Читај ми!

Може ли привреда ЕУ до јесени да изађе из рецесије

После пада који су протекле године забележиле готово све државе, Европу у овој години очекује привредни раст од 3,7 одсто, саопштила је Европска комисија. У Бриселу прогнозирају да ће европска привреда у 2022. вратити на ниво на којем је била пре пандемије.

Европу ове зиме потресају здравствене и економске последице епидемије. Власници затворених ресторана у Грчкој протестују, траже отпис дугова и помоћ државе.

"Ово је вапај за помоћ. Власници ресторана се плаше за будућност. Педесет одсто њих широм Грчке ризикује трајно затварање", каже власник једног ресторана у Атини.

После тешких месеци за привреду Уније коначно се види светло на крају тунела. Тако бар процењују у Европској комисији.

"С обзиром на то да рецесија у 2020. није била тако дубока као што се очекивало, и захваљујући развоју вакцина, прогнозирамо да ће се економија Европске уније вратити на ниво пре кризе у 2022. години. То подразумева ублажавање мера у другом кварталу, а посебно до краја године, до када се очекује да већина популације буде вакцинисана", објашњава европски комесар за економију и финансије Паоло Ђентиноли.

Добра вест за европску економију је да је пад од 6,3 одсто у 2020. години ипак мањи него што се страховало. Нове рестриктивне мере уведене крајем прошле и почетком ове године широм Европе, поново наносе економску штету, али много мању него на почетку епидемије.

Европска комисија зато од другог тромесечја најављује привредни раст, који ће у овој години износити 3,7 а у следећој 3,9 одсто.

Уз опрезни оптимизам, у Бриселу ипак упозоравају да су пред привредом озбиљнији ризици. Kолико ће се прогнозе опоравка привреде обистинити, зависиће пре свега од непредвидљивог тока епидемије, појаве нових мутација и успеха вакцинације.