Читај ми!

Николић и Јахјага са Ештоновом

Дијалог не може ићи у правцу постизања заједничког решења, ако Атифета Јахјага настави да инсистира на независности Косова, поручио председник Николић после сатанка са Јахјагом и Кетрин Ештон у Бриселу. За почетак ово је ипак добро, јер је отворена "књига договора", али не знам колико ће то трајати, каже Николић.

18.25 - Ако Јахјага настави да инсистира на независности Косова, дијалог не може ићи у правцу постизања заједничког решења, рекао Николић после тројног састанка у Бриселу.

18.18 - Завршен тројни састанак Николића, Јахјаге и Ештонове.

17.31 - Почео тројни састанак Томислава Николића, Атифете Јахјаге и Кетрин Ештон.

17. 15 - Почео састанак Атифете Јахјаге са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон.

Председник Србије Томислав Николић рекао је да данашњи састанак са председницом привремених институција у Приштини Атифетом Јахјагом није обезбедио корак напред у погледу највеће препреке - питању статуса Косова и Метохије.

Николић је новинарима после првог састанка са Јахјагом и шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон рекао да тешко може доћи до напретка у дијалогу и до договора уколико Приштина остане на позицији да је Косово независна држава, коју, истина, УН не препознају.

Председник Србије је рекао да је Јахјага искључива у ставу да је Косово независна држава која треба да има добросуседске односе са Србијом.

Николић је истакао да Србија парламентарном Резолуцијом преопознаје специфичност територије Косова и Метохије и на тој територији независно судство, председника, владу, парлемент, али да исто тако постоје и заједнице, српске и ромске, које би морале да имају известан аутономни статус у оквиру тога.

Председник Србије је истакао да је на састанку у потпуности пренео ставове из Резолуције Народне скупштине.

"Поручио сам да је то оквир из кога неће излазити преговарачи који у име Србије буду водили даљи дијалог" подвукао је Николић.

Николић је оценио да је ово ипак добро за почетак, јер је отворена "књига договора", али да не зна колико ће то трајати.

"На крају крајева, није ни важно боље је да дуго разговарамо и да некада и некако дођемо до решења, с тим што, уколико позиција Приштине остане такве чврста и непромењена да је то једна независна држава, коју истина не препознаје УН, тешко да можемо да се договоримо" рекао је председник Србије.

Николић је рекао да док постоје овакав УН без сагласности Србије, нема независности Косова и Метохије и да не разуме зашто се онда не би договарали о некаквом другом решењу које би омогућило да се живи боље не само на територији Србије већ на целом Балкану.

"Не постоји друго решење изузев договора, а уколико бисте пажљиво читали Резолицују Народне скупштине, схватили бисте да је Србија понудила решење које Космету у ово време и за ове прилике омогућава да се потпуно оствари и развија безмало као да је независна држава, али заиста не очекујте ни од једне државе у свету да тек тако, без консултовања грађана, призна независност било ког дела територије" навео је Николић.

Председник је додао да треба погледати колико држава није признало независност Косова и Метохије, јер знају да би им се тиме отворили проблеми које сами више не би могли да реше.

Председник Николић је рекао да ЕУ не тражи признање Косова и додао да данашњи састанак није ни историјски ни протоколарни.

Говорећи о евроинтеграцијама Србије, председник Николић је рекао да му висока представница ЕУ није изнела ниједну примедбу која би могла да послужи као основ за сумњу да ли ће Србија у априлу имати позитиван извештај Европске комисије.

"Ја сам оптимиста и мислим да и то што желимо да разговарамо са Албанцима и што разговарамо са њима - све је то добро за Србију. Чланство у ЕУ је наш превасходни циљ и учинићемо све што једна држава, народ и понос дозвољавају", напоменуо је Николић.

После сусрета са Николићем, Атифета Јахјага је оценила састанак као добар.

"Био је ово добар састанак између две равноправне стране, први пут у историји наше две земље, Републике Србије и Републике Косово. Обоје као председници две независне и суверене државе смо пружили нашу пуну подршку процесу дијалога који тече и воде га владе наше две земље, Републике Косово и Републике Србије, а уз посредовање ЕУ и велику подршку САД-а", навела је Јахјага.

Председница привремених институција на КиМ је рекла да је изнет снажан став да би "нормализација односа две земље требало да се настави, јер је то од користи за обе наше земље, њихових грађана и допринеће европским плановима наше две земље".

Тројном састанку су присуствовали и саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић и саветник Јахјаге Рамуш Тахири.

Том састанку претходили су одвојени сусрети Николића и Јахјаге са Ештоновом. Поред Ђурића, састанку Николића са Ештоновом присуствовао је и министар спољних послова Србије Иван Мркић и отправник послова у Мисији Србије при ЕУ Никола Лукић.

То је први састанак председника Србије са Јахјагом, уз посредовање Ештонове.

Уочи састанка, Николић је оценио да он не може бити протоколоран иако је, с обзиром на то да је реч о њиховом првом сусрету, тако замишљен.

Својој саговорници ће, како је рекао Танјугу, пренети да је Србија своју позицију прецизирала Платформом о Косову и Метохији и да од ње не може да одступи.

То је прилика да Јахјага чује директно, а не посредством медија, оно што можда не воли да чује, да Србија има своју Резолуцију, коју је донела на основу Платформе, и да нико ко представља Србију не може нити жели од тога да одступи, поручио је Николић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 06. феб 2013, 19:44) - Jovan Mirkovic Amerika [нерегистровани]

Presednik,

Nikolic je dao svoj stav i svoje misljenje, sada je do EUje da preduzme korak napred ili tri koraka nazad. Kosovo nikada nemoze postati nezavisna drzava, sve dokle ga sama Srbija nepreda Albanskim Separatistima.
Kosovo je Srbija, bilo i vekovno ce biti.
Hvala Nikolicu i svim politicarima Srbije koi imaju cvrsti stav o Kosovo i Metohiji !
Pravda ce uvek pobediti !!!!
Zivela Srbija i sve drzave koje podrzavaju Srbiju !!!!

(среда, 06. феб 2013, 19:36) - Milan36 [нерегистровани]

ma

Tako je Predsednice Nikolicu, pokazite joj ko je gazda ovde !

(среда, 06. феб 2013, 19:35) - anonymous [нерегистровани]

re: referendum

pa izasli smo 2007, sta oces opet?? kratko pamcenje imas. skoro nikakvo.

(среда, 06. феб 2013, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

Kratak sastanak

Pa sastanak i nije nesto dugo trajao cini mi se?

(среда, 06. феб 2013, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Srbijo,

ne pristani na izdaju Srbije i naroda na Kosmetu! Izadjimo na referendum i odlučimo!