Пандемија зауставила извоз јунетине, у чему је решење

Потпуни застој у продаји утовљене јунади, више од 6.000 газдинстава у Србији довело је до великих економских проблема. Сточари због овакве ситуације не знају како да покрију трошкове, па се надају да ће држава откупити бар део јунади. Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије каже за РТС да је за првих пет месеци извезено 2.200 тона јунећег меса, а да процене кажу да је спремно за изовз између 3.500 и 4.000 тона.

Ненад Будимовић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао  да је јунетина најмање коришћено месо у Србији због традиције и због цене.

"Када говоримо о вишковима, процене кажу да је неких десет до 12.000 комада бикова спремних, а то је око 3.500 до 4.000 тона меса", рекао је Будимовић.

Према његовим речима откуп који је ишао преко робних резерви је тренутно решење које може да угаси пожар, али није генрално решење, јер фармери добију кукуруз који опет улажу у сточарство и само се одлаже агонија.

"Пандемија је изазвала заиста велики застој у трговини. Овога пута причамо о јунећем месу, али је и кроз туризам на многе привредне гране рефлектовано", казао је Будимовић.

За првих пет месеци извезено је, напомиње, око 2.200 тона јунећег меса, од тога је 1.300 тона отишло у Турску.

"Тов бикова је један од најтежих процеса у пољопривреди и траје годину дана. Ко је могао да предвиди да ће се догодити пандемија. Туризам је онај пут који је могао да то све апсорбује и да допринесе доброј реализацији", истакао је Будимовић.

Окренути се више извозу у Кину 

Према Будимовићевим речима Привредна комора Србије је на иницијативу удружења пољопривредника упутили допис робним резервама да се одигра још једна размена.

"Можда треба гледати да се више окренемо извозу више Кини, ЕУ, Турској. У Турску смо извезли 1.300 тона у вредности од око осам милиона евра. Кина би могла да буде перспективније тржиште као и ЕУ. Али, свуда у Европи и свету је стао туризам", напомиње Будимовић.

Смањење цене, додаје, није решење, јер највише трпе произвођачи.

"Држава треба да подстакне извоз квалитетног јунећег меса за извоз. Овај број који је смањен уласком у нови товни циклус сигурно ће се умањити. Подстицаји су добри, али морају да се отпуше сви канали који завршавају на потрошачу или туристи", казао је Будимовић.

Сматра да треба радити на подстицају извоза за Кину.

"Они траже мање вредне категорије меса, али може да се реализује извоз. Потребно је да свако на свој начин да свако ко учествује у процедури да свој максимум. Иста је ситуација у европским земљама, али то нама неће умањити кризу. Држава би требало да осмисли како да помогне извозницима јунећег меса", закључио је Будимовић.