Лајчак у јуну у Београду и Приштини, разграничење није на столу

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак планира посету Београду и Приштини током јуна како би припремио наставак дијалога две стране, сазнаје РТС у европским дипломатским изворима.

У Бриселу очекују да се дијалог настави "без одлагања" и наводе да је постизање коначног договора питање месеци, а не година. Промена граница нема подршку региона и ЕУ и није опција која може бити решење за спор Београда и Приштине, оцењују европски извори упућени у ток дијалога. 

"До првог састанка у дијалогу можда неће доћи већ у јуну, али је извесно да ће он бити вођен у Бриселу, уз посредништво ЕУ, и да ће се фокусирати на два главна циља – примену до сада постигнутих споразума и постизање коначног споразума о нормализацији односа Београда и Приштине", рекао је високи званичник ЕУ.

Оценио је да за постизање коначног договора, уз спремност две стране, неће бити потребне године, већ да је то могуће остварити за "неколико месеци".

Председник Александар Вучић изразио је спремност да учествује у дијалогу чим то буде могуће, док је у Приштини ситуација "нешто флуиднија", оцењују европски извори и наводе да је Мирослав Лајчак ступио у контакт с новим премијером Хотијем и од њега затражио да именује главног преговарача за разговоре са Београдом.

Мере "реципроцитета" које је увела влада бившег премијера Куртија су штетне, немају никакво упориште у дијалогу и морају бити повучене, оцењују у Бриселу.

С друге стране, као гест добре воље, партнери у Београду сложили су се да не наставе кампању против признавања Косова, како би се створио позитивни моментум у дијалогу, оцењују европски дипломатски извори.

Идеја размене територија присутна је већ неко време, али је изазвала негативне реакције и страховања у региону, а нема ни подршку земаља чланица ЕУ, наводи извор ЕУ.

"На недавном састанку специјалног изасланика Лајчака са представницима земаља чланица, многе земље говориле су снажно против промене граница, а ниједна земља није иступила у корист таквог решења. Прекрајање граница према етничким критеријумима није идеја 21. века, не уклапа се у модел европске демократије и може значити отварање "Пандорине кутије".

"Зато је та идеја склоњена са стола", оценио је европски званичник.

Даље наводи да је председник Хашим Тачи одбио покушаје Мирослава Лајчака да с њим разговара, али да је било контакта између Лајчака и Ричарда Гренела, специјалног представника америчког председника Трампа.

"Европа жели сарадњу са САД у контексту дијалога. Не желимо два паралелна дијалога и такмичење са америчком администрацијом. Наш циљ нису прилике за фотографисање, немамо изборе пред собом, желимо да дођемо до озбиљног споразума. Јасно је да ЕУ треба да води дијалог, јер једино ЕУ може да понуди европску перспективу Београду и Приштини", рекао је званичник.

Коначни резултат дијалога није само у рукама две стране, већ у доброј мери и у рукама ЕУ. Земље чланице ЕУ су те које одлучују о европској будућности Београда и Приштине. Ако две стране дођу до историјског споразума, и ЕУ ће морати да буде спремна да испуни свој део посла, изјавио је високи званичник ЕУ.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво