Банкротирао "Херц" после 102 године изнајмљивања аутомобила

Компанија за изнајмљивање аутомобила "Херц" која послује od 1918. године поднела је захтев за заштиту од банкрота након пада пословања током пандемије коронавируса. Преговори са кредиторима су пропали, а дугови износе скоро 19 милијарди долара.

Борд директора компаније затражио је од америчког суда у Делаверу да чувеној фирми за изнајмљивање аутомобила одобри заштиту по члану 11 Суда за банкрот, преноси Ројтерс.

Операције компaније у Европи, Аустралији и Новом Зеланду нису били укључени у поступак пред америчким судом.

Највећи профит компаније долази од изнајмљивања аутомобила на аеродромима, што је само "испарило" због тога што су путници престали да лете авионима услед пандемије и мера које су прописале различите државе.

Са дуговањима од скоро 19 милијарди долара и са готово 38.000 запослених, "Херц" је једна од највећих компанија које су запале у проблеме током епидемије.

Обавезе према лизинг кућама су порасле, а вредност возила је током епидемије падала.

У покушају да удовољи повериоцима, компанија која има возни парк од пола милиона возила, "Херц" је предложио да из флоте продаје 30.000 возила месечно, како би на тај начин прикупила пет милијарди долара, навео је извор близак компанији.

Борд директора именовао је 16. маја за извршног директора Пола Стоуна који је на том месту заменио Кетрин Маринело. Компанија је претходно отпустила 10.000 радника и изразила озбиљну забринутост да би банкрот могао да буде избегнут.

Та компанија је и раније упала у проблеме, будући да је све више људи почело да користи услуге које пружа "Убер".

Да би се борио против "Убера", "Херц" је усвојио план који је имао за циљ да модернизује апликације и побољша управљање возним парком. 

"Херц" је настао 1918. године, када је Валтер Џејкобс, пионир у бизнису изнајмљивања аутомобила, основао компанију која омогућава возачима да привремено користе један од десетак "фордових" модела "тс".