Стефановић: Кривичне и прекршајне пријаве за упад у РТС

Министар полиције Небојша Стефановић поручио је да ће свако ко се послужио насиљем приликом упада демoнстранта у РТС одговарати пред законом прекршајно и кривично.

Стефановић је на ванредној конфренцији за новинаре рекао да је тенеденција опадања броја демонстраната из недеље у недељу изазвао велику нервозу код лидера Савеза за Србију, наводећи да да се на данашњем протесту окупило око 1.400 људи.

"Водећи своје присталице демолирали су приземље зграде РТС-а, а један број људи са скупа ушао је унутра", додао је Стефановић.

Како је истакао, таква врста окупљања која прераста у насиље била је једина ствар коју је власт у нашој земљи молила да се не догоди.

"Свако окупљање је дозовољено, али овакво уз демолирање имовине, претње новинарима, застрашивање, ломљење. Насиље и напад за новинаре је нешто што у нашој земљи не сме да се догоди", нагласио је министар.

"Држава ће на ово морати да одговори. Свако ко је био у згради РТС-а противзаконито, чинио насиље, претио или на други начин кршио закон, одговараће кривично и прекршајно". поручио је Стефановић.

"Ови људи који се диче 'македонским сценаријом' и кажу да је баш дивно што је неко осуђен на 18 година затвора што је дозволио да неко упада у Собрање, сада чине то упадом у РТС, позивају људе на насиље, позивају на кршење закона и наставак насиља према новинарима РТС-а", рекао је Стефановић.

Како је навео, полиција је упозоравала раније на насиље на женама – напад на жене испред других телевизија, различите позиве на насиље у парламенту, вербалне позиве на вешање, стрељање и линч сваке врсте.

"Нажалост, нису стали са тим и то се прелило у насиље и демолирање РТС-а", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, када нема аргумената и политичког програма и нема подршке народа, прибегава се насиљу.

Стефановић је апеловао на демонстранте који су у и испред зграде РТС-а да се разиђу.

"Ово шаље веома лошу слику. Користим прилику да позовем све људе, посебно оне које су ушли у зграду РТС-а да се мирно разиђу и прекину са сваким насиљем и кршењем закона, јер то апслоутно није добро", рекао је Стефановић.

"Имали смо ситуацију када је (Драган) Ђилас сарађивао са РТС-ом и зарађивао велике паре од РТС-а, а тада је РТС очигледно био веома добар", навео је Стефановић.

Како је додао, вечерас РТС није добар ни Ђиласу ни Бошку Обрадовићу, Вуку Јеремићу ни било ком лидеру Савеза за Србију као ни онима који су упали у РТС да прете новинарима и да изазивају насиље.

Стефановић је још једном позвао демонстранте да напусте РТС како би се повратио јавни ред и мир и, пре свега, заштитили новинари РТС-а.

"Полиција и МУП ће се потрудити да заштите сваког новинара РТС-а. То је нешто што држава мора хитно да успостави", закључио је министар.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(недеља, 17. мар 2019, 12:00) - anonymous [нерегистровани]

Bravo!

Jos se secam Haradinajevih reci od pre par meseci da ce Vucica smeniti na ulici. Da li je na ovo mislio? Jos jednom svaka cast policiji i svim organima vlasti (koju inace ne podrzavam) na umerenoj i odmerenoj reakciji.
Pitam se, a neka se zapita i ova trojka, Djilas, Vuk, Bosko, sta bi se desilo i kako bi reagovala policija da se ovo odigralo u najdemokratskijoj od svih drzava na svetu - Americi???

(недеља, 17. мар 2019, 11:36) - hiromant [нерегистровани]

nason@gmai.com

Kaznjavati organizatore ovog upada,oni su najodgovorniji.

(недеља, 17. мар 2019, 09:11) - anonymous [нерегистровани]

@Kakvi botovski komentari

Da. Samo govore "Vi ste botovi" i "Botovski komentari", i to su im jedini argumenti.

(недеља, 17. мар 2019, 07:47) - Nikola [нерегистровани]

Nasilnici da ćute

Oni što nose fantomku i motornu testeru u RTS ne predstavljaju ništa normalno.

(недеља, 17. мар 2019, 01:27) - anonymous [нерегистровани]

crno

ne budite slepi pored zdravih ociju, i ovakve zakljucke zadrzite za sebe jer vec imamo dovoljno tih sto sve znaju

(недеља, 17. мар 2019, 00:37) - Ivan [нерегистровани]

Kakvi botovski komentari

Kakvi botovski komentari

(недеља, 17. мар 2019, 00:15) - Жика Стојиљковић [нерегистровани]

Не само за упад у зграду РТС-а

Ја као родитељ очекујем ригорозне казне за ангажовање деце у нередима, за злоупотребу деце у политичке сврхе - чак и ако су неки од њихових родитеља били са њима на овим хулиганским нередима.
Шокиран сам овим што сам вечерас видео и дефинитивно више немам ни једну једину позитивну реч или мисао о онима који су цвеће Србије употребили на овакав одвратан начин.

(субота, 16. мар 2019, 22:53) - anonymous [нерегистровани]

1 od 5 miliona :(

U vecerasnjem slucaju, protesti treba da se zovu ''1 od 1 hiljade'' (BG ima preko 1,5 Miliona stanovnika..) Toliko.

(субота, 16. мар 2019, 22:52) - Marija [нерегистровани]

sustina

Oprosti im Srbijo , ne znaju sta rade.

(субота, 16. мар 2019, 22:50) - anonymous [нерегистровани]

Zasto policija ne radi svoj posao?????

Zasto ne primene ''demokratke metode'' za suzbijanje nasilja i radi privodjenja nasilnika kao sto to rade policije sirom zapadne Evrope i USA?