Читај ми!

Шта ће све бити потребно за улазак у Грчку након попуштања мера

Нове олакшице за путовање у Грчку обрадовале су српске туристе који планирају да летују у тој земљи. За земље са зелене листе биће дозвољен улазак у Грчку са брзим негативним антигенским тестом, док за децу млађу од 12 година неће бити потребан. Све то ступиће на снагу по објављивању у службеном листу Грчке.

Андреј Тодоровић из агенције "Контики" за РТС каже да ће 21. јуна олакшице за наше туристе ступити на снагу.

"Србија се од тог датума налази на листи зелених земаља препознатих од Републике Грчке", навео је Тодоровић. 

Објашњава да је за путовање неопходно, без обзира на то да ли се путује аутомобилом или авионом, попуњавање ПЛФ (Passenger locator form) обрасца, преко интернет странице travel.gov.gr.

Образац подразумева попуњавање основних података – личних и кoja je дестинација путовања, а без њега се не може у Грчку, истиче Тодоровић, који објашњава да је рок за попуњавање седам дана пре уласка у ту земљу, а најкасније 24 сата, те да се то мора строго поштовати.

Наводи да путници из Србије могу да путују уколико су примили обе дозе вакцине, а да 14 дана треба да прође од последње примљене дозе. Додаје да се, такође, може путовати са негативним антигенским тестом који није старији од 48 сати, као и пи-си-ар тестом који није старији од 72 сата.

"Они који су прележали коронавирус, преко портала е-Управa могу да изваде дигитални зелени сертификат који не треба да буде старији