Читај ми!

Како изгледају свадбе и крштења након попуштања мера

Првог викенда откако су ублажене мере било је мало заказаних венчања. Више је било окупљања у угоститељским објектима, који сада могу да раде без забрана.

Рођена је првог дана лета у години короне - Дуња Стошић. Њени родитељи Јована и Мирослав припремили су троструко славље - први рођендан, крштење кћерке и венчање, које су због епидемијских мера више пута одлагали.

"Он је више желео да је крстимо ту негде кад је имала 40 дана, док је била мала. Ја сам хтела кад напуни годину дана, тако да ми се испунила жеља", наводи Јована Николић Стошић, млада.

Младожења Мирослав Стошић наводи да је раније било ограничења, те да су решили да уприличе троструко славље.

"Било је негде ограничено, од један до шест је била уживо музика. Сад, на сву срећу, па је дозвољено, тако да можемо и мало дуже да останемо", додаје Стошић.

Уживо музика или трубачи, незамењиви су на свадби на југу Србије. Фотографије показују да се тако славило и претходних векова. Ипак, ову и прошлу годину обележава коронавирус, па су навике младенаца промењене.

"Закључење брака током викенда су људи избегавали јер није било окупљања, прослава. Дођу са два сведока и радним даном се венчавају. Венчања се сад заказују много више како су мере почеле да попуштају", наводи Слађана Стојановић, матичарка у Врању.

У појединим врањским ресторанима и кафићима на отвореном сваки сто је заузет. Гости су се ужелели провода, музичари и особље рада, а свима је недостајао друштвени контакт.

"Дезинфекција руку и раздаљина међу гостима треба да се држи", наводи Младен Јовановић, конобар.

Музичар Југослав Настић наводи да је иза музичара најтежи период. "Крећу свадбе, крећу весеља овде у кафани. То је то, мислим да смо преживели најтежи период што се тиче музичара и угоститеља", наводи Настић.

Доктор Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању објашњава да су већи ризици од вируса тамо где се игра и пева.

"Тамо се игра и пева, и ту су већи ризици, али можемо да кажемо да је сада ниска активност коронавируса и да није толики ризик као што је био раније", додаје Станковић.

За своју прославу Стошићи нису морали да траже сагласност Кризног штаба, они су угостили око 80 најближих рођака и пријатеља.