Читај ми!

Ђурић: Још 12.000 српских гласача

Тимови Београда и Приштине договорили се да се још 12.000 грађана упише у бирачке спискове на КиМ, рекао Марко Ђурић. Београд неће одустати од тога да издејствује да сви који имају право да изађу на изборе то могу учинити, рекао је саветник председника Србије.

На састанку радне групе Београд-Приштина о новембарским изборима на Косову постигнут је договор да се још 12.000 грађана упише у бирачке спискове, изјавио је Марко Ђурић, саветник председника Србије.

Ђурић је после разговора с представницима Приштине, с потпредседницом владе Косова Едитом Тахири на челу, такође рекао да се улажу сви напори да се спрече смицалице и подвале власти у Приштини с циљем да број Срба који могу изаћи на изборе буде што мањи.

Он је истакао да се разговара и о веома важном питању, како је рекао, "оних који су прогнани с Косова и Метохије" и изразио очекивање да ће се зато наставити притисак међународне заједнице.

То ће чинити и српске власти с циљем да се пруже ваљани докази да у централној Србији живе десетине хиљада људи којима српске власти могу дати изводе из матичних књига и сву другу документацију, што ће зајамчити да могу гласати на новембарским локалним изборима, рекао је Ђурић.

Он је истакао да приштинске власти засад не прихватају преузету обавезу из споразума Београд-Приштина, да косовски Срби имају своје представнике у Централној изборној комисији.

Саветник председника је подвукао да Београд неће одустати од тога да издејствује да сви који имају право да изађу на изборе то могу учинити.

Ђурић је рекао да ће однос Србије према изборима свакако зависити и од спремности Приштине да испуњава оно што је договорено.

"За нас ови избори представљају избор за Србију или избор за неку другу опцију, и у том смислу нећемо штедети труда да спречимо оне који желе да нас одврате од гласања и да учинимо све да поништимо намере оних из Приштине који се упорно труде да на ове изборе изађе што мање српских грађана", рекао је саветник председника.

Ђурић је истакао да се све чини да се обезбеди потпуна регуларност избора и да се, поред осталог, и у свим пратећим елементима избора зајамчи да неће бити никаквих ознака такозване државе Косово, као што су изборни материјали, пропаганда, капе, мајце и друго.

Ђурић је рекао да ће радна група за изборе наставити рад највероватније идуће недеље у Бриселу.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 02. окт 2013, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Jos 12.000 biraca

Ne mozemo govoriti o ciframa od pre 1999. godine, jer su mnogi prodali svoja imanja i nemaju nista vise na Kosovu i Metohiji.
Zato i ne mogu da glasaju tamo, jer prosto nisu vise prognani, vec su se preselili.
Jedino oni kojima je imovina oteta, kuce uzurpirane i koji u licnim kartama imaju prebivaliste na KiM imaju pravo glasa.
Ovako kao kad bi se neko preselio iz Subotice u Nis i trazio pravo da glasa na izborima za Skupstinu grada Subotice. Pa to nema nigde!

(среда, 02. окт 2013, 09:53) - anonymous [нерегистровани]

12000

i to je nerealna cifra kada znamo kolko je samo u pristini zivelo srba a da nepricamo o ostalim delovema kosova i metohije hja sam sa kosova i metohije trenugtno sam u inostranstvu kako ja mogu da glasam,kako ce glasati oni koji su proterani sa kosova i koji su u srbiji a ima ih na vise siguran sam od 100 hiljada i drugo srbi su proterani i 90ih godina i ti bi srbi gtrebali da se nadju na spiskove glasaca, tako bih srski politicari trebali da traze
i da postave uslove

(среда, 02. окт 2013, 08:59) - Младен [нерегистровани]

Пијаца ?


Па избори нису "роба" па се могу и на пијаци продавати. У целом свету опште је познато, да је бирачко право једно од основних људских права, а како се из овог чланка види, то није само на Косову.Наша делегација би одмах требала да прекине даље преговоре око предстојећих локалних избора на Косову и Метохији, јер за те изборе треба да у бирачке спискове буду уписани сви грађани са те територије,без обзира на то дали су расељени или и даље живе на Космету, а не овако да се врше договори о броју гласача који могу бити уписани, па то није пијаца ???? Младен

(среда, 02. окт 2013, 08:49) - anonymous [нерегистровани]

мало више памети

Људи читајте мало боље текст, није 12000 уписано у списак, него је још 12000 додато на списак. Неко ће рећи било је тамо више Срба, јесте, али сада их нема, а од кукања користи нема. Кад схватимо да се мора бити максимално ефикасан у датим околностима, онда ћемо можда нешто и да постигнемо. Лепо је рећи хоћемо цело КиМ, али каква је практична користо од тога? Будимо паметни учимо се политици... Не нисам за признање ако је неко помислио на то....

(среда, 02. окт 2013, 06:33) - anonymous [нерегистровани]

srb

300000 a danas 180000 ..

(уторак, 01. окт 2013, 23:04) - kosmet [нерегистровани]

,,albanska velikodusnost,,

i sada treba da budemo ,,srecni,,sto ce da omoguce da samo 12.000 srba izadje na glasanje a bilo nas je oko 300.000 pre rata,ja bi im se samo zahvalio na ,,velikodusnosti,,i bojkotovao izbore jer se oni izgleda sprdaju sa nama,gospodo iz vlade ne dozvolite im to,ostalo je u nama jos malo dostojanstva.

(уторак, 01. окт 2013, 21:44) - nebojsa [нерегистровани]

bruka

na Kosovo i metehiji su zveli oko 250,000 hiljade srba a ne 12,hiljade sta se vi dogovarate ja stvarno nerazumem

(уторак, 01. окт 2013, 21:16) - Сремац [нерегистровани]

Да ли је бирачко право ствар договора ?

Стиче се утисак да је грађанско право учешћа на изборима ствар великодушности политичара. Ја мислим да је то ипак законско право а да је закон над политичарима.

(уторак, 01. окт 2013, 21:08) - Мирослав. Краг. [нерегистровани]

Шта се чекало

Ово је морало много пре да се уради, није само 12.000 у питању, има тога много више, увек каснимо а после нам неко други крив,српска посла, све у задњи час.

(уторак, 01. окт 2013, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

samo pred glasanje

samo kada je frka govore KiM ili cak i Kosovo i Metohija a gotovo uvek samo Kosovo... Brinem.