну безбедност Роберт О‘Брајен је потврдио вест, јавља извештач РТС-а из Вашингтона. 

Споразум је потписан у Овалној соби. 

Танјуг/AP Photo/Evan Vuči

Вучић: Постоји много разлика, ово је велики корак напред

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да између Београда и Приштине постоји много разлика, али да је ово велики корак напред, преноси Ројтерс.

Трамп: Постигнут продор ка економској сарадњи

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је у Белој кући да су Београд и Приштина посвећени економској нормализацији и да је постигнут продор ка економској кооперацији, преноси Ројтерс.

Приштинска делегација стигла у Белу кућу

Чланови приштинске делегације стигли су у Белу кућу.

Председник Вучић стигао у Белу кућу

Председник Србије Александар Вучић стигао је на састанак у Белу кућу. 

Још није почео састанак у Белој кући

Извештач РТС-а из Вашингтона јавља да састанак у Белој кући још није почео.

Пре неколико минута испред хотела у коме је одсела приштинска делегација и даље стоји колна возила која није кренула ка Белој кући.

Из албанских извора се сазнаје да део албанске делегације није задовољан споразумима и да су одложили одлазак у Белу кућу.

Српска делегација је кренула ка Белој кући.

Протоколом се предвиђа да обе делегације поздрави Доналд Трамп, затим да се потпишу споразуми, а потом да са предсдником Трампом председник Вучић и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти имају кратак састанак.

Извештај Ненада Зафировића

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти потписаће договорене економске споразуме у присуству Трампа. У документу нема тачке о узајамном признању.

Председник Трамп ће након тога одржати са њима кратак састанак у Овалној канцеларији.

Када је реч о распореду за данас, председника Вучића очекује и сусрет са државним секретаром САД Мајком Помпеом.

Не зна се шта ће бити теме разговора, али се очекује да ће Вучић поменути заштиту црквених имања на КиМ и да ће подсетити Помпеа да Приштина већ годинама није спровела у дело оно што је потписала у Бриселу, а то је формирање Заједнице српских општина.

Како јавља извештач РТС-а из Вашингтона, током ноћи се много радило и Бела кућа је саопштила да ће председник Трамп у 11 сати по локалном времену (17 по српском) поздравити Хотија и Вучића и да ће након тога присуствовати потписивању економских споразума.

Председник Вучић је синоћ рекао новинарима да би могао да се очекује добар споразум.

После јучерашњег састанка са представницима Приштине у Белој кући Вучић је рекао да је одбио тачку која говори о међусобном признању и да се она више неће појављивати у документима.

Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је након састанка да је постигнут напредак у економским питањима.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри поздравио је напоре Београда и Приштине и поручио да економска нормализација значи посао за младе, нове инвестиције, стабилну и јаку економију.

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позива косовског премијера Авдулаха Хотија да не потписује споразум са Београдом у Белој кући у којем се помиње језеро Газиводе, тврдећи да је тај економски ресурс на северу Косова једна од тачака споразума.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво