Влада затражила распуштање парламента

Предлог за распуштање Скупштине и расписивање ванредних парламентарних избора који је Влада Србије усвојила на данашњој седници, предат председнику Србије Томиславу Николићу. Предлог су му уручили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић. Николић сутра у подне расписује изборе.

Председнику Србије Томиславу Николићу уручен је образложени предлог за распуштање Скупштине и расписивање ванредних парламентарних избора који је Влада Србије усвојила на данашњој седници. Према ранијим најавама, избори би требало да буду одржани 16. марта.

Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић после седнице Владе састали су се са председником Николићем да би му лично уручили предлог за расписивање избора.

Председник ће сутра у подне донети Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању избора за народне посланике.  

Николић се сагласио да је потребно проверити легитимитет актуелне владе и да је потребна нова енергија због наставка реформи. Истакао је да су сви свесни да је Влада учинила много и остварила многе циљеве, а један од најважнијих је почетак преговора са ЕУ. 

Председник је подсетио да је Влада имала једну реконструкцију и да је с правом схватила да треба да провери како стоји питање легитимитета, а потом да се убаци нова енергија у састав владе.  

"Након тога, људи који буду изабрани на парламентарним изборима на једној чврстој и солидној основи коју је поставила ова влада, наставиће да граде нашу европску Србију, европску кућу, сигурну од криминала и кућу која ће изграђивати своју економију и извршити реформе", рекао је Николић и поручио да су пред новом владом велики послови.  

Нагласио је да Србија неће стати у кампањи и да ће све институције функционисати.  

"Обратићу се сутра јер постоји жеља Владе да се овај проблем брзо реши, постоји жеља скоро свих посланичких група да се парламентарни избори одрже што пре, ја ћу поштовати Устав Србије као и увек, тако да ћете бити обавештени највероватније током сутрашњег дана о датуму одржавања ванредних парламентарних избора", рекао је председник Србије.  

У Владином предлогу се наводи да су остварени значајни резултати у више области друштвеног живота. Истакнут је почетак преговора о приступању ЕУ као и резултати дијалога Београда и Приштине.

Наведено је и да су значајни резултати постигнути на пољу унутрашњих реформи и у борби против криминала и корупције.

Истакнуто је да даље остваривање започетих циљева и реформи подразумева мере које, према оцени представника више парламентарних група, захтевају најширу политичку подршку грађана Србије.

"Са циљем стварања услова за изјашњавање грађана о будућем правцу државне политике и остваривања што шире друштвене подршке за убрзане реформе и модернизацију друштва, предлажемо да се Народна скупштина распусти, одрже нови избори за народне посланике и сагласно вољи народа изабере нова влада", наводи се у предлогу који је потписао премијер Дачић. 

Николић има рок од 72 сата да распише изборе. Међутим, да би избори били одржани 16. марта, требало би да их распише најкасније сутра. Влада ће потом наставити рад у техничком мандату до избора нове владе.

Влада којој је престао мандат може обављати само текуће послове, али не може утврђивати законе и друге опште акте нити доносити прописе изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

То значи и да не може постављати државне службенике на положај у органима државне управе, а при испуњавању оснивачких права Србије може једино да именује или да даје сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управних и надзорних одбора.

Избори 16. марта биће десети парламентарни избори од увођења вишестраначја у Србији и на њима ће се бирати 250 посланика републичког парламента.

Уставом Србије је предвиђено да прва седница новог сазива парламента мора бити одржана најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

Скупштина Србије мора да изабере нову владу најкасније у року од три месеца, иначе се парламент распушта и расписују нови избори.

број коментара 30 Пошаљи коментар
(среда, 29. јан 2014, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Logičan nastavak

Logičan nastavak... Ako se raspisuju novi izbori, stari saziv mora se raspustiti i zakonske procedure se moraju ispoštovati.

(среда, 29. јан 2014, 10:41) - moravac [нерегистровани]

totalna vlast

Vlast od republike do lokala je san za sns.
Tu smo politiku vec imali,i nista nismo naucili.

(среда, 29. јан 2014, 04:58) - CTEBAH [нерегистровани]

Ajd jovo nanovo

Izbori su u zdrvoj demokratiji normalna pojava ali kod nas su nazalost skupa svakodnevnica....

(среда, 29. јан 2014, 00:29) - anonymous [нерегистровани]

zedni vlast

To su duboke stvari u zivotu! Svako zeli nekome da pripada,a na putu je velika igra i nadigravanje,tad se i osecaji probude,naprimer takmicenje. A i nije tajna da slede dobre privelegije! Kroz istoriju se zna da neko mora da vodi drzavu,pa kaki god nam bili. Tako je i uvek bilo,samo u bajkama cemo naci onu pravu pravdu. Nije ni losa stvar ako bude mala izlaznost,to ce pokazati mnogo sta. Ne samo malim partijama,nego i najvecima. Znaci ako pobede sa rezultat kao i pre dve god,nek objasne mnogo sta,ovi na vrhu.

(среда, 29. јан 2014, 00:14) - Ljilja [нерегистровани]

Izbori

Evo nama resenja problema oko predloga za Nobelovu nagradu za mir!Jos samo da nekako devalviramo i ono sto je postignuto u vezi Kosova,pa ce "novi mirotvorci" biti predlozeni grupno za ovu nagradu.Centralizacijom vlasti ce se resiti i "problem" mesta u administraciji EU.Rimljani rekose "narodu treba dati hleba i igara" da bi bio zadovoljan,samo u ovoj nasoj prici igara ima ali hleba nema.

(уторак, 28. јан 2014, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Probudite se...

...mozda ne nasjednete na prazne price!

(уторак, 28. јан 2014, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Žedni vlasti...kasa prazna...ludilo...

Prosto čovek treba da se zapita kakva to euforična žeđ za vlašću,po svaku cenu,vodi na prevremene izbore.Šta je sa tim narodom koji u propaloj i već bankrotiraloj državi želi da vlada.Da li je taj svet svestan problema u kojima je država i nacija ili je opijenost vlašću jača od svega.O najnižim porivima da i ne govorimo.Treba se debelo zapitati pred glasanje,kome verovati.Velika izlaznost je bitna za ove izbore da bi se video pravi odnos stranaka.Neka nam je Bog na pomoći.

(уторак, 28. јан 2014, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

pokrajinski izbori

A sto ne bude sve o istom trosku?,i pokrajinski i predsednicki i svi ostali,pa za 2 godine provera ponovo....?
Bilo koja vlada,ako ne resi socijalno pitanje Srbije ili ne pocne da nas zaoposljava ima da padne ko kruska.
Ni jedan jedini zakon ne sme da se donese bez odobrenja radnika i seljaka,i onda mora svi da ga postuju.Dosta je zakona koji su na stetu radnika,seljaka i socijalno ugrozenih!!

(уторак, 28. јан 2014, 22:05) - Радан [нерегистровани]

Свашта

Влада која тврди за себе да је стабилна и да добро ради расписује ванредне изборе? Овде нешто смрди

(уторак, 28. јан 2014, 20:04) - anonymous [нерегистровани]

ako je bal neka je sa muzikom

Onda tajte opste izbore!
Neka se glasa i za vojvodjansku skupstinu.
A ako treba naka se glasa i za pradsednika.