Из часа у час

Страдање 16 радника РТС-а злочин без казне и после две деценије

Бомбардовање РТС-а, у којем је страдало 16 радника, представља злочин без преседана, оценили су говорници на отварању дводневне међународне конференције "Крај некажњивости за злочине над новинарима". Истичу да ни после две деценије нико није кажњен.

19.20 – Премијерка Ана Брнабић навела је да је бомбардовање зграде РТС-а убиство кога треба да се стиди већина оних земаља које данас причају о слободи медија. "Многи од тих који нас данас подучавају о слободи медија немилосрдно су упутили пројектиле на један медиј", истакла је премијерка и додала да не постоји ниједно оправдање за тај варварски чин.

"Бомбама су одговорили на телевизијски програм", рекла је Брнабићева и додала да ћемо "подсећати да је злочин злочин, да је убиство убиство без обзира на то ко га је и са којим мотивима починио" и да никада нећемо престати да тражимо правду.

19.15 – Чланица Комисије за истраживање убистава новинара Љиљана Смајловић рекла је да је страховала да ће двадесету годишњицу убиства Славка Ћурувије дочекати без правде. "Надамо се да овом пресудом долази крај ере некажњивости за злочине над новинарима у Србији", навела је Смајловићева и додала да има још нерасветљених злочина.

19.05 – "Жао ми је што је моја влада хладнокрвно убила чланове ваших породица", рекао је амерички истраживачки новинар и суоснивач "The Intercept" Џереми Скејхил и понудио извињење, јер, како је рекао, до сада нико ту реч није изговорио нити је неко проглашен кривим за бомбардовање РТС-а.

18.55 – Председник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов каже да су руски новинари били сведоци патње српског народа и да је оно што су видели и осетили током бомбардовања из корена променило њихове погледе на свет. "Никада више нећемо веровати у искреност изјава такозваних наших западних партнера", навео је Соловјов и додао да су кривци за бомбардовање нажалост још на слободи.

18.45 – Заменик генералног секретара Међународне федерације новинара Џереми Дир поручио је да осуђују бомбардовање РТС-а и подржавају породице страдалих које траже правду. "Заиста је тужно што су они жртве", рекао је Дир и упозорио да такво незапамћено кршење прописа и некажњеност која је уследила има данас последице широм света.

18.35 – Председник УНС-а Владимир Радомировић рекао је никада нико ни у једном рату у историји света пре тог 23. априла 1999. године није бомбардовао једну медијску кућу и убио 16 њених радника. "Зашто се онда злочину који је починио НАТО дају друга имена", упитао је Радомировић.

18.25 – Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић рекао је да се већ 20 година питамо зашто је убијено 16 цивила који су у РТС-у радили своје послове. "Шта је хтео да уради врх РТС-а остављајући их у немилост НАТО бомбама?", запитао је Бујошевић и додао "били су бахати и безосећајни да животе својих колега прогласе небитним, неважним, безначајним баш као што је то урадио и НАТО".

"РТС ће вечно помињати своје колеге да би понављао да нико нема право да убија новинаре", истакао је Бујошевић. Навео је да ће РТС и даље покушавати да имена 16 страдалих колега буду уписана у листама Комитета за заштиту новинара.

18.10 – Мирослав Медић, брат страдалог Синише Медића, позвао је присутне да минутом ћутања одају пошту убијеним медијским радницима у Србији. Истакао је да је зграда РТС-а тих дана током бомбардовања била опасана жутом траком и да су ватрогасна кола била испред зграде. "Мислили су на све осим да изместе људе", нагласио је Медић и додао да страни репортери нису у ноћи бомбардовања били код зграде РТС-а.

18.05 – Новинар РТС-а који је водио вести 23. априла у време бомбардовања телевизије Бобан Ковачевић пренео је своје сведочење о тој ноћи. "У протеклих 20 година стално се враћам у вести које нису завршене и злочин који није кажњен и постављам питање зашто", рекао је Ковачевић.

Дводневна међународна конференција "Крај некажњивости за злочине над новинарима" почела је данас у Дечјем културном центру, а биће настављена сутра.

Конференцију организују Радио-телевизија Србије и Удружење новинара Србије.

Ноћас у 2.06 навршава се 20 година од НАТО бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, када је погинуло 16 наших колега. То је био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем.

Синдикат новинара Србије (СИНОС) саопштио је да се не сме заборавити дан када је НАТО бомбом убијено на радном месту 16 медијских радника РТС-а и да починиоци тог злочина морају бити кажњени.

На платоу у Абердаревој улици одржана је комеморација радницима РТС-а који су погинули 1999. године.

У холу Радио-телевизије Србије изложена је макета будућег Меморијалног центра РТС-а у знак сећања на 16 убијених радника. 

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. апр 2019, 20:47) - Патриот [нерегистровани]

И вама постављам питање, ЗАШТО?

Пратио сам програм који сте преносили и многи су јако добро, искрено и поштено говорили, мада је било и оних који су радије бацали кривицу на своје људе а мање на терористичку НАТО алијансу и њене злочиначке наредбодавце (нељуде болесних умова), којима људски живот мање значи од живота њихових кучних љубимаца. Али ме јако чуди да ниједан од новинара није поставио питање о моралу и карактеру страних новинара извештача који су се склонили те вечери даље од РТС-а. Дакле они су били упозорени да се склоне а пошто су ћутали и сами су постали саучесници у злочину јер нису рекли својим српским колегама да се и они склоне. Када ви новинари "намештате" једни другима ликвидације што се онда чудите да вам то други чине? Зашто нисте покренули то питање пред судом части (ваљда имате неки суд части, или нешто слично) при светском удружењу новинара против тих страних новинара који вас нису упозорили а знали су да се спрема тај страшан злочин према њиховим колегама који су им ту стално били на располагађу за сваку помоћ при извештавању. Зар је то Колегијалност?

(понедељак, 22. апр 2019, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Zasto

Postovanje Novinarima i tehnickom osoblju koji su neduzni poginulu na svojim radnim mestima, Slava im ali treba se setiti svih poginulih koji su isto tako bili na svojim radnim mestima, i svoj neduznoj deci nisu oni nista manje vredni nego novinari treba podignuti Veliki i dostojan spomenik svim zrtvama bombardovanja, tako bi odali pocast svima. S Postovanjem svim zrtvama-

(понедељак, 22. апр 2019, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

kaga bre vi lazete ovde

zna se kako je sve islo i zasto su ti mladi ljudi poiginuli..Pitajte roditelje da izadju na binu i kazu sta je bilo i dal su ih deca zvala telefonom sa posla pre udara

(понедељак, 22. апр 2019, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

Zaßto?

Nismo čuli reč tadašnjeg ministra informisanja o njegovim saznanjima.

(понедељак, 22. апр 2019, 19:25) - anonymous [нерегистровани]

Odličan gost

Džeremi je odličan novinar, šteta što kod nas nije prevedena njegova knjiga Blackwater. I ovakav gost bi trebalo češće da dolazi i bolje da se reklamira.

(понедељак, 22. апр 2019, 18:25) - tanja [нерегистровани]

Zasto?

Zauvek u nasim mislima i srcu. Nek im je vecna slava.