Читај ми!

Нова помоћ туристичком сектору – коме ће значити, а ко сматра да је закаснила

Туризам и угоститељство, као велики ковид губитници, у трећем пакету помоћи државе привреди добиће више од других делатности. Док једни кажу да ће им та помоћ много значити, други сматрају да је окаснила или да је недовољна.

Поред три половине минималца, које ће бити исплаћиване у априлу, мају и јуну, запослени у туристичким агенцијама, хотелима, одмаралиштима, рент-а-кар агенцијама, затим водичи и угоститељи, добиће у јулу још једну пуну минималну зараду.

Услов за послодавце је да три месеца након добијања последње помоћи не смеју да отпусте више од 10 одсто радника.

"Ја у овом тренутку не могу да проценим колико ће туристичких агенција заиста узети ову врсту помоћи, колико ће агенција дочекати јул месец, тако да што се тиче помоћи морам да кажем да смо ми у туристичким агенцијама, туристички водичи, рент-а-кар компаније мало разочарани као најпогођенија делатност", каже Александар Сеничић, директор Јуте.

"Свака помоћ је увек добродошла, свакако моје мишљење је да је можда ова помоћ требала да буде бар два месеца раније, јер смо у зиму ушли неспремни, у децембру викендом нису радили ресторани, Нову годину нисмо могли да организујемо. Угоститељима који се само тиме баве, зима је баш танка", наводи Јелена Милутиновић, ресторан "Тајна" Ваљево.

Као и у другом пакету помоћи, градски хотели ће добити 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

"Тај нови пакет мера нам долази у оном тренутку када је наше пословање иначе и у нормалним условима у ово доба године јако отежано и проблематично и даје нам један додатни мотив, један ветар у леђа да издржимо, да задржимо наше људе, кадрове и сва та радна места за која смо се борили и одржали у овом тешком периоду", истиче Стеван Баровић, хотел "Херитиџ" Београд.

Први пут помоћ ће добити и сектор превоза путника у друмском саобраћају. Шест месеци по 600 евра по аутобусу.

"Не само да ћемо опстати, ми ћемо успети у овој години са том помоћи да послујемо успешно, да послујемо са добитком и да задржимо сва радна места, а надамо се чак и неком расту", наглашава Миодраг Томашевић, "Арива литас".

Угоститељи и туристички радници надају се да ће им убрзана вакцинација у земљи донети више посла током лета.