Читај ми!

Мали за РТС: Види се светло на крају тунела, осетили смо да је потребна помоћ још пар месеци

Влада Србије се показала као одговорна влада која слуша привреднике и ПКС и Унију послодаваца и све остале који су говорили какви су проблеми у привреди, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали, осврћући се на нови пакет помоћи привреди.

Синиша Мали је за емисију Око, рекао да је трећи пакет помоћи донет јер се види светло на крају тунела. Подсетио је да је масовна вакцинација кренула.

"Осећамо да је још пар месеци неопходна помоћ државе, како би држава издржала и сачувала производне капацитете, степен запослености", рекао је министар и додао да верује да ће Србија бити пар корака испред када се све заврши.

Наводи да је уз први и други пакет помоћи, Србија прошлу годину завршила са најмањим падом БДП-а у Европи.

Министар финансија истиче да је ПДВ као основни индикатор привредне активности већи и у бруто и у нето износу у 2020. него у 2019.

Како каже, то не би могло да се деси да није било мера и одговорне економске политике.

Влада је усвојила нови, трећи пакет мера вредан скоро 300 милијарди динара. Реч је о директној новчаној помоћи грађанима од 60 евра и пензионерима од 110, исплати половине минималне зараде за три месеца за милион и по радника и о повољним кредитима преко гарантне шеме.

За угоститеље и аутопревознике, као кризом најпогођеније секторе, намењан је додатна новчана помоћ.

Укључујући претходна два пакета, са овим - трећим држава је укупно издвојила 953 милијарде динара, односно 8 милијарди евра као одговор на кризу која је изазвана пандемијом коронавируса.