Протести "1 од 5 милиона" широм Србије

Протести грађана под слоганом "1 од 5 милиона" настављени су и вечерас. Шетало се у Новом Саду, Нишу, Панчеву, Крушевцу, Суботици... Осим незадовољства актуелном влашћу, желели су решавања локалних проблема.

У Нишу се демонстрантима обратио певач Владо Георгијев. Нишлије траже оставке министарке Зоране Михајловић, градоначелника Ниша Дарка Булатовића, ослобађање "заробљених медија" и стварање независног регионалног сервиса у Нишу. Траже да се сви пружни прелази у Нишу обезбеде, да се стане на пут партијском запошљавању и расветле случајеви паљења аутомобила, враћање Аеродрома, Електродистрибуције и Регионалне привредне коморе Граду Нишу.

У центру Лесковца окупљени грађани траже да се одузме титула почасног грађанина Лесковца Александру Вучићу, оставке градоначелника и директора болнице, Дома здравља, бојкот локалног парламента, опозиционих одборника, као и смену директора ОШ "Јосиф Костић". На протесту је говорио и Борко Стефановић.

Врањанци су носећи транспарент "Врање без страха, 1 од 5 милиона" протестовали централним градским улицама.

Из Рашке поручују да је власт на локалу извршила својеврсни екоцид дозвољавајући изградњу великог броја нелегалних и нелегитимних мини-хидроелектрана. На тај начин су неповратно уништили четири реке, сматрају демонстранти. Председнику Вучићу поручују да ће за 30 дана читава Србија доћи на Обилићев венац да искаже своје незадовољство.

Протестни скуп и шетња грађана "1 од 5 милиона" одржан је у Ужицу. Учесници протеста су позвани да се придруже акцији потписивања документа "Споразум са народом".

На протестном скупу у Краљеву, окупљени испред зграде Градске управе упутили су апел за хитну смену директора РТС-а и РТВ-а и чланове РЕМ-а. ТВ Краљево је саопштила да су се демонстранти наменски зауставили испред седишта те телевизије и тракама затворили улаз у зграду, преноси Танјуг.

На Тргу глумаца Крушевљани су поновили старе захтеве тражећи оставку градоначелнице Јасмине Палуровић, градских већника и Надзорног одбора Градске топлане. Окупљенима су се обратили глумац Крушевачког позоришта Бојан Вељовић и дипломирани политиколог Нада Колунџија. 

Свака Ваљевка и Ваљевац у протестној шетњи "1 од 5 милиона" жели промену, не замену – поновљено је на протесту у том граду. Ваљевац Драган Тодоровић Тодор, новинар недељника Време, нагласио је да "на следећим слободним изборима 51 одсто гласова морају да освоје грађани, а не партије и партијски послушници.

У Чачку су се, код споменика војводи Степи Степановићу, демонстрантима обратили лидер странке Заједно за Србију и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и глумац и радио-водитељ Марко Степановић.

Пети протест одржан је и у Ивањици и Горњем Милановцу.

Лозничани траже траже Вучићеву оставку и оставку градоначелника Лознице. Указују да учесници протеста остају без посла или бивају пребачени на лошије радно место.

Зајечарци захтевају да сви локални функционери који су на власти од 2004. године поднесу оставку, да опозиција не учествује у раду градске скупштине, да се Зорани Михајловић одузме звање почасне грађанке Зајечара као и да медији извештавају о протестима.

Грађанима Шапца се обратио Ђорђе Вукадиновић поручујући да су досадашњи протести по градовима на неки начин успели у великој мери јер се Србија ослободила страха да покаже да стање није добро.

Глумац Никола Којо се обратио Пожаревљанима, који траже од медија да професионално извештавају – објективно, истинито и непристрасно, пре свих мислећи на РТС. Протести се одржавају и у Жагубици.

На седмом протестном окупљању у Смедереву грађанима се обратио Милан Јовановић, новинар из Гроцке, који је поводом случаја председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића рекао да суд у овој земљи више не ради.

На протесту у Панчеву су говорили професор географије Бранислав Јелић, народна посланица Мариника Тепић и историчар Владимир Добросављевић.

Новосађани су се окупили испред Српског народног позоришта на деветом протесту под паролом "Протест живи". Протестном скупу су се придружили и новосадски студенти.

Суботичани су протестовали уз пиштаљке и транспаренте "Отпор". Организатори су указали на локалне проблеме и поставили низ питања: зашто после годину дана од изградње не ради Регионална депонија, зашто је у Суботици најскупље даљинско грејање и комунална вода и друго.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво