Гренел: Историјски споразум, блиска сарадња са ЕУ

Амерички званичници блиско су сарађивали са званичницима Европске уније око споразума о нормализацији економских односа Београда и Приштине, изјавио је амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел. Гренел је у Белој кући истакао да је реч о историјском споразуму.

Ричард Гренел је рекао новинарима у Белој кући да су званичници САД обавестили саветнике за националну безбедност у Немачкој и Француској о стратегији и да ће их обавестити о детаљима споразума.

Гренел је рекао да споразум, потписан у Овалном кабинету отвара могућности европским и америчким компанијама у разним секторима, укључујући енергију, воду, изградњу путева, железницу и руднике.

Ричард Гренел на конференцији за медије у Белој кући рекао је да је данас постигнути споразум између Београда и Приштине заиста једна веома добра прича и позвао медије да увиде позитивне чињенице које доноси, како је рекао, ова прича.

"Довести обе стране заједно заиста је историјски. Политика је била у ћорсокаку. Ми смо се деценијама договорарали о истим стварима и то је била ноћна мора" , нагласио је Гренел и рекао да му је председник Доналд Трамп рекао да уколико се обе стране боре око политичких питања зашто се не направи нешто на пољу економије, па да политика прати економију.

"То је била формула коју смо сви били жељни", нагласио је Гренел.

Како је навео, сви инсајдери у САД ово не би урадили, те како је казао, ово су могли да ураде само аутсајдери Вашингтона, мислећи на Трампову администрацију.

"Покрећемо обе економије и цео регион напред. Ово је први корак. Европљани ће бити веома задовољни. Имали смо разговоре и са саветницима за националну безбедност Немачке и Француске како бисмо и њих такође избрифовали", казао је Гренел.

Како је рекао, то доприноси и већој безбедности америчких грађана, али и безбедности европског и америчког бизниса у том региону.

"Вода, енергија, путеви, рудници, железничка и све те индустрије су отворене за америчке и европске бизнисе. Имају прилику да помогну људима у том региону. Грађани Србије и Косова ће бити веома захвални што је била аутсајдерска админситрација која није учинила типичну политичку ствар. Да се радило класично ми не бисмо имали овај споразум", нагласио је Гренел.

Још једном је изразио захвалност председнику Трампу што је преусмерио фокус на економију како би се постигао споразум и нагласио да је управо он преузео ту историјску иницијативу.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво