Читај ми!

Харадинај тражи да се из споразума уклони језеро Газиводе

Председник Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај позива косовског премијера Авдулаха Хотија да не потписује споразум са Београдом у Белој кући у којем се помиње језеро Газиводе, тврдећи да је тај економски ресурс на северу Косова једна је од тачака споразума.

Рамуш Харадинај је рекао да ако споразум буде потписан данас, 4. септембра, и ако у њему буде питање Газивода, он и његова странка, Алијанса за будућност Косова, која је део владајуће коалиције, неће да подржи документ.

"Газиводе су језеро које на територији Косова има 9,2 километра, а на територији Србије има 2,7 километара. Дакле, то је водена граница између Косова и Србије. Унутар Косова постоји и хидроелектрана. Не сматрамо да би то требало да буде трилатерални споразум где је Србија такође страна будућности Газивода. Отворени смо са америчким Министарством за енергетику за будућност Газивода, али не и за трипартитни споразум где је и Србија страна у погледу будућности", рекао је Харадинај Радију Слободна Европа.

Харадинај је пренео да је разговарао са свим релевантним властима о уклањању ове тачке из споразума, јер је, према његовим речима укључивање Газивода у најављеном споразуму "неприхватљиво".

"Он нема подршку мене и Алијансе. Не знам каква ће бити судбина овог споразума. Апелујем на премијера Хотија да га не потписује", рекао је Харадинај.

Упозорио је да ако се постигне споразум, који укључује и питање Газивода, тада није сигурна ни будућност владајуће коалиције.

"Ово ће имати велики утицај на све политичке односе које имамо јер АБК није спреман за сарадњу у управљању и у било ком облику, како би помогао у споразуму где Србија, чак и индиректно, постаје страна косовских ресурса", подвукао је Харадинај.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво