Читај ми!

Директорка Одељења за здравство ЕИБ: "Фајзер–Бионтек" вакцина тестирана на 43.000 пацијената

Међу десетак вакцина које су у финалној фази испитивања, три чекају одобрење Европске агенције за лекове. На њиховом развоју радиле су иновативне компаније, захваљујући значајној финансијској подршци Европске инвестиционе банке од 600 милиона евра. О развоју вакцина и подршци сличним пројектима на Западном Балкану, за Дневник говори директорка Одељења за здравство Европске инвестиционе банке Фелистијас Ридл.

Фелистијас Ридл каже за Дневник РТС-а да су изузетно узбуђени због одличних вести, јер су као Европска инвестициона банка подржали иновативну технологију као што је мРНК вакцина, коју користи "Бионтек", као и немачка компанија "Кјурвак" и америчка "Модерна".

"Научни тим 'Бионтека' већ је применио ту технологију у онколошкој терапији и брзо су дошли до закључка да би она могла да функционише и на вакцини против ковида 19. 'Фајзер–Бионтек' вакцина тестирана је на 43.000 пацијената што је, према мојим сазнањима, међу првих десет најмасовнијих испитивања до сада. Оно што је такође важно јесте да смо подржали здравствене системе у набавци заштитне опреме, респиратора и кревета за јединице интензивне неге. Обезбедили смо брз приступ новцу не само државама већ и приватним компанијама које раде на научним истраживањима", напомиње Ридлова.

Наводи да за средства која одобравају гаранције даје буџет Европске уније, што апсолутно говори о важности јавних финансијских институција у овако тешким временима.

"Део пројекта је подржан на основу веома конкретног, осмишљеног плана Одељења за финансирање потреба инфективних болести. Обезбедили смо подршку и од Европске комисије, што нам је омогућило да уђемо у већи ризик. То су пројекти где имате веома иновативна решења која још нису профитабилна, али видимо на хоризонту да би била исплатива. Захваљујући тој подршци можемо да помогнемо компанијама у веома важној фази развоја да спроведу финалне студије неопходне да би се производи нашли на тржишту", указује Ридлова.

То су, додаје, нове области као што је случај с ковидом 19, где практично ничега није било пре годину дана.

Европска инвестициона банка је веома активна на Западном Балкану и у Србији, посебно у здравственом сектору.

На питање какве су могућности да нека српска иновативна биотехнолошка компанија добије од Европске инвестиционе банке повољна средства за истраживање, Ридлова наводи да је Европска инвестициона банка врло активна и важно је да подстакне иновативну средину у Србији где, колико знам, има веома добрих универзитета, па самим тим и много идеја.

"У прошлости смо подржавали научнотехнолошке паркове и мала и средња предузећа у добијању средстава потребних за економски раст. Осим тога, подржавамо и комерцијалне банке да пребацују зајмове малим и средњим предузећима. До сада нас нису звале компаније из приватног сектора које су довољно велике да добију директан зајам Европске инвестиционе банке. У сваком случају то подржавамо", закључује Ридлова.