Читај ми!

Вулин подноси оставку

Гостујући у емисији "Упитник", Александар Вулин рекао да подноси оставку на место директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију. Како каже, оставку подноси зато што је у Бриселу био против споразума и што је дао реч Србима на Косову и Метохији да ће споразум бити другачији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је у емисији "Упитник" да подноси оставку. "Данас пред Србијом и народом, а сутра пред Владом, пред првим потпредседником Владе Александром Вучићем и пред премијером Ивицом Дачићем, морам да понесем оставку на место директора Канцеларије за Косово и Метохију", рекао је Вулин.

Овде можете погледати/преузети емисију Упитник.

Вулин је навео да ће писмену оставку поднети сутра. "Александар Вучић је данас изјавио да ћу бити део тима који ће водити земљу. Нисам му рекао ни да, ни не. Али, мораћу да га разочарам, јер ћу рећи - не", рекао је Александар Вулин.

Истакао је да је у Бриселу био против споразума који су парафирали Београд и Приштина. "За мене је претешко да такав споразум носим Србима на Косово и Метохију", истакао је Вулин.

"Није логично да ако се залажете за нешто, а то не прође, кажете 'нема везе није прошло", навео је Вулин и додао да оставку подноси из два разлога.

Први разлог је, према његовим речима, тај што је желео да покаже колико је важно да се пође путем који је предложио и својим коалиционим партнерима а то је референдум, како би се постигло јединство народа.

А други разлог је, како каже, њему најважнији, тај да је дао реч Србима са Косова и Метохије да ће споразум бити другачији.

"Дао сам реч Србима са Косова да ће споразум бити другачији и да ћу успети да направим оно што је можда немогуће", рекао је Вулин и додао да у потпуности подржава захтев Срба са Косова да се распише референдум о споразуму Београда и Приштине.

На питање да ли се могло боље и више у преговорима, Вулин је одговорио да не зна.

"Ово што је усвојено у односу на оно што нам је нуђено јесте чудо, али није довољно добро. Мислим да наш народ заслужује више", рекао је Вулин. 

"Ово је мање од резолуције, треба парламент да се упозна са тим, да се види шта је направљено. Ово су тешка времена и тешке одлуке. Вучић је преломио и носи то са собом", објаснио је Вулин.

Вулин је подсетио да је је прошле године јединице РОСУ на Видовдан тукле Србе, а да се са њима поред њега тукао и Вучићев четрнаестогодишњи син.

И поред тога, истакао је, Вучић је преузео највећу одговорност на себе, јер, како је рекао, воли Србију.

"Државни врх мора да разговара озбиљно са предсетавницима Срба са севера Косова и да нађе решење заједно са њима", рекао је Вулин и поручио међународној заједници да не притиска Србе.

Каже да је требало сачекати септембар, када се одржавају избори које спроводе привремене институције у Приштини, на које би Срби изашли први пут потпуно организовани, јединствени и подржани од своје државе.

"Имали ли бисмо 20 до 23 посланика и ти Срби би одлучавали у септембру с ким ће Србија преговарати, па самим тим и како ће преговарати", рекао је Вулин.

Вулин је рекао да се плаши да ће уследити талас признања Косова, истичући да дипломатија Србије мора да ради на томе да то спречи.

"Морамо да ојачамо везе са Русијом и Кином да би оне то радиле уместо нас, јер нисмо довољно јаки да сами то урадимо", навео је Вулин.

број коментара 41 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2013, 14:21) - anonymous [нерегистровани]

Ispravno

Nije me iznenadio g.Vulin,da je postupio suprotno onda bi to bilo neobicno.Zelim mu sve najbolje a mogli bi i jos neki da slede njegov primer.

(среда, 24. апр 2013, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

Za ili protiv?

Ostavka ne resava nista; ostati i boriti se i izboriti se za ideje, ciljeve, pravdu je mnogo casnije.
Zasto se ne drzati rezolucije 1244 koji je jedini document koji formalno regulise odnose/nadleznosti. Kapa dole onim Srbima koji su ostali da zive na Kosovu i Metohiji.

Misko

(среда, 24. апр 2013, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

mala je linija izmedju

tereta koji mozete da ponesete sa sobom odnosno onim koji vas slomi. Mislim da je gsopodin Vulin pogresio ostavkom jer je mogao mnogo vise da ostvari za celu Srbiju, ukljucujuci i Kosovo da je ostao. Ipak treba biti primer za druge politicare kojima je bitna samo fotelja a ne savest prema grajdanima.

(среда, 24. апр 2013, 11:30) - anonymous [нерегистровани]

dobra vest

Covek je shvatio da nije ispunio svoje obecanje
i postupa po savesti,a ja licno pozdravljam Sporazum Beograda i Pristine.

(среда, 24. апр 2013, 10:32) - anonymous [нерегистровани]

prele

nije bas uputno ni politicki zrelo u ovom trenutku podnositi ostavki

(среда, 24. апр 2013, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

@sporazum

Svako ima pravo na "snove",tako i vi,ali verujte mi,to nije ta realnost koja nas ocekuje.
Ucene i razna licemerja nece jos dugo...,dugo prestati!
Zivi bili pa videli.

(среда, 24. апр 2013, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

KIM

Ja verujem Vulinu. Cim je u Pristini tako mirno posle sporazuma to nesto znaci. Daj Boze da nisam u pravu.!

(среда, 24. апр 2013, 08:32) - anonymous [нерегистровани]

providno

Gospodin Vulin je smišljeno odglumio privremeno političko samoubistvo. Obećao je nešto što je unapred znao da ne može da ostvari jer nije bilo u njegovoj moći i time opravdao razlog za ostavku. Ne ostavlja se iz takvih razloga položaj i dobri rezultati. Ustvari, on ovim činom predstavlja sebe kao principijelnog i odlučnog i sutra će se kandidovati za mnogo više mesto nego ovo na kome je do sada bio. Ovo je samo sakupljanje političkih poena da bi povećao svoje šanse kada dođe do glasanja.

(среда, 24. апр 2013, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

Jos bolje

I bolje,stvarno ne znam ni odakle se ponovo pojavio na politickoj sceni i odakle mu pravo da obecava na osnovu svojih licnih ideja i ubedjenja,koja uzgred ne moraju biti ni ispravna ni realna!

(среда, 24. апр 2013, 07:46) - anonymous [нерегистровани]

Moralno

Ne slaže se OK, moralno je da podnese ostavku. Kako će se ponašati potpisnici sporazuma o '' normalizaciji'' kad se ispostavi već nagovešteni uslov EU o predtavljanju Kosova u medjunarodnim organizacijama, jer tvrde da priznanje nezavisnosti Kosova nisu potpisali i nikad neće. Sve će ubrzano dešavati u nekoliko meseci jer EU neispušta priliku da '' stvar '' završi do kraja.