Жандармерија потиснула демонстранте из РТС-а

Припадници Жандармерије су након више сати из зграде Радио-телевизије Србије потиснули учеснике протеста "Један од пет милиона" и представнике опозиције. Демонстранти су око 20 часова упали у зграду РТС-а захтевајући уживо укључење у програм. Они су око поноћи напустили околину зграде Јавног сервиса. Министар полиције Небојша Стефановић каже да је ухапшена једна особа која је напала полицајца.

23.45 – Бошко Обрадовић је испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а. Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику. 

23.40 – Директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић рекао је да су запослени у РТС-у били спречени да професионално обављају свој посао. "Људи су насилно упали у РТС и ходницама пролазили са моторном тестером. Све наше екипе су биле блокиране у зграде. Извињавам се свим запосленима, људима из технике, продукције, информативног програма што им ни ми ни држава нисмо омогућили да обављају свој посао. Ове вечери су ти протести изгубили легитимитет", рекао је Бујошевић.

23.15 – Лидери опозиције и демонстранти још увек су испред зграде РТС-а. Поручују да неће отићи.

22.50 – На другој ванредној конференцији за медије министар Стефановић рекао је да је полиција на миран, озбиљан начин, поштујући закон, успоставила ред и мир и заштитила све које раде на РТС-у. Ухапшена једна особа која је напала полицајца, додаје Стефановић.

22.35 – Председник Србије Александар Вучић сутра ће се у 12 часова обратити јавности.

22.25 – Испред улаза у РТС са паркинга у Абердаревој ситуација је напета. Грађани насрћу на врата и покушавају да уђу.

22.15 – Жандармерија је потиснула демонстранте и представнике опозиције из просторија Јавног сервиса. Испред зграде РТС-а у Абердаревој ситуација је напета.

22.05 – Mинистар полиције одржаће још једну конференцију за медије у 22.45. 

22.00 – Демонстранти преговарају са Жандармеријом и ситуација је повремено напета. Неки демонстранти напустили су зграду РТС-а.

21.50 – Бошко Обрадовић, као и демонстранти, одбијају да напусте зграду РТС-а. Неколико кордона припадника Жандармерије на ходницима.

21.45 – Испред зграде РТС-а у Абердаревој улици налазе се грађани који подржавају демонстранте. 

21.40 – Удружење новинара Србије тражи од лидера опозиције и демонстраната да мирно напусте зграду РТС-а.

21.30 – У згради Радио-телевизије Србије неколико кордона полиције. Демонстранти су и даље ходницима, захтевају укључење уживо у програму. 

21.15 – Министар полиције Небојша Стефановић рекао је на ванредној конференцији за медије да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично.

21.00 – Министарство културе позива демонстранте да напусте зграду РТС-а. Поручују да упад у зграду РТС-а представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

20.50 – Очекује се обраћање министра полиције Небојше Стефановића. 

20.30 – Сви улази у РТС су блокирани. Присутни припадници Жандармерије. 

Учесници протеста "Један од пет милиона" ушли су у зграду Јавног сервиса, предвођени лидером покрета Двери Бошком Обрадовићем. Присутни су били и лидер Демократске стране Зоран Лутовац и један од челника Савеза за Србију Драган Ђилас.

Они су око 20 часова, током трајања Дневника 2, ушли у зграду РТС-а из Абердареве улице.

Убрзо након тога стигли су и припадници специјалног одреда полиције и Жандармерије који су  спречили демонстранте да се са нижих спратова попну горе.

Демонстранти су ходнике Радио-телевизије Србије излепили тракама, поломили стакла и поручили да желе да се укључе уживо у програм. Они су одгуривали обезбеђење и запослене у телевизији.

Бошко Обрадовић рекао је да демонстранти желе да ослободе Радио-телевизију Србије како би се, како каже, сазнало шта учесници протеста "Један од пет милиона" имају да поруче.

Драган Ђилас каже да није тачно да су демонстранти у РТС-у применили насиље и додаје да неће мирно изаћи из зграде. 

Обрадовић је у ходнику зграде разговарао са полицијом. Речено му је да неће бити примењена сила, али да такво понашање није прихватљиво. Полицијски командант је у разговору са Драганом Ђиласом и Обрадовићем тражио да напусте зграду РТС, што су они одбили. 

