Читај ми!

Пакет помоћи државе покриваће целу привреду, одлука по приоритетима

Министарка привреде Анђелка Атанасковић наводи за РТС да ће највећи део буџета министарства за наредну годину бити усмерен на програме подршке привреди за нове инвестиције, које ће наставити позитивно да утичу на раст БДП-а.

Анђелка Атанасковић је, гостујући у Оку економије, навела да се наставља подршка ка великим инвестицијама, развоју предузетништва и унапређењу пословне инфраструктуре.

Како каже, коронавирус не може да нестане преко ноћи и да је на основу циљева конципиран буџет за наредну годину.

"Не смемо заборавити да борба против ковида 19 и даље траје, и да поред борбе за сваки људски живот и за сузбијање заразе морамо да водимо рачуна и о економији", нагласила је министарка привреде.  

Додаје да је циљ Министарства привреде у наредном периоду бржи опоравак како бисмо задржали добре економске резултате.  

"Морали смо једну ставку да ставимо у буџет како бисмо могли да помогнемо свим тим малим приватним предузећима и предузетницима. За ту помоћ је издвојено преко 160 милијарди динара", објашњава Атанасковићева.

На питање да ли је пакет помоћи предвиђен секторски за најугроженије или ће покрити целокупну привреду, гошћа Ока одговара:

"Мораће да покрије целокупну привреду. Највероватније ћемо сести и одлучивати по приоритетима како буду стизале пријаве", објашњава Атанасковићева.

На питање како ће се држава финансирати уколико се доносе нове мере, одуговлачи с плаћањем, порезима, министарка привреде одговара:

"Има доста фирми које раде и у ово доба коронавируса, тако да и оне доприносе буџету. Такође смо предвидели повољне и врло повољне кредите са дугорочним и малим каматама, тако да ћемо овај случај сигурно превазићи до јуна."

Додаје и да се ради на привлачењу нових инвестиционих партнера и да морамо искористити шансу и привући велике компаније за које се очекује да ће преселити своју производњу са удаљених тржишта ближе матичним земљама. 

Коментаришући нове мере, истиче да је људски живот најважнији.

"Тачно је да је економија оно што нас све покреће живот, али људски животи су најпречи", наводи Атанасковићева.

Оцењује да је Србија једна од ретких земаља које су успеле да сачувају радна места и да помогну привредним субјектима да остану ликвидни у време пандемије.