Читај ми!

ММФ: Пандемија ће и у 2021. подизати ниво глобалног дуга

Пандемија ковида 19 наставиће да подиже глобални јавни дуг 2021. године, али је већа потрошња на убрзање вакцинација најбржи начин за почетак нормализације државних финансија, саопштио је Међународни монетарни фонд.

ММФ је у свом извештају "Фискални монитор за 2021" навео да би стављањем коронавируса под контролу бржом вакцинацијом на глобалном нивоу, до 2025. године прилив пореских прихода у развијеним економијама могао да се повећа за преко један билион долара. 

Kада се исти сценарио примени на економске прогнозе Фонда, глобални бруто домаћи производ би могао да се повећати за 9 билиона долара у истом периоду, јер би било убрзано поновно отварање предузећа и запошљавање, оцењује се у извештају ММФ-а, преноси Ројтерс.

"Вакцинација ће се, дакле, више него исплатити", констатује Фонд.

Наставити са фискалном подршком економијама и рањивим социјалним групама

ММФ и Светска банка током виртуелних састанака на овонедељном заједничком пролећном заседању охрабрују земље чланице да наставе са фискалном подршком својим економијама и рањивим социјалним групама и предузећима док пандемија не буде под чврстом контролом.

Фонд је проценио да је владе широм света, од почетка пандемије до 17. марта ове године, фискална подршка због короне коштала око 16 билиона долара. Тај износ обухвата 10 билиона долара веће потрошње и пропуштених прихода, као и шест билиона долара државних зајмова, гаранција и убризгавања финансијских "инјекција" у предузећа.

Према предвиђању ММФ-а, фискални дефицити у већини земаља ће се лагано смањити у 2021. због истека или укидања програма подршке везаних за пандемију, опадања броја захтева за накнадама за незапосленост и опоравка буџетских прихода са поновним отварањем предузећа.

Просечан јавни дуг земаља широм света рекордних 99 одсто БДП-а

Просечан буџетски дефицит у развијеним земљама достигао је 11,7 посто БДП-а прошле године, чиме се тај удео учетворостручио са нивоа од 2,9 одсто 2019. године, а у текућој години би требало да се спусти 10,4 процента, прогнозира ММФ.

Лагано ће опасти и дефицити у економијама у успону на 7,7 посто БДП-а ове године, а у привредама са ниским приходима на 4,9 процената.

У извештају се предвиђа да ће просечан јавни дуг земаља широм света достићи рекордних 99 одсто БДП-а у 2021, у однису на 97 процената прошле године, те да ће се на том нивоу стабилизовати. У развијеним економијама, према пројекцијама ММФ-а, дуг ће се ове године попети на рекродних 122,5 посто БДП-а са лањског нивоа од 120,1 одсто.

ММФ се заложио за циљану подршку сиромашним домаћинствима, мањинским групама, женама и радницима на слабо плаћеним пословима у неформалним секторима многих економија, као и малим предузећима.

Такође је поручио да ће неке напредне земље са високим нивоом дуга можда морати да почну да обнављају фискалне резерве како би се припремиле за будуће шокове.