Читај ми!

Правосуђе и корупција први на дневном реду

Поглављима која се тичу владавине права, независности правосуђа, сузбијања корупције и организованог криминала почеће преговори о чланству Србије у ЕУ, потврдили су "Бети" неименовани функционери у Европској комисији. Штефан Филе у среду долази у Београд где ће са српским званичницима разговарати о томе докле се дошло са реформама.

Преговори о чланству Европске уније са Србијом почеће поглављима која се тичу владавине права, независности правосуђа, сузбијања корупције и организованог криминала, а једно поглавље (35) о "осталим питањима" обухватиће и спровођење споразума о нормализацији односа с Приштином.

То су агенцији Бета потврдили упућени функционери у Европској комисији који су истакли да ће европски комесар Штефан Филе и главни oдговорни у Европској комисији за односе са Србијом у среду доћи у политичку посету у Београд, да би у сусрету са српским званичницима сагледали докле се дошло у европским реформама у Србији.

Упоредо треба врло брзо да почне и технички, стручан поступак анализе и процењивања реформи за свако поглавље преговора, што ће вероватно трајати до краја идуће године.

Филе ће челницима Србије упутити честитке за напредак, рекли су ови извори, објаснивши да, исто као и у преговорима с Црном Гором, преговори треба да почну од поглавља 23 и 24 која се односе на владавину закона, правосуђе и основна права, правду, слободу и безбедност.

Тим Европске комисије у четвртак ће одржати семинар у Београду са надлежнима у државној управи Србије који непосредно раде на реформама и односима с ЕУ и самом Комисијом.

Сам преговарачки оквир, мандат за преговоре о чланству са Србијом ће Европска комисија поднети Групи за проширивање (пријем нових чланица) ЕУ на заседању у Бриселу 26. јула, а расправа о мандату ће почети у септембру.

Како је у јуну одлучио Европски савет оквир за преговоре мора да усвоји Савет министара и да га потврди Европски савет. То ће се, према упућеним функционерима у Европској комисији, по свему судећи, догодити у децембру кад редовно заседају шефови држава или влада ЕУ, а онда ће до краја јануара бити одржана међувладина конференција ЕУ-Србија чиме ће званично почети преговори.

За свако поглавље биће два састанка, а главна пажња ће одмах бити посвећена кључним поглављима 23 и 24, која се тичу владавине права, независности и делотворности правосуђа, темељних слобода и права, битке против корупције и организованог криминала.

Без завршетка преговора о та два битна поглавља не може бити завршен целокупни поступак преговора ЕУ са Србијом о чланству.

Јасно је и да ће посебна пажња бити посвећена "нормализацији односа с Косовом", најпре примени споразума Београд-Приштина, а потом дугорочном "сређивању, уређивању свеукупних односа две стране, како би обе биле у стању да се укључе у структуре ЕУ, кад за то испуне услове", објаснили су извори у Бриселу.

Детаљан сценарио за преговоре

Преговарачки оквир садржи све начине, задужене званичнике и тела, то је врло подробан сценарио, у којем су описани преговори од почетка до краја и у свим аспектима, од садржајних до техничких.

У оквиру ће стајати како се поглавља отварају и затварају међувладним конференцијама, ко преговара и у име кога, а наведени ће бити и услови за отварање исто као и за затварење преговора, о чему морају бити сагласне све чланице ЕУ.

Анализа и процењивање (скрининг) јесте темељно аналитичко упоређивање правне тековине ЕУ, дакле европских закона, прописа и стандарда са законодавском земље која се припрема и спроводи реформе за чланство у ЕУ.

По завршетку тог поступка Европска комисија даје извештај Савету министара ЕУ и одређује мерила за отварање и затварање свих 37 поглавља у преговорима, а само за два од њих није нужно усаглашавање с правном тековином ЕУ.

Коначни повољан исход преговора биће Споразум о приступању Србије Унији.

Правна тековина ЕУ је подељена у 35 поглавља и преговара се о сваком поглављу понаособ, док све није договорено.

Преговара се, поред осталог, и о укључивању у заједничке установе ЕУ, заједничкој пољопривредној политици, заштити природне средине, регионалној и политици структурног преображаја, енергетици, транспорту, заштити конкуренције, државној помоћи, статистици по стандарду ЕУ, економској и монетарној унији ЕУ и у последње време јако битној буџетској политици.

Нека поглавља ће бити посебно тешка и осетљива, попут поглавља 17 о економској и монетарној политици, којим ће се тражити независност централне банке и онемогућавање дирекног финансирања јавног сектора средствима централне банке.

Поглавље пет се односи на строга правила за јавне набавке, а за затварање поглавља 15, рецимо, Србија ће своје тржиште енергије морати да отвори за долазак иностраних компанија.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. јул 2013, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Verujem

Ja u to verujem. Krajnje je vreme da jednom postanemo ozbiljna drzava. U protivnom, ako do toga ne dodje I dalje ce nasi politicari da rade sta hoce I obmanjuju narod.

(понедељак, 15. јул 2013, 07:18) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Kod nas sporovi traju i po 30 godina. U Britaniji, po zakonu, sudski postupak mora da se zavrsi u roku od 30 dana a u Australiji za samo 15 ! Kod nas je vazno ko ti je otac, ko ti je advokat i ko ti je sudija ! Sta reci, treba li vise ?! Treba, mora se tome ponegde dodati i politicka volja !

(недеља, 14. јул 2013, 20:19) - MАРЕ [нерегистровани]

Коначно!!!

хвала Богу

(недеља, 14. јул 2013, 16:51) - anonymous [нерегистровани]

Peter

Sumnjam da će od toga išta biti...

(недеља, 14. јул 2013, 16:32) - anonymous [нерегистровани]

e...

tolko so daleko otisli sa tim poglavljem korupcije da nas niko nikad nece obuzdati vise...

(недеља, 14. јул 2013, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

владавина права

Да ли то значи да ће морати да се преиспитују дипломе које су издаване политичарима и другим моћницима, или пресуде судија којима је маљ правде поново стављен у руке иако су судили новинарима, проглашавали застарелим предмета у којима родитељи трагају за изгублјеном децом?Искрено, не верујем.Пре ће се одрећи Европе, а изговор ће лако наћи (национални понос и сл. изговори којима су нас држали подаље од света у 90-им).

(недеља, 14. јул 2013, 15:50) - radomir [нерегистровани]

mislim

Svako poglavlje za nas je preteško.Kada pomislim šta sve treba da se uradi, a ja ovako lenj i neradan, pitam se šta mi je to trebalo. bolje da mi se kuća srušila pa da su došli ovi iz EU i napravili mi neki prinudni smeštaj da se ja u životu ne mućim

(недеља, 14. јул 2013, 14:39) - anonymous [нерегистровани]

U Srbiji

Dali postoji pravosudje? Postoji samo Cepter jer jedino je to pravoSUDJE. Ovo sto danas postoji i oni koji se tako necime bave su NAJVECE zlo od kada postoji uopste pravosudje. Na prste se mogu izbrojati cestiti, a ostalo je uglavnom korumpirano i amoralno !