Николић са Путином у Сочију

Односи Србије и Русије иду узлазном путањом, оценили председници Томислав Николић и Владимир Путин пред састанак у Сочију и најавили разговоре о важним заједничким пројетктима две земље. Председници Србије и Русије потписали Декларацију о стратешком партнерству две земље.

15.00 - Владимир Путин изјавио да ће Декларација о стратешком партнерству дати јак импулс развоју односа две земље и омогућити да се сарадња подигне на квалитативно нови ниво.

14.20 - Председници Томислав Николић и Владимир Путин потписали Декларацију о стратешком партнерству након састанка који је трајао знатно дуже у односу на планирани распоред.

13.02 - Председници Србије и Русије Томислав Николић и Владимир Путин пред почетак састанка у Сочију поручили да односи две земље иду узлазном путањом.

12.45 - Почео састанак у Сочију коме присуствују Томислав Николић, Владимир Путин, Александар Вучић, Иван Мркић и Сергеј Лавров.

Председник Србије Томислав Николић и председник Руске Федерације Владимир Путин састали се у Сочију, одакле су поручили да односи две земље иду узлазном путањом и најавили разговоре о важним заједничким пројетктима две земље. Након састанка који је трајао знатно дуже у односу на планирани распоред, председници Србије и Русије потписали су Декларацију о стратешком партнерству две земље.

"Надам се да ћемо имати прилику да попричамо о билатерланим односима, али и да размотримо међународне проблеме. Наши узајамни контакти су у порасту, имамо више занимљивих пројеката и надам се да ћемо о свему томе да разговорамо данас", рекао је Путин приликом дочека Николића у вили "Бочаров Ручеј" у Сочију.

Николић је руском председнику захвалио на односу који та земља има према Србији и посебно на принципијелном ставу о Косову и Метохији.

Он је Путина позвао да до краја године, у склопу припрема за отпочињење радова на делу Јужног тока кроз Србију, посети Србију.

"Као што и сами оцењујете наши односи су све бољи и иду узлазном линијом. Томе доприносе и наши чести контакти, али и веома чести конатаки наших сарадника.Србија је изузетно задовољана односом Русије према њој. Увек може бити боље, али Србија је захвална Руској Федерецији зато што је у нашем проблему на Косову и Метохији на правој страни, на страни међународног права", рекао је Николић.

Он је најавио да ће на данашњим састанцима бити речи о пројектима који су у току и који се очекују, као и да ће обавестити руског председника о току процеса и тренутном стању везано за КиМ.

"Србија је у великим припремама за отпочињење радова на делу Јужног тока кроз Србију и били бисмо изузетно срећни ако бисте могли да посетите Срибју до краја године", закључио је Николић.

Састанку двојице председника, трећем по реду откако је Николић изабран за председника Србије, присуствују и први потпредседник владе Александар Вучић и министар спољних послова Србије Иван Мркић, а са руске стране шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и Путинов саветник Јуриј Ушаков.

У делегацији коју предводи Николић су и министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић, амбасадор Србије у Москву Славенко Терзић и саветник председника Марко Ђурић.

Председник Србије Томислав Николић је данас на почетку радне посете Руској Федерацији, обишао Олимпијски парк у Сочију, где ће 2014. године бити одржане Зимске олимпијске игре и у чијој изградњи учествују и бројни грађевински радници из Србије.

Николић је у Олимпијском парку, који је још у изградњи, посетио четири завршена објекта у којима ће бити одржана такмичења.

Према речима Путиновог помоћника Јурија Ушакова, тај документ је припреман напорно, али сада је све спремно за његово потписивање, преноси Итар-тасс.

Према мишљењу Ушакова, Декларација ће обезбедити да се односи између две државе подигну на нови ниво.

Ушаков је додао да ће током данашњег сусрета бити размотрени економско-трговински односи енергетика, посебно изградња српске деонице гасовода "Јужни ток", као и хуманитарна питања. На дневном реду биће и косовско питање, закључио је Путинов помоћник.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2013, 12:25) - Zdravkovic [нерегистровани]

Prijateljstvo

Rusija je nama prijateljska i bratska država.Sve treba gledati realno. Ne treba graditi iluzije.Ne treba očekivati ništa spektakularno, treba raditi i graditi prijateljske i zdrave odnose i u diplomatskom i svakodnevnom životu. Rusija je velika i bogata zemlja sa svojim problemima i specifičnostima. Zahvaljujuci gospodinu Putinu vratila se na političku i ekonomsku svetsku cenu koja joj pripada. Mi to treba da u pravoj meri i mudro pokušamo da iskoristimo uvažavajuci obostrane interese, bez improvizacija! Kulture i istorija je naša slična i spremnost postoji ali iza toga mora biti veliki rad i rezultata? Devedesetih godina sam dosta bio prisutan u tom zivotu i mnogo stvari smo improvizovali , mnogo zato smo tako i prošli? Bez pokrica smo pokušavali da nešto gradimo, veoma pogrešno? Nadajmo se da ce ovo rukovodstvo to ispravaiti?Srecno!

(петак, 24. мај 2013, 10:07) - SMMM [нерегистровани]

Saradnja

Vrlo važan korak ka učvršćivanju dobrih odnosa sa Rusijom i sto boljem nastavku saradnje na svim nivoima. Što više ovakvih razgovorai i sporazuma će nam omogućiti bolji položaj i napredak. U poslednje vreme se vidi veliki napredak u spoljnoj politici, što je veliki plus ovj vladi.