Читај ми!

Договор Стефановића и Остојића о транзиту избеглица

Први пут од избијања избегличке кризе, у Бајакову, на српско-хрватској граници, разговарали су министри унутрашњих послова две земље Небојша Стефановић и Ранко Остојић. Договорили су се да ће убудуће хрватски воз долазити у Шид по избеглице које ће, затим, одвозити у Славонски Брод, у прихватни центар.

'Важно нам је да се договоримо о брзом транзиту, уз поштовање процедура и правила, али и да они не губе време, да буде пристојно, топло, да људи имају нормалан и хумани приступ", рекао је Стефановић новинарима након разговора, пренео је Танјуг.

Истакао је, међутим, да је потребно договорити се о стратешком приступу.

"Ми нисмо криви за ово што се догађа, а нисмо ни економски довољно јаки, ни Хрватска ни Србија, нити можемо да примамо 50.000 људи", рекао је српски министар.

Стефановић је навео да су договорени неки конкретни кораци.

"Мигранти дођу и прођу, комшије остају", рекао је и додао да две земље треба да имају добре односе.

Хрватски министар Ранко Остојић рекао је да је до договора дошло брзо и једноставно. Потврдио је да ће хрватски возови улазити у Шид, где ће се избеглице укрцавати, након чега ће бити пребачене у Славонски Брод.

"Разговарали смо о функционисању новог зимског прихватног центра у Славонском Броду како бисмо прекинули са овим мучењем људи по хладноћи и киши, тако да ће уз договор двеју полиција, прихват бити решен из самог Шида у Славонски Брод, а транспорт ће бити обављан возом", објаснио је Остојић.

Према његовим речима, зимски прихватни центар у Славонском Броду моћи ће да прими око 5.000 избеглица.

Остојић је рекао да су и Хрватска и Србија на становишту да се проблем избеглица мора решити на извору, односно да "Грчка мора поштовати правила која постоје".

Небојша Стефановић је напоменуо да око 300.000 људи који су прошли кроз Србију од јануара има потпуну документацију да настави даље. 

"Ми смо спремни да сарађујемо са комшијама из Хрватске, али и са ЕУ, ако та документација буде искоришћена за нешто што ће бити потребно за улазак у превоз, у центре и за даљи пут ка ЕУ, верујем да је нико неће изгубити, бацити или склонити", навео је Стефановић.

Истакао је да би то олакшало посао свим земљама када је реч о регистрацији избеглица, али, како каже, олакшало би и пут избеглицама.

Стефановић је додао и да је за Србију значајан стратешки приступ решавању проблема избеглица, те да наша земља, иако није чланица ЕУ, од ње очекује решење – шта ће се дешавати у будућности. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 23. окт 2015, 16:12) - sremac [нерегистровани]

Pa da

Zasto ne odmah tako ?Nego zatvaranje granica, teranje inata, vredjanje onda sednu i dogovore se.

(петак, 23. окт 2015, 16:11) - Rade [нерегистровани]

politika

"Na muci se poznaju junaci". Kako je Ostojic mogao da predje preko svoje arogancije?