Влада и гувернер морају имати исти концепт

Економска политика се не може водити ако гувернер и Влада имају различите концепте управљања финансијама, каже премијер Дачић. Циљ владајуће коалиције јесте да до краја године "исправи" све локалне коалиције које су другачије од републичке. Влада ће смањити трошкове за председавање Вука Јеремића Генералној скупштини УН, рекао премијер.

Председник Владе Ивица Дачић рекао је да се економска политика државе не може ефикасно водити ако гувернер Народне банке Србије и Влада имају различите концепте управљања финансијама.

Дачић је новинарима у Сремској Каменици, упитан да прокоментарише нова законска решења којима се регулише функционисање Народне банке Србије, рекао да победа на изборима даје за право свакој коалицији да води самосталну политику, па и у области финансија.

Истичући да нема ништа против да Народна банка Србије функционише као независна институција, Дачић је подсетио да су и пређашњи гувернери били политичари или људи које су поставиле политичке странке.

"Кад неко изгуби власт, онда се сви сете да су експерти, а како су дошли на власт, дошли су вољом Демократске странке и наше тадашње коалиције", рекао је Дачић.

"И са Демократском странком се разговарало о промени гувернера. Разлика је у томе што би, да је Тадић на власти, Шошкић поднео оставку пошто га је он поставио. Пошто је сада Николић на власти, Шошкић не жели да поднесе оставку", рекао је Дачић.

До краја године "исправка" на локалу

Премијер који је и лидер Социјалистичке партије Србије каже да СПС неће одустати од прекомпоновања власти у локалним самоуправама где год је могуће да направи коалицију каква је на нивоу Републике.

Дачић је рекао да СПС, пошто у Војводини није на власти, нема ни посебног интереса да буде са ДС-ом у коалицијама на локалном нивоу, осим у случајевима ако је немогуће формирати власт каква је у Републици.

Поновио да је циљ владајуће коалиције у Републици да до краја године "исправи" све локалне коалиције које су другачије од републичке.

Говорећи о најавама промене власти у Новом Саду, рекао је да је та власт формирана по претходном договору са ДС-ом и да је потом формирана Влада Војводине у којој нема СПС-а.

Додао је да су затим настале многе "неразумне" коалиције ДС-а и СНС-а у неким срединама и оценио да је то "сулудо".

Дачић смањује трошкове Јеремићу

Председник Владе Србије рекао је да треба смањити трошкове за председавање Вука Јеремића Генералној скупштини УН, али да се мора направити прорачун који ће омогућити да се та важна политичка функција обавља несметано.

Дачић је оценио да је функција коју ће у УН обављати доскорашњи шеф дипломатије Вук Јеремић важна за Србију и изузетно корисна за њену спољну политку.

Према његовим речима, лоше је што се унутарстраначки сукоб у Демокрастској странци прелама преко Владе Србије и тог важног питања.

"Прошла влада је донела одлуку о трошковнику, а нова влада одлуку да значајно смањи трошкове, али ће бити довољно пара за обављење ове мисије", рекао је Дачић.

Премијер је проценио да ће влада донети одлуку да трошкови за цео Јеремићев једногодишњи мандат буду 1,5 милиона евра.

По објављеним подацима, Јеремићеви и трошкови председавања Генералној скупштини УН требало је да буду око 7,3 милиона долара.

Председник Владе каже и да ће свака особа која се налази на потерници и покуша да уђе у Србију бити ухапшена, а то се односи и на Богољуба Карића и на Марка Милошевића.

Ускоро мере због суше

Дачић је најавио да ће Влада у наредних неколико дана усагласити мере помоћи пољопривредницима који су због суше претрпели велике штете.

"Постоје законска решења која предвиђају могућност вођења ванредне ситуације, али то нема никакве везе са тиме како помоћи привредницима. Њима не може да помогне Републички штаб за ванредне ситуације, већ мере за помоћ које влада треба да донесе", објаснио је Дачић новинарима у Сремској Каменици.

Пољопривредни произвођачи, како је истакао, неће бити остављени на цедилу, јер је пољопривреда један од приоритета нове Владе Србије.

"Штете од суше су огромне и процењује се да су веће од милијарду евра. Сада треба осмислити који су то потези који би могли да помогну пољопривредницима, имајући у виду да највећи број њих није осигуран", рекао је Дачић.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(петак, 03. авг 2012, 12:01) - Marija84 [нерегистровани]

Sasvim razumljivo

Ne treba da budemo pametni da bi shvatili da se interes vlade,NBS i gradjana moraju poklapati...

(петак, 03. авг 2012, 11:59) - Zabarka [нерегистровани]

Nikako

Nikako kao rastimovan orkestar...

(петак, 03. авг 2012, 11:37) - Marija84 [нерегистровани]

Vazna intonacija

Ista pesma za sve !

(петак, 03. авг 2012, 11:36) - Zabarka [нерегистровани]

Nema argumenata

Nema argumenata, koji mogu da podrze nesto sasvim drugacije...

(четвртак, 02. авг 2012, 22:37) - anonymous [нерегистровани]

Dacic

Svaka cast ovako pismenog i razumnog premijera mislim da nikad nismo imali.Ono sto mi se kod njega posebno svidja to je njegov govor cist i razuman kad nesto kaze ja ga sve razumem od reci do reci , hocu reci sve mi je potpuno jasno govori covek narodnim jezikom, cisto bistro bez zamuckivanja i zastajanja, recenice su jasne, ciste ko suza ...

(четвртак, 02. авг 2012, 21:07) - anonymous [нерегистровани]

Jedan koncept.

Naravno da država može da funkcioniše samo ako su koncepti isti. Narod se pita i te pare u NBS je stvorio ovaj narod i prethodne generacije, a ne MMF ili Svetska banka. Te svetske zelenaške institucije su se otele kontroli i drmaju svetom i političarima. Ne treba im dozvoliti da ucenjuju Srbiju. Što se pre naši političari i narod osveste , to je bolje za Srbiju. Više ne uzimati ni jedan kredit! Bolje sada zateći kaiš radi opstanka. Biće teško, ali mi to možemo.

(четвртак, 02. авг 2012, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Nije Bog

Centralna banka nije Bog. Koja je to centralna banka i gde stvorila samu sebe, pa moze, toboze, biti nezavisna. Od koga? Cija su to sredstva sa kojima raspolaze? Drzava u drzavi? Svasta! Ti tzv. "nezavisni" su vec nekoliko puta doveli svet na rub propasti. Dosta vise!

(четвртак, 02. авг 2012, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

poraz

Ne znam sta je vise porazavajuce: tvrdnja iz naslova, inace potpuno nepoznata u teoriji i praksi, sem u komunistickim rezimima, ili nekoliko komentara koji, navijacki, kao da je rec o utakmici gradske lige, podrzavaju ovaj stav. Mislim da je rec o pocetku kraja.

(четвртак, 02. авг 2012, 16:19) - anonymous [нерегистровани]

NBS

Svako ko razume nesto malo o ekonomiju zna da fiskalna politika jedne drzave ne sme da se mesa u politiku jedne centralne banke. u svaku razvijanu ekonomiju sve nacionalne/centralne banke su samostalne institucije u kome politicari ne smeju da se mesaju. sva prava i obaveze su definisani za NBS u ustav Rep. Srbije.

(четвртак, 02. авг 2012, 16:01) - anonymous [нерегистровани]

Pametno

Samo napred i srecno!