Читај ми!

Радови на ковид-болници у Новом Саду приводе се крају, шта је до сада изграђено

Изградња ковид болници у Новом Саду приводи се крају, а биће завршена у предвиђеном року, до првог септембра. Тачно месец дана пре најављеног отварања, екипа РТС-а проверила је како напредују радови.

Пре три месеца, на празној ливади постављен је камен темељац, а данас се већ поставља 15 центиметара широка изолација, након што је потрошено на хиљаде кубика бетона, стотине тона арматуре, 17 хиљада квадрата бетонских плоча и стотине армираних бетонских стубова.

Руководилац пројекта Михајло Влачић каже да су преостали завршни занатско-грађевински, и инсталатерски радови.

"То приводимо крају. Изводе се радови на машинским инсталацијама, грејање, хлађење, вентилација, затим медицински гасови и унутрашњи занатски радови, плафони, молерски радови, керамички, подополагачки. То се тренутно изводи и приводи се крају", наводи Влачић.

На градилишту је свакодневно 450 радника и раде у три смене. Како се примичу крају, биће их ангажовано још више.

Поред централне зграде, интензивне и полуинтезивне неге, на 20.000 квадратних метара градиће се још седам објеката и хелиодром.

Једнако ужурбано као напољу је и унутра, где се паралелно одвијају радови, а укупно је ангажовано више од 30 различитих струка.

На скоро 40 степени лакше је уз музику, док се изводе тешки физички радови.

На једном спрату крече се зидови, на другом постављају посебни подови, електричне и инсталације за гасове. Зграда интензивне неге има три спрата, где ће бити више од 200 лежајева, док суседна полуинтезивна има спрат више и 400 кревета.

"Запослићемо више стотина медицинских радника" 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић истиче да ће бити повећани просторни капацитети за ковид пацијенте, који ће сада бити смештени на једном месту.

"Имаће много бољу и квалитетнију здравствену заштиту. Имаћемо комплетан дијагностички протокол и дијагностичку јединицу у склопу постељних капацитета. Други сегмент, који је веома значајан, јесте што ћемо запослити више стотина медицинских радника", напомиње Гојковић.

Док ниче болница, други радници завршавају приступне саобраћајнице, које са 250 милиона динара финансира град Нови Сад.

Када се пандемија заврши, та болница ће постати градска, коју Нови Сад до сада није имао.