Положен венац на Споменик српским јунацима

Председник Србије Борис Тадић, другог дана посете Румунији положио у Меџидији венац на Споменик српским јунацима из Прве добровољачке дивизије, која је 1916. године учествовала у бици на Добруџи.

Другог дана посете Румунији, председник Србије Борис Тадић положио је у Меџидији, уз војне почасти, венац на Споменик српским јунацима из Прве добровољачке дивизије, која је 1916. године учествовала у бици на Добруџи.

Полагању венаца је присуствовао и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, као и представници Лиге румунско-српског пријатељства и локалне власти града Миџидија.

Тадић је први српских шеф државе који је положио венац на Спомен-костурници, после краља Александра који је учествовао 1926. године на отварању споменика.

У тешким борбама које су се водиле у Добруџи од августа до октобра 1916. године, из Прве српске добровољачке дивизије од укупно 18.868 војника, погинуло је више од 2.500 бораца, а преко 6.000 је рањено.

Спомен-костурница у облику велике пирамиде која симболизује вечност, подигнута је од венчанског мермера.

Тадић је обишао луку Констанцу, а вечерас је са својим домаћином, румунским председником Трајаном Басескуом, присуствовао фудбалској утакмици између националних тимова Румуније и Србије у Констанци.

Председник Србије је јуче допутовао у посету Румунији. У разговорима са румунским колегом Басескуом рекао је да Србија никада неће признати независност Косова и да никада неће одустати од европских интеграција, захваливши Румунији што Србији по питању Косова и на путу ка ЕУ пружају подршку.

"Подршка европским интеграцијама Србије иде и у прилог Румунији, јер је интеграција земаља Западног Балкана од стратешког значаја", рекао је Тадић.

Председник Србије је у вези са признавањем независности Косова рекао да оно може проузроковати нестабилност у региону.

Румунски званичници су још једном потврдили опредељеност те државе да не призна нелегалну и једнострано проглашену независност Косова.

Председник Румуније рекао је да се Букурешт залаже да Србија што пре потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, јер је "Србија за то припремљена".

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 30. окт 2011, 20:20) - Mile Vuckovic [нерегистровани]

Na teritorije Dobrudje

Voleo bih da znam nesto vise o srpskim vojnim grobljima poginulih boraca na teritoriji Dobrudze jer tu lezi i moj pradeda Mile Vuckovic i njegov brat Stevica... Mile.Vuckovic@gmx.net

(понедељак, 30. мар 2009, 19:26) - Milos [нерегистровани]

Svaka pohvala!

Rumunija je jedina zemlja s kojom nismo nikad ratovali i nek tako ostane! Zivila majka Srbija i sestra Rumunija!pozdrav iz Knina

(субота, 28. мар 2009, 23:39) - Nenad Protic [нерегистровани]

Svaka cast

Veliko hvala Rumunima za svu podrsku ne samo danas nego i kroz citavu istoriju.

(субота, 28. мар 2009, 21:47) - Vasile (rumun iz Vojvodine) [нерегистровани]

Rumunija bratska drzava Rep.Srbije

Prijateljska Drzava Rumunija pokazuje svoje pravo lice koja podrzava opredeljenje Rep.Srbije
da na putu Evropske integracije nema zaustavljanja ,Za EU sve u redu ,ali za NATO neka odluci narod da li smemo biti clan ili ne ?Posle 78 dana bombardovanja ,moje je misljenje nikada clan NATO rep. SRBIJA nesme biti! To stravicno bombardiranje nevinih ljudi i familije,zene i dece ,staraca i drugih objekata
to je jedan zlocin za Haski tribunal,ja se prvo zahvaljuem rukovodstvu rep.Srbije predsedniku Tadicu,Jeremicu,Dacicu na izvanrednoj medjunarodnoj politici ocuvanje integriteta i miroljubivoj politici resenja problema na Balkanu
Jer Srbija je uvek bila i ostace najaca na Balkanu.
Zivela Republika Srbija

(субота, 28. мар 2009, 19:07) - sekretar LPRS [нерегистровани]

Na teritorije Dobrudje

Gospodja Ursein presednica LPRS (URSP)Konstance javila da na podrucije Dobrudje ima jos dva zajednicka groba sa srpskom obelezije /.m.c.

(субота, 28. мар 2009, 18:24) - anonymous [нерегистровани]

Podrshka

Treba razvijati odnose sa Rumunijom na svim nivoima, uz Grke oni su jedini narod koji su prema nama prijateljski nastrojeni i koji nasu istoriju gledaju sa prave strane. Zivela Srbija, zivela Rumunija.

(субота, 28. мар 2009, 18:07) - anonymous [нерегистровани]

Podrshka

Hvala Rumuniji ,voleo bih da rumunija nije u NATO-U.NATO nama nemoze nikada biti saveznik

(субота, 28. мар 2009, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Svaka cast

Svaka cast Rumunskom Predsedniku sto Rumunija podrzava Srbiju i ne priznaje Kosovo tako i treba Srbi i Rumuni su uvek bili Saveznici i Braca.ZIVELA SRBIJA I RUMUNIJA!!!