Читај ми!

Како је пандемија помогла младима да остваре свој сан – рад од куће за страну фирму и добру плату

Сан многих образованих младих људи да живе у својој земљи, а раде за велику плату у страној фирми, парадоксално, остварује се и захваљујући пандемији. Рад од куће, јефтина радна снага – то траже стране компаније. Оно што траже млади који конкуришу за та места, сем плате, јесте да се вреднују искључиво квалитет и знање и да нема запошљавања преко везе.

Све је више страних компанија које траже високобразовани кадар, па су конкурси стално отворени.

"Ево и наша компанија, као и већина других, има константно отворене огласе, наравно за различите позиције, за различите стране компаније, за различите тимове, али нон-стоп су отворени", рекао је Арсен Костић, оперативни директор у једној компанији.

Услови зависе од саме компаније, а најчешћи су огласи за програмере, односно стучњаке из области информационих технологија. Њима је јасно, али многима је потребно додатно објашњење шта која позиција подразумева.

"Највише се траже неки бекенд дивлопери углавном вишег сениоритета, то је сав онај код који се врти, који ради нешто у стварности, затим фронтенд, то је оно што се види углавном, што је визуелно, траже се кју еј позициије, то су тестери, како мануелни, тако и аутоматски. Такође, инфрастрактурал инжењери, то су људи који постављају окружење стављају нове сервере воде рачуна о мрежи. То су неке главне позиције које се траже. Оно што се тражи пре свега јесте знање", додао је Костић.

Практично знање главни услов, али и образовање и искуство 

Практично знање је главни услов, али не треба занемарити ни степен образовања и претходно искуство. Нови члан фирме Милош имао је четворогодишње искуство, а до новог посла дошао је преко огласа и није га дуго тражио, око два месеца, а добри коментари већ запослених су га охрабрили да конкурише.

"Kонкретно до ове фирме сам дошао тако што сам на платформи Џоберти пронашао конкурс о тренутној позицији и такође на тој платформи постоји листа са утисцима запослених како негативних тако и позитивних", рекао је Милош Максимовић, инжењер софтвера.

Већи број страних компанија гарантује и већи број радних места, а онлајн платформе доприносе бољој прегледности послова. Ипак, званичне евиденције о већем броју запослених у страним компанијама нема.

"Нико у овом тренутку нема ту врсту података колико је то људи, ми се радујемо тим ситуацијама, јер ти послови за високообразоване значи да су квалитетни послови да ће плата бити добра и надамо се да ће ти млади људи остати овде", рекао је Драган Тодоровић, предеседник Савеза самосталних синдиката Србије.

Нове технологије убрзале потрагу за пословима 

Ера дигитализације убрзала је потрагу за пословима и омогућила рад од куће, чему је допринела и пандемија. У многим страним фирмама ради се онлајн.

"Kада је у питању конкурс та институција је прилично замрла у Србији, значи у том приватном сектору јако мало има класичних конкурса, посебно код великих компанија. Велике компаније раде по једном сличном принципу, дигитално. На својим сајтовима имају упознавање са фирмом и опцијом за аплицирање. С једне стране то изгледа једноставно за младе и многи тако добију посао, али може да буде и дестимулишуће да се си-ви шаље на више адреса, а да не добију посао", додао је Тодоровић.

Kако тврде у Савезу самосталних синдиката ситуација са високообразованим кадром је добра, али овакве послове теже проналазе људи са средњом школом. Они се, додају у синдикату, најчешће жале на однос надређених и обим посла, али има жалби и на висину плате.