Читај ми!

Од сутра комбиновани модел наставе: Група А је у клупама, група Б онлајн

Друго полугодиште за ученике основних и средњих школа у централној Србији почиње сутра. Млађи разреди наставу ће похађати у учионицама, старији основци ће наставу пратити по комбинованом моделу, као и ученици средњих школа. Директор Друге економске школе у Београду Дејан Недић објаснио је како то у пракси иззгледа.

Дејан Недић каже да Друга економска школа спремно дочекује ђаке - учионице су окречене, венецијанери замењени и, што је можда и најважније, теткице су дезинфиковале све просторије.

У школу ће се ићи по комбинованом моделу, што значи да се одељења деле на две групе - група А и група Б. Понедељком група А иде у школу, док група Б у исто време случа предавање онлајн, у уторак је обрнута ситуација,

"Не може да се деси да једна група иде пре подне у школу, а друга после подне", рекао је Недић додајући да су се наставници навикли и да једва чекају деца да се врате у клупе.

Главни разлог за повратак у клупе била је социјализација, али се показало и да ђаци веће знање стичу када случају предавање из клупа.

"Нико неће рећи да онлајн настава пружа исто знање као директно и зато се сви залажемо да буде директна настава, то је важно, па макар била и комбинована настава", наводи директор Друге економске школе.

У овој школи има 1.200 ђака, а њихов директор истиче да се превентивне мере поштују. Ђаци од уласка у школско двориште морају све време да носе маске и да поштују дистанцу.

Да ли ће бити промене у одржавању наставе, зависи од тога да ли ће доћи до заражавања у школама. Сваке среде Министарству се шаљу информације о томе колико деце је заражено, па се у петак доноси одлука о томе како ће се наредне недеље ићи у школу.

Примењивати мере заштите у школи, али и ван ње 

Како је раније саопштило Министарство просвете, током боравка у школи, од момента уласка у школско двориште до напуштања школског дворишта, обавезна је употреба заштитних маски за све запослене, ученике и друге који се нађу у том простору.

Потребно је и појачати мере опште и личне хигијене, а нарочито водити рачуна о редовном проветравању свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.

Тим за школе апелује и очекује од ученика и запослених у школама, као и родитеља да доследно примењују мере личне заштите од инфекције како у школи, тако и ван.

Истичу да је посебно важно избегавати масовна окупљања у затвореном и на отвореном простору, нарочито уколико се током окупљања не примењују прописане мере личне заштите.