Премијер потписао предлог за разрешење Гашића, Душан Вујовић привремено министар одбране

Премијер Србије Александар Вучић потписао је предлог за разрешење министра одбране Братислава Гашића, сазнаје РТС. Захтев стигао у парламент. Премијер овластио министра финансија Душана Вујовића да преузме овлашћења министра одбране до избора новог министра.

Вучић је упутио захтев за одржање ванредног заседања парламента 5. фебруара, на којем ће бити разматрано разрешење Братислава Гашића, које је данас потписао.

Премијер је овластио министра финансија Душана Вујовића да преузме овлашћења министра одбране до избора новог министра, наводи се у саопштењу канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

Вучић је са тим упознао чланове Владе на данашњој седници.

Премијер је захвалио Гашићу на веома добрим резултатима и у погледу борбене готовости наше војске, односно операбилне функционалности наше војске, као и у развоју наменске индустрије, али сматра да у јавном дискурсу Србије речи које је употребио не могу и не смеју да буду поновљене у будућности.

Вучић је новинарима у Шамцу рекао да није желео да прихвати Гашићеву оставку, већ је тражио разрешење, како би пружžиo прилику опозицији да га нападају.

Премијер је рекао јуче да ће министар одбране Братислав Гашић бити разрешен до краја јануара како је раније обећао, а да ће потом, после 15 дана, представити новог министра.

Почетком децембра, министар одбране Братислав Гашић рекао је да "воли новинарке које лако клекну" док је давао изјаву у Трстенику након посете "Првој петолетки наменској". 

Изјаву су јасно забележиле камере и микрофони новинарских екипа, а она се убрзо појавила на Јутјубу и раширила по друштвеним мрежама.

Гашић се накнадно извинио новинарки Златији Лабовић, али и јавности, рекавши да нема оправдање и да се искрено каје због изјаве.

Гашићева изјава је изазвала оштра реаговања и новинарских удружења која су затражила смену министра одбране и позвала на бојкот и протест.

Премијер се, поводом Гашићеве изјаве, извинио новинарки Телевизије Б92, али и свим женама у Србији, и том приликом изјавио да Гашић не може да остане министар.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(субота, 30. јан 2016, 18:14) - anonymous [нерегистровани]

tek sada?!

???

(субота, 30. јан 2016, 18:11) - anonymous [нерегистровани]

@Kazna I opomena ...

Где си био - нигде, шта си радио - ништа!

(субота, 30. јан 2016, 17:34) - mile kobac [нерегистровани]

Gasic

Pa ljudi sto ste se toliko uzjogunili pa mozda novinari imaju svog coveka za Gasicevo mesto.

(субота, 30. јан 2016, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Velika ...

... farsa. Bas kao i sve ostalo u Srbiji!!!

(субота, 30. јан 2016, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

Kazna I opomena ...

gosp. Gasic, (ministar ), ce da nauci I ostali u buducem politickom vrhu, a posle, nadam se dobijenih izbora u martu ove godine (SNS ), Gasica vratiti na mjesto ministra sposoban I vrijedan covjek,....sretno Gasicu ....

(субота, 30. јан 2016, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

smena gasica

e kad stigli novinari da nam kroje sudbinu..gasic je dobar covek saljive prorode sto se vidi po njemu a sad reko sta reko,neko je to jedva cekao jer nemaju preca posla.

(субота, 30. јан 2016, 16:09) - Воронцов [нерегистровани]

Од самог поћетка баш и не схватам какав је грех направио

Када анализирам те речи које је Гашић изговорио највише ми личи да је он хтео да се нашали, али то је схваћено као тешка увреда. Човек се можда занео можда је мислио да ћаска са својим блиским колегама и колегиницама, а не са јавним личностима које су на радном месту и обављају свој радни задатак.

(субота, 30. јан 2016, 15:39) - Zbunjen II [нерегистровани]

Suština ostavke ili razrešenja?

Suštinski gledano, ostavka ili razrešenje, imaju istu posledicu. Znači da ta osoba više neće biti na toj funkciji, naravno, ako poslanici usvoje datu ostavku ili, u drugom slučaju, prihvate obrazloženje i predlog za razrešenje.
Jedino je u svemu ovome nejasno zašto se pojedine propisane procedure obesmišljavaju, proizvoljno tumače, komplikuju......... kada je sve to regulisano Ustavom i ostalim zakonima?
Takođe, nejasno je zašto se, konkretno u ovom slučaju, toliko vremenski oteže, prolongira, najavljuje, diže neka tenzija i slično?
Izgleda, naša stara boljka: "zašto da bude jednostavno, kada može komplikovano"!

(субота, 30. јан 2016, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Ustav sluzi za...

@Ostavka

Ja bih ipak malo procitao Ustav RS. Ko koga moze da smeni, postavi, imenuje. Sve se pobrkalo u glavama gradjana Srbije. Podsecam samo jednu sitnicu - u Srbiji je najvisi organ vlasti Skupstina, a Vlada je samo izvrsna vlast radi ono sto joj naredi Skupstina. To je zakon, sve ostalo je samovolja.

(субота, 30. јан 2016, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Ostavka

Nema on sta da trazi njegovo razresenje jer ga je on sam izabrao za ministra kao mandatar i on ga s m e nj u j e.