После вишечасовног инсистирања припадника Жандармерије да демонстранти мирно напусте РТС, полиција је потиснула људе из просторија РТС-а.

Неки од њих су покушали поново да уђу али је полиција направила живу ограду испред РТС-а не дозвољавајући им да уђу.  

Око поноћи је Бошко Обрадовић испред зграде РТС-а затражио од присутних да се разиђу и позвао их да се у 11.55 окупе испред зграде Председништва, за кад је председник Вучић сазвао конференцију за новинаре поводом упада у зграду РТС-а.

Обрадовић је најавио и поновно окупљање испред зграде Јавног сервиса у 19.30 уколико не буде обезбеђено гостовање представника опозиције или организатора протеста у Другом Дневнику.  

Истовремено, на паркингу испред зграде у Таковској демонстранти су одржали перформанс под називом "Дневник слободне Србије".

Министар полиције је на првој ванредној конференцији за медије поручио да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично. 

Касније је одржао још једну конференцију за медије на којој је рекао да је ухапшена једна особа која је напала полицајца.

Додао је да је, уз поштовање закона, у Радио-телевизији Србије успостављен мир. 

Поводом упада демонстраната у зграду РТС-а огласило се и Министарство културе и информасања, наводећи да улазак демонстраната представља прелазак оне деликатне линије која друштво дели од анархије и безакоња.

Премијерка Ана Брнабић и министри у Влади осудили су упад у зграду Радио-телевизије Србије.

Окупљање на Платоу 

Вечерашњи, петнаести по реду, протест "Један од пет милиона" почео је око 18 часова окупљањем грађана на Платоу испред Филозофског факултета, где се грађанима обратио драматург Синиша Ковачевић.

Ковачевић је поручио да власт грађанима краде душу и да од њих прави гљиве.

"Ако се не каже доста, остаћемо само ми старци да чекамо свој дан и да миришемо чамовину чекајући са усахлим очима, погледом према друму на ком се никад неће појавити ауто који нам треба", рекао је Ковачевић додајући да је "корен свих зала у згради на Андрићевом венцу".  

"Довео нас је у позицију модерних робова, који треба да клече пред неким газдама, да се од све те силне индустријске производње у Србији праве каблови и дрвена дугмад. Само се стара лаж надомести новом, већом а ми смо на то оглувели", рекао је драматург.

Поручио је да се народ мора вратити честитости и поштењу јер ће тада, додаје, промена власти доћи као нуспојава. 

Са Платоа су грађани кренули у протестну шетњу преко улице Васе Чарапића, затим Макаденоском и Светогорском до Таковске.

Протести у другим градовима Србије

Протест "Један од пет милиона" одржан је по 11. пут у Крагујевцу, а грађанима су се обратити професор из Београда Чедомир Чупић и пољопривредник из Чумића Драгиша Ђорђевић.

Грађани незадовољни актуелном влашћу окупили су се у 18 часова на платоу испред некадашње Робне куће "Београд" одакле су кренули у протестну шетњу.

У Јагодини је одржан седми протест грађана "1 од 5 милиона" а на штанду у центру града окупљени грађани могли су да потпишу и "Уговор с народом".

На тргу присутнима се обратио новинар Милојко Пантић који је истакао да је Србија постала пуки извршилац воље једног човека и да у држави Србији не постоје ни закони, ни десет божијих заповести.

Протест је одржан и у Пироту, Брусу, Александровцу, Смедеревској Паланци.

У градовима широм Србије протестовало се и синоћ – Новом Саду, Нишу, Панчеву, Крушевцу, Суботици, Краљеву, Ваљеву...

Први протест незадовољних грађана у Београду одржан је 8. децембра и то под називом "Стоп крвавим кошуљама" због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Упућени су захтеви да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, да се открије ко је покушао да убије Борка Стефановића и да се сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Након тога додати су и захтеви да оставке поднесу и министар полиције Небојша Стефановић, директор РТС-а Драган Бујошевић и главни и одговорни уредник Информативног програма РТС-а Ненад Љ. Стефановић.

Објављивање плана за решавање питања Косова такође је један од захтева.

Протест су, између осталих, подржали и професори са Факултета политичких наука, Филозофског факултета, Факултета драмских уметности и други.

број коментара 108 Пошаљи коментар
(понедељак, 18. мар 2019, 09:30) - Duhovito [нерегистровани]

Pa

Ljudi moji, da je vreme za promenu vlasti jeste, da ne valja sadašnja vlast i to jeste, ali da rusim vladu na celu sa Djilasom, Obradovicem i Tadicem, pa bolje kanap da kupim i da se obesim. Ako mislite da cete prasinu i prljavštinu da pocistite bolje ako odlozite sa strane prljavu i uflekanu krpu i uzmete staru istrosenu i pocepa u krpu koju jos uvek drzite u nekom uglu u spajzu ili sl. I sa njom pokusati da pocistite, mislim da tada dobijamo efekat razmazivanja sranja i prljavštine i da cinimo jos goru stvar. Ako cemo da trazimo spas, onda bolje da se drzimo one stare dva put meri, jednom seci pa ce biti vece sanse da budemo bolji, a ne u da ga trazimo u potrosenim i pocepanim krpama koje parice svoje zakrpe traze i dobijaju od nekih sorosevaca, haradinajevaca i td. Dno..

(недеља, 17. мар 2019, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

Re: Pustite ljude da kažu ono što imaju

Đilas i Obradović su i bez RTS-a rekli mnogo više:
- noć uoči iredentističkog pogroma na Kosovu i Metohiji, Đilas i Obradović vrše pogrom na Javni servis Srbije - na RTS.
Za mene to nije slučajna koincidencija. Ne 5 minuta...da ih puste da pričaju neprekidno 5 dana, zar misle da bi mogli da nam kažu nešto više i bolje od onoga što smo od njih videli na ulici???

(недеља, 17. мар 2019, 09:50) - nada [нерегистровани]

nasilje nije pravda

da li je pravedno i normalno nasilno upadanje na drzavnu televiziju?Usli sa maskama i motornom testerom,da razgovaraju prijateljski?Da li je to pre svega normalno? To su  ljudi koji ne zele da rese problem mirnim putem.Drzavna televizija je najpristojnija televizija sa profesionalnim norvinarima za mene.Za tebe nije i to je ok,ali nasilje koje smo videli svojim ocima koje niko nije montirao nije dopustivo.

(недеља, 17. мар 2019, 08:44) - Наставник универзитета [нерегистровани]

Сачувајмо мир!

Оправдане критике демонстрантима и лидерима опозиције, а све похвале полицији. Да полиција није мирно реаговала крвопролиће је било на прагу. То није у интересу ником. Под хитно се мора отвортити дијалог власти и опозиције. Да се сви проблеми решавају у миру и дијалогу. Честитке радницима РТС-а на прибраности и професионалности. Апелујем на све - сачувајмо мир!

(недеља, 17. мар 2019, 08:00) - anonymous [нерегистровани]

Narod zna.

Ne opravdavam nasilje.

(недеља, 17. мар 2019, 07:31) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana

Obavezno zabraniti skupove jedan km blizu rts i drugim institucijams

(недеља, 17. мар 2019, 07:18) - Vladimir [нерегистровани]

Pustite ljude da kažu ono što imaju

Koliko puta su predstavnici opozicije pokušavali da iskažu svoje mišljenje i stavove na javnom servisu-dnevniku RTS i bili su odbijeni?! Katastrofa je sto im je ovo jedini način koji ste im ostavili a oni i mene predstavljaju i moje nezadovoljstvo sa ovim bahatom vlašću. Pa vi ni ovo nećete objaviti?!

(недеља, 17. мар 2019, 07:16) - anonymous [нерегистровани]

Opozicija ili placenici!?

Voleo bih da vidim i onog junaka sto vice zandarmeriji IDITE NA KOSOVO toga dana, kada krenu, zajedno sa njima. U BG-u sme da prica sta hoce ali kada treba da se radi konkretno, tad ih nema.

(недеља, 17. мар 2019, 07:15) - Ua cenzura [нерегистровани]

Cenzura

Zaista misliš da se glas opozicionih lidera, protestanata može čuti na RTS?
Ti si deda bot, a RTS je okupirana od strane vladajuće partije 

(недеља, 17. мар 2019, 07:00) - anonymous [нерегистровани]

Sramotno!

Sramotno koriscenje ljudi! Upad ,izazovanje nasilja,vidjena slika ....ne dozovite to sebi ,beogradjani!