"Марш на Дрину", од голготе до светске славе

У част прве победе српске војске на Церу 1914. године настала је композиција "Марш на Дрину". Овај симбол храбрости и истрајности изазвао је велико одушевљење народа, политичара и књижевника. Прошао је голготу Албаније, слушао се на додели Нобелове награде...

Симбол храбрости и истрајности "Марш на Дрину" компоновао је Станислав Бинички на почетку Првог светског рата. Композиција је настала у част прве победе српске војске на Церу 1914. и команданта Миливоја Стојановића Брке, који је предводио чувени Гвоздени пук, најспособнију војну јединицу још из балканских ратова.

Као капелник, Бинички је водио оркестар Краљеве гарде и војни оркестар. Заједно са нашом војском прошао је и голготу Албаније када су изгубљени сви инструменти и све ноте. Тек уз помоћ савезника, оркестар је обновљен, а "Марш на Дрину" постаје обавезан део репертоара.

"Практично већ трећи дан по доласку на Крф, они су одржавали концерте. Извођења су била стална, чувена је била једна турнеја по Француској, када су обишли једно петнаестак градова Француске и добили изузетна признања. Чак је и Бинички изабран за почасног члана њиховог удружења музичара", објаснила је за Јутарњи програм РТС-а музиколог Соња Маринковић.

Нобеловци слушали "Марш на Дрину"

Иако су први снимци направљени између два рата, композиција је на неки начин заборављена.

Године 1961. Иво Андрић је у Шведску на доделу Нобелове награде за роман "На Дрини ћуприја", понео и плочу са композицијом "Марш на Дрину". То је изазвало велико одушевљење и од тада па до данас једно је од најслушанијих дела у Шведској.

"Од тих шездесетих година можемо говорити да ова композиција постаје популарна, за њено откриће су заслужни Швеђани, један гитариста који је 1963. први објавио снимак са 'Маршом на Дрину'. Потом су уследила друга интересовања, потом је уследио тај чувени филм Жике Митровића 'Марш на Дрину'", рекла је Соња Маринковић.

Од 1964. "Марш" се пева

"У бој, у бој, крените јунаци сви, крен'те и не жал'те живот свој..."

Тек 1964. "Марш на Дрину" добија и текст. Написао га је новинар и публициста Милоје Поповић Каваја.

Тада је Милоје био председник КУД "Иво Лола Рибар", које је композицију требало да изведе хорски на 50-годишњицу Церске битке.

"'Марш на Дрину' симболизује одбрамбену жељу српског народа, не агресивну. Ја сам хтео мало да дам и менталитет српског човека, не само ратнички моменат - жељу нашег човека када је нападнут и угрожен да се бори - том песмом да дам мало и историје и лепоте земље", каже Милоје Поповић.

Омиљена мелодија Бранка Ћопића

У извођењу Царевчевог оркестра "Марш на Дрину" стиче још већу популарност, како у народу тако и међу књижевницима и политичарима.

"Ја не знам да ли има нека песма која ме може тако узбудити као она мелодија 'Марша на Дрину', јер све ми се чини да чујем топот оне српске коњице која напредује према Дрини, да чујем онај звук кад се ваде сабље," говорио је Бранко Ћопић још 1969. године.

Познате обраде

Уследиле су и бројне светске обраде. Давне 1966. "Марш на Дрину" изводи холандски "The Spotnicks", затим "The Shаdows", претеча "Битлса" у Британији, Џејмс Ласт 1968. у Немачкој.

"Марш на Дрину" аранжирају и изводе група "Смак", Бранимир Џони Штулић...

Иако је у извођењу нашег хора "Вива Вокс" прошле године у Уједињеним нацијама "Марш на Дрину" узбуркао јавност, не треба заборавити да је ова композиција од националног значаја, искључиво ода херојству и слободи.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 01. авг 2014, 12:11) - Dragan [нерегистровани]

istrajnost

Tekst,kao i svi komentari su veoma dobri, mozemo kad hocemo i kad moramo, zao mi je sto nemamo istrajnost...

(недеља, 29. јун 2014, 10:45) - anonymous [нерегистровани]

Marš je nastao 1

Hvala Vam na ovoj prelepoj informaciji,koju evo izvukoste iz zaborava, a trebao bi svaki Srbin da zna i da nikada ne zaboravi. Hvala Vam.

(петак, 06. јун 2014, 00:58) - anonymous [нерегистровани]

Marš je nastao

Kompoziciju je kao što znamo Binički posvetio poginulom pukovniku Milivoju Stojadinoviću Brki ,komadantu gvozdenog puka koji je sa svojim pukom u selu Tekeriš uhvatio Hrvatsku 25 Zagrebačku pukovniju u "potkovicu" i uništio je.Hrvati su tada pretrpeli jako veliki poraz uz mnogo žrtava čime je u stvari i propala prva ofanziva Slovenca Oskara Poćoreka i njegov plan da Srbiju baci na kolena 1914.

(уторак, 06. мај 2014, 21:34) - Peđa iz Novog Sada [нерегистровани]

Još o "Maršu"

Malo je poznato da je ono što se danas obično izvodi kao "Marš na Drinu" samo deo originalne kompozicije, tj. treća tema, tzv. "trio" i četvrta, završna tema. "Trio" je onaj deo sa karakterističnim ritmom, sa drugom četvrtinom u vidu triole.
U delu teksta koji govori o pevanoj verziji izostavljeno je da je tu verziju prvi otpevao čuveni solista radio-Beograda, nedavno preminuli Ljubivoje Vidosavljević, a aranžman je uradio lično Carevac.

(четвртак, 06. мар 2014, 01:06) - Mrki J. [нерегистровани]

himna?

Himna:"Boze Pravde" je odgovarajuca. To je molitva Bogu i upucuje je svako ko je zapeva u cast svog roda i svoje drzave. Predivna muzika i stihovi:"Mars na Drinu" trebalo bi da postane i jurisna i odbranbena pesma Vojske Srbije i Specijalnih jedinica Vojske i Policije Srbije.

(понедељак, 03. мар 2014, 22:36) - anonymous [нерегистровани]

Himna

Vecna Slava nasim junacima neka pocinju u vecnom miru, a mi bi mogli da pocnemo sada sa jednom otvorenom diskusijom za promenu SRBSKE HIMNE, mars na Drinu zasluzuje to kao i oni koji su u njemu ucestvovali da bude HIMNA nase lepe voljene i jedine SRBIJE.

(недеља, 23. феб 2014, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

Mars na Drinu

Slazem se zemljace da ova kompozicija treba da bude himna Srbije (eventualno Tamo daleko). Ima i emociju i energiju.

(субота, 22. феб 2014, 21:37) - aca [нерегистровани]

hvala rts

Bravo za prilog! odlicno je!

(субота, 22. феб 2014, 20:26) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Ко није прочитао Српску трилогију...???

Српска трилогија, роман из три дела од Стевана Јаковљевића... непроцењив приказ страдања у Великом рату... то мора свако ко се сматра српским родом да прочита.
Сваки коментар, не вреди, гледамо фарму, турске серије... сами смо криви.

(субота, 22. феб 2014, 19:31) - ][ [нерегистровани]

][

Хвала за овај поучан прилог,као и све у поглављу ,,Велики рат''.
Посебно је дриљив онај запис о путевима Наше Војске.
Вечна је Слава Свима који су Нас и Нашу Отаџбину Ослободили.