Читај ми!

Да ли ће ковид пасоши “спасити“ лето – ЕУ пропусница новог доба између слободе и дискриминације

Лидери 27 земаља чланица ЕУ сагласили су се прошле недеље да ће дигитални сертификати о вакцинацији који ће омогућити људима да путују Европом вероватно бити доступни пре лета. Европска комисија требало би до краја марта да одлучи како тај документ треба да изгледа. Саговорници емисије ОКО се слажу да су сви жељни нормалности и да је важно питање на који начин може да се да мало слободе људима без угрожавања њихових права.

Дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић наводи да су се лидери 27 земаља чланица сагласили да су такви сертфикати потребни, иако су Немачка и Француска биле против.

"Један од аргумента против била је опасност од дискриминације, да се нешто што је добровољно наметне као обавеза, нарочито у Француској, а ту је и очигледан недостатак довољног броја доза вакцина. Са друге стране, очекује се да би увођење ковид пасоша могло да спасе туристичку сезону, каже Гајић.

Дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић каже да су реакције и у највећој чланици ЕУ по питању ковид пасоша подељене.

"Једни у томе виде наду да је крај епидемије ту, иза ћошка, указујући на економски утицај који ће то имати на земље југа које су и највећи купци немачке робе", наводи Радичевић.

Како каже, противници сматрају да се на мала врата уводи обавезна вакцинација и да се дискримишу они који не могу из разних здравствених разлога да приме цепиво.

Радићевић указује да су се Немци до средине јануара прилично напутовали, иако је власт апеловала да људи остану код куће.

"Око 30.000 људи је путовало је на Балеарска острва, док је сад обавезно да се иде у десетодневни карантин и онлајн пријава пре уласка у земљу. "Чак трећина камионџија из Чешке се врати са немачке границе јер се нису пријавили", каже Радичевић.

Поповић: Прерано за сертификате, ефекти вакцинације кад 50 одсто популације прими цепиво

Консултант за имунизацију Уницефа др Драгослав Поповић напомиње да је нечега налик ковид пасошима било и прошлости када је било речи о жутој грозници.

Са друге стране, и Поповић истиче да је то и етичко питање да се не би дискриминисао неко ко није вакцинисан.

Сматра да је још прерано за сертфикате о вакцинацији будући да је због недостатака цепива старт имунизације није био баш сјајан, нарочито у ЕУ.

Подсећа да је у јануару била стагнација броја заражених, док је већ од фебруара бележи стални раст. Упозорава да ће се ефекти вакцинације видети тек када 50 одсто становништва буде примило обе дозе. 

Сеничић: Туризму потребна каква-таква летња сезона, прети катастрофа

Директор Националне асоцијације туристичких агенција (Јута) Александар Сеничић указује да се за сертификате највише залажу јужне чланице ЕУ чија се економија у великој мери ослања на приходе од туризма.

Иако је туризам претрпео огромне губитке због пандемије, Сеничић се слаже да тај сертификат не би требало да буде кључни услов због дискриминације.

Истиче да се доста касни са аранжамнима за летњу сезону. "Уобичајено је да се у ово време године прода половина понуђених аранжмана. Важно је да Брисел дефинише како ће изгледати тај сертификат", наглашава Сеничић.

Ипак, напомиње да је вакцинација једина нада да туристичке агенције опстану. Потребна нам је каква-таква сезона, у супротном прети катастрофа, каже Сеничић. 

Дописник РТС-а из Брисела не очекује да се доказ о вакцинацији буде преовлађујући аргумент за слободу путовања, будући да је досад цепиво примило пет до шест одсто становиштва ЕУ.

Душан Гајић претпоставља да ће Брисел тражити равнотежу између дискриминације и слободе да се путује. Очекује да се укину обавезни карантин и пи-си-ар тест. 

Консултант Уницефа указује на још један проблем – како ће родитељи обезбедити ковид пасош за дете. Тренутна епидемијска ситуација у Европи није добра, мислим да нас чека још једна тешка година, додаје Драгослав Поповић.

Саговорници се слажу да су сви жељни нормалности и да је важно питање на који начин може да се да мало слободе људима.

Гајић: Коначна употреба сертификата на земљама чланицама

Душан Гајић напомиње да ће и по увођењу ковид пасоша земље чланице имати последњу реч.

"ЕУ је осуђена на заједничко деловање, показало се да је тешко управљати флотом од 27 бродова различите величине, карактеристика и могућности. Постији консензус, али ће земље чланице одлучивати како ће користити те сертификате", наводи Гајић.

Према речима Сеничића, путује се веома мало и је углавном реч о пословним разлозима, мада има земаља које немају никаква ограничења.

"Али и такве земље почињу да их уводе, попут Танзаније. Велика су ограничења путовања као што је обавезни пи-си-ар тест. Верујем да ће већина земаља осалањи на потврду о вакцинацији", каже Сеничић.

Дописник РТС-а из Брисела каже да у Белгији важи забрана свих путовања до краја месеца, осим неопходних, Чак се, како каже,  тражи "декларација части" где треба навести зашто је путовање заиста неопходно.

Наводи да када је полазио за Београд, бриселски аеродром био готово празан.

"У повратку ме чекају два теста и седмодневни карантин. До сада је вакцинисано 5,5 одсто грађана Белгије иако је велико расположење за имунизацију. Због пада обећаних пошљки цепива "Астра-Зенеке" расположење је нешто опало."