Читај ми!

Још се броје гласови, обрађено више од 90 одсто бирачког тела

Према пројекцијама Ипсос/Цесида у Народну скупштину ући ће 12 листа, од којих је пет мањинских, док је лидер СНС-а Александар Вучић однео победу на председничким изборима у првом кругу. РИК је саопштио да ће прелиминарни резултати избора бити познати у 20 часова.

Резултати локалних избора

У Бору и 11 општина задовољни су излазношћу бирача на локалним изборима. Незванично, углавном нема великих промена у већинском броју одборника СНС-а, али у скупштинске клупе улазе и опозициони кандидати.

Чоловић: Слику на београдским изборима може да промени 500 или 1.000 гласова

Што се тиче парламентарних избора већ можемо да дефинишемо колико је која листа освојила мандата, али када је реч о београдским изборима ту још може да се деси да неки мандат пређе на једну или другу страну, а имамо и једну странку која је близу цензуса, каже за РТС Иво Чоловић из Цесида.

"Можда ће неки мандат прећи на једну или другу страну, а имамо и једну странку која је надомак преласка цензуса и зато смо опрезни. У овом моменту делује да преходна власт има и овај пут већину, али чак и 500 и 1.000 гласова може да промени слику", рекао је Чоловић.

Цесид/Ипсос: Пројекција расподеле мандата у Београду

Цесид и Ипсос објавили су пројекцију расподеле мандата за Скупштину Града Београда на основу 79 одсто обрађеног узорка.

Према њиховим подацима, листи "Александар Вучић – Заједно можемо све" припало је 48 мандата, листи "Владета Јанковић – Уједињени за победу Београда" – 26 мандата, на трећем месту је коалиција "Морамо" – 13 мандата, следи листа "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила – градоначелник Београда" – 8 мандата, листа "Др Милош Јовановић – Српска коалиција НАДА" добила је 7 мандата, коалицији око Двери припала су 4 мандата, исто толико мандата (4) освојила је и листа "Милица Ђурђевић Стаменковски – Српска странка заветници".

Прелиминарни резултати локалних избора у Аранђеловцу

У Аранђеловцу на редовним локалним изборима победу је однела листа "Александар Вучић - Заједно можемо све", која је освојила 10.083 гласа, односно 42,24 одсто, показују прелиминарни резултати, незванично сазнаје РТС.

На изборима у овој општини на 40 бирачких места гласало је 23.870 грађана за једну од седам изборних листа , а то је готово 65 одсто гласача, од 36.842 уписана у бирачки списак.

Прелиминарни резултат локалних избора у Аранђеловцу:

- Александар Вучић - Заједно можемо све - 10.083 гласова или 42,24 одсто

- Ивица Дачић - премијер Србије - 3.919 гласова или 16,42 одсто

- Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници - 2.785 гласова или 11,67 одсто

- Уједињени Аранђеловац - Демократска странка - Народна странка - Странка слободе и правде - 2.130 гласова или 8,92 одсто

- Коалиција са народом - Српски покрет Двери - Здрава Србија - Да победи домаћински Аранђеловац - Милан Швабић - 1.921 гласова или 8,05 одсто

- Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС)-Радиша Павловић - 1.224 гласова или 5,13 одсто

- Суверенисти-Саша Радуловић (ДЈБ), др Јована Стојковић(ЖЗС) - 1.008 гласова или 4,22 одсто

Фото: РТС/Бранко Вукашиновић
Опширније Краће

Цесид/Ипсос: Пројекција расподеле мандата у Скупштини

Цесид/Ипсос објавио коначну пројекцију резултата председничких избора

Цесид/Ипсос је објавио коначну пројекцију резултата председничких избора у Србији.

Пројекција не укључује Косово и Метохију, заводе за извршење кривичних санкција и дијаспору.

Резултати парламентарних избора – 95,1 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате парламентарних избора на основу 95,4 одсто обрађених бирачких места, односно 95,1 одсто обрађеног бирачког тела.

Цензус је прешло 12 листа, од којих је пет мањинских.

Резултати председничких избора – 95,6 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате председничких избора на основу 95,8 одсто обрађених бирачких места, односно 95,6 одсто обрађеног бирачког тела.

Александар Вучић је према њима однео победу у првом кругу са 58,57 одсто освојених гласова, док је на другом месту Здравко Понош са 18,32 одсто освојених гласова.

Обрађено више од 60 одсто гласачког материјала у Београду

У Градској изборној комисији Београда обрађено је преко 60 одсто гласачког материјала.

У Скупштини града биће седам листа, а према првим пројекцијама највише гласова освојиле су листе "Александар Вучић – Заједно можемо све", "Владета Јанковић - Уједињени за победу Београда" и "Морамо".

Извештај Зорана Слепчевића

Резултати председничких избора на основу 93,24 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате председничких избора на основу 94,53 одсто обрађених бирачких места, односно 93,24 одсто обрађеног бирачког тела.

Александар Вучић је према њима однео победу у првом кругу, док је на другом месту Здравко Понош.

Резултати парламентарних избора на основу 92,09 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате парламентарних избора на основу 94,08 одсто обрађених бирачких места, односно 92,59 одсто обрађеног бирачког тела.

Цензус је прешло 12 листа, од којих је пет мањинских.

Прелиминарни резултати РИК-а у 20 часова

Прелиминарни резултати избора биће познати вечерас у 20 часова, када ће се огласити Републичка изборна комисија.

Коначне резултате 13. парламентарних избора од увођења вишестраначја у Србији саопштиће Републичка изборна комисија најкасније до 7. априла у 20 сати.

Крајњи рок за расподелу мандата је 17. април, а парламент мора да буде конституисан најкасније до 7. маја.

Обрађено 59 одсто гласачког материјала у Београду

Извештач РТС-а јавља да је према подацима Градске изборне комисије Београда обрађено 59 одсто гласачког материјала.

Према тим резултатима, одборнике у градској скупштини имаће листа "Александар Вучић - Заједно можемо све", листа "Владета Јанковић - Уједињени за победу Београда", листа "Морамо", листа "Тома Фила - градоначелник Београда", коалиција НАДА, Заветници и коалиција Двери-ПОКС.

Градоначелника Београда бираће 110 одборника градске скупштине.

Извештај Зорана Слепчевића

Резултати парламентарних избора на основу 81,29 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате парламентарних избора на основу 87,07 одсто обрађених бирачких места, односно 81,29 одсто обрађеног бирачког тела.

Цензус је прешло 12 листа, од којих је пет мањинских.

Резултати председничких избора на основу 81,39 одсто обрађеног бирачког тела

РИК је објавио резултате председничких избора на основу 87,25 одсто обрађених бирачких места, односно 81,39 одсто обрађеног бирачког тела.

Александар Вучић је према њима однео победу у првом кругу са 60,23 одсто освојених гласова, док је на другом месту Здравко Понош са 17,01 одсто освојених гласова.

Грађани Србије јуче су гласали за председника Републике, народне посланике, као и за локалне скупштине у Београду, Бору и још 12 општина. Излазност је била око 60 одсто.

Према пројекцијама Ипсос/Цесида, Александар Вучић је однео победу на председничким изборима у првом кругу, док је на другом месту био Здравко Понош. 

На парламентарним изборима највише гласова освојила је листа Александар Вучић - Заједно можемо све. У Скупштину Србије улазе још посланици са листа Уједињени за победу Србије, СПС, Нада, Морамо, Патриотски блок и Заветници, као и 5 мањинских партија. 

Право гласа на председничким и парламентарним изборима имало је 6.502.307 бирача, а за око 100.000 бирача са подручја Косова и Метохије гласање на изборима организовано је у најближим општинама централне Србије.

Грађани су могли да гласају на председничким изборима за осам кандидата, а на парламентарним изборима могли су се определити између 19 листа.

У два града, Београду и Бору, гласало се за састав локалних парламената, као и за одборнике у општинама Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Севојно, Лучани, Књажевац, Медвеђа, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ.