Читај ми!

Српско-руски разговори о "Јужном току"

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Србије Томиславом Николићем и мађарским премијером Виктором Орбаном о перспективама енергетске сарадње, саопштио је Кремљ. Премијер Александар Вучић најавио је да ће у понедељак разговарати с премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом о "Јужном току".

Председници Србије и Русије и мађарски премијер су, како се наводи, размотрили билатералну сарадњу и даљи рад у енергетској сфери у светлу обуставе пројекта "Јужни ток", пренео је Тас.

Разговор Николића и Путина уследио је неколико дана пошто је Русија саопштила да прекида пројекат изградње гасовода "Јужни ток".

Николић је најавио да ће тим поводом иницирати директан контакт са руским председником.

Двојица председника су се последњи пут састали приликом Путинове посете Београду 16. октобра.

Како је вечерас саопштено из кабинета Председника, разговор је вођен на иницијативу руског председника, а протекао је у веома срдачној и пријатељској атмосфери и трајао је преко четрдесет минута.

Председник Николић је изразио приврженост Србије пријатељству са Руском Федерацијом и истакао да пријатељи једни друге никада не кажњавају, а посебно не у периоду кризе.

Путин је, како се наводи детаљно известио председника Николића око гасовода "Јужни ток", као и око гасовода који ће ићи преко Турске.

Николић је том прилико истакао како би се обустављање "Јужног тока" одразило на енергетску стабилност Србије и изразио наду да та одлука ипак није коначна. "Реперкусије такве одлуке биле би далекосежне и негативно би се одразиле на читаву нашу економију", подвукао је председник Николић.

Николић је известио Путина које количине гаса су потребне Србији и да би било добро увести Толинг систем.

Два председника су разговарала и о другим темама међу којима је и пројекат "Петрохемија", а председник Николић је замолио да се обезбеди снабдевање гасом хемијске индустрије Србије по повољнијим ценама, наводи се у саопштењу.

"Веома нам је значајна подршка око формирања Руског инвестиционог фонда чија би средства била намењена пољопривредној производњи и фармацеутског индрустрији оријентисаној ка руском тржишту", рекао је Николић.

Вучић у понедељак са Медведевом о "Јужном току"

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће у понедељак разговарати с премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом у вези са ситуацијом са гасоводом "Јужни ток".

Вучић је истакао да Србија настоји да све евентуалне потешкоће реши на партнерским основама.

"Наши експерти раде на томе и проучавамо све уговоре. Трудићемо се да на партнерским основама решимо све наше евентуалне потешкоће и проблеме", изјавио је Вучић у Крупњу.

Подсетио је да држава ништа није крила у вези са тим гасоводом и поновио да одустајање Русије од "Јужног тога" за Србију није лепа вест.

"Нажалост, видели смо неке који су тај уговор потписали, а који сам ја после тога исправљао, правио неупоредиво боље, да ми држе придике и предавања како би то требало сада да урадимо. Послушаћемо бар неке њихове савете, а неке друге боље да нису ни износили", рекао је Вучић.

Премијер је додао да се још није чуо са председником Томиславом Николићем, који је данас разговарао са руским председником Владимиром Путином, али да ће то учинити ускоро.

Министар енергетике Александар Антић изјавио је да се већ неко време говори о гасној интерконекцији са Бугарском која је у реду највиших европских приоритета.

број коментара 57 Пошаљи коментар
(понедељак, 08. дец 2014, 09:04) - Nolle [нерегистровани]

Prijateljstvo

Gosp.Putin je u ova teska vremena,gde sankcije iz dana u dana sve vece i vece za Rusku Federaciju,uvideo ko su mu pravi prijatelji,istinski :)

(понедељак, 08. дец 2014, 08:22) - slava [нерегистровани]

Greska

Prilikom sklapanja ugovora,prilikom odustajanja jedne strane mora biti odredjena nadoknada.Pametni rusi i po kozna koji put nas ostavise na cedilu.Srbine opameti se sadi sljive,cuvaj koze i radi sve ono u cemu si prepoznatljiv.Srbine radi i radi samo rad donosi odredjeni prihod.

(понедељак, 08. дец 2014, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

rusofili

ti vise volis Rusiju od Srbije.

(понедељак, 08. дец 2014, 07:09) - anonymous [нерегистровани]

Putine vrati NIS

Posto pravite dil s Turcima i nema juznog toka,vracaj NIS!

(понедељак, 08. дец 2014, 01:10) - vh [нерегистровани]

tako je

100% u pravu. Ne-potpisivanje dva kljucna sporazuma je propustena jedinstvena prilika- koja se vise nece ukazati. Putin je dzaba dosao u Bg, bez obzira na uspesnu vojnu paradu. Sada 'aferim', turci ce 'alaliti' ruski gas i naplatiti ga kao 'harac'. A Rusija se okrece Aziji.

(недеља, 07. дец 2014, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

znalo se,...

optimizam mi daje izjava i ponasanje Madjarskog Premijera,i sav taj odnos njihove politike prema Rusiji,sigurno se nevole kao braca ,ali ekonomski interesi su nesto drugo.A i nasa politika ,znali smo mi za ovo,mislim da ovdje ima i dogovora,sada je Evropa dobila samar.E, davidim kako ce sada Amerika da naredi licno Turskoj,da odustane od projekta ,kao sto su naredili Bugarima,....I Njemackoj je ,mislim,dosta vise tog robovanja pod Anglosaksoncima,....kako bude....

(недеља, 07. дец 2014, 22:32) - СашаСаша [нерегистровани]

Саша

Како рече оно Вучић да му је Путин рекао када га је испратио на авион ''драги пријатељу све што ти буде требало за твоју земљу ти тражи и ја ћу се лично постарати да то и добијеш'' а то је исто и Томи рекао само иза затворених врата! Питање ме једно мучи, шта то Путин зна о Вучићу па неће да разговара са њим него Вучић мора да разговара са Медведевим? А најавио је Вучић јуче да ће причати са Путином.  

(недеља, 07. дец 2014, 21:54) - anonymous [нерегистровани]

Nepotpisani ugovor o Južnom toku

Ипак г. Вучић није требао да приликом посете г. Путина одбије потпис уговора о изградњи Јужног тока.

(недеља, 07. дец 2014, 21:43) - anonymous [нерегистровани]

pitanje?

A odakle cemo se mi snabdevati u narednim godinama...preko Madjarske i da strepimo i dalje!?

(недеља, 07. дец 2014, 20:46) - Роман [нерегистровани]

Све ће бити добро

Не брините, момци. Зими да замрзне неће бити, Путин је нешто придумает