Читај ми!

Протести због антиковид мера у Европи – запаљен центар за вакцинацију у Пољској, у Берлину више од 600 ухапшених

Пољске власти припремају мере за суочавање са насиљем након што је у граду на југоистоку земље током ноћи запаљен центар за имунизацију. Нереде су изазвале групе које се противе вакцинацији. У Немачкој је ухапшено више од шестсто особа које су учествовале у протестима против мера владе те државе против коронавируса.

Министар здравља Пољске Адам Нидзијелски назвао је паљење центра за имунизацију у Замошцу "терористичким чином" против државе и "сукобом цивилизације против варварства".

То је, како преноси Блумберг, још један у низу инцидената покрета који покушава да поткопа кампању за вакцинацију у тој земљи.

Према наводима, последњих дана на друштвеним мрежама проширили су се видео-записи у којима се вербално злостављају болничарке и радници центара за вакцинацију из других пољских градова.

Пољска је вакцинисала готово 17,5 милиона грађана, а власти кажу да нису испунили циљ – број вакцинисаних потребан за постизање колективног имунитета.

Влада те земље се нада да ће вакцинације помоћи у смањењу броја хоспитализованих пацијената током новог таласа који се очекује у наредним недељама.

У Берлину ухапшено више од шестсто људи

У недељу је у околини Берлина одржано тринаест одвојених демонстрација, упркос томе што су судским налогом забрањена окупљања. Ухапшено је више од 600 особа, преноси Гардијан.

Већина демонстраната се није придржавала правила социјалног дистанцирања нити је носила маске, наводи полиција.

Полиција је употребила бибер спреј и пендреке како би растерала окупљене.

Према полицијском саопштењу, 49-годишњи мушкарац, који је са сином допутовао из регије Ринеланд у Берлин, преминуо је након што је пробио полицијски кордон.

Суд у Берлину наложио је обдукцију. На протестима је повређен и шеф огранка Немачког новинарског савеза који је последњих неколико месеци извештавао о покрету Кверденкер који се противи владиним мерама за спречавање ширења коронавируса.

Током протеста повређено је и неколико полицајаца.

Протести широм Француске

Хиљаде људи протестовало је у суботу у Паризу и другим француским градовима против обавезне здравствене пропуснице за улазак на велики број јавних места, коју је увела влада у борби против четвртог таласа инфекција.

Демонстранти су повредили три полицајца у Паризу, рекао је портпарол полиције. Министар унутрашњих послова Жралд Дарманин објавио је на Твитеру да је 19 демонстраната ухапшено.

То је трећи викенд заредом да су људи који се противе новим мерама председника Емануела Макрона изашли на улице Француске, наводи Ројтерс.