Рено добио државну гаранцију за зајам од пет милијарди евра

Kомпанија Рено је склопила споразум с владом о државним гаранцијама за зајам од пет милијарди евра, с циљем јачања финансија француског произвођача аутомобила због негативних утицаја пандемије коронавируса која је опустошила аутомобилску индустрију.

Рено је саопштио да кредитни аранжман предвиђа да француска држава - која поседује 15 посто власничког удела у компанији - гарантује до 90 процената укупног износа зајма, преноси Ројтерс.

У кредитни аранжман су укључене банке БНП Париба, Kреди Агрикол, ХСБЦ Франс, Натикис и Сосијете Женерал.

Рено је навео у саопштењу да ће овај зајам помоћи да се финансирају потребе ликвидности у предузећу.

Француски аутомобилски гигант је прошле недеље најавио смањење око 15.000 радних места широм света, укључујући 4.600 позиција у Француској, у којој ће компанија предложити запосленима добровољне одласке и коришћење пензионе шеме.

Ова најава је изазвала протесте током викенда у неким фабрикама, између осталих и у Мобежу у северној Француској, иако је председник Реноа Жан-Доминик Сенар обећао да тај погон неће бити затворен, напомиње Ројтерс.

Након што је зајам од пет милијарди евра одобрен од стране фанцуске владе вредност акција француског произвођача аутомобила су на берзи скочиле за 7,5 одсто а Голдман Сачс је унапредио њихов статус ознаком "куповина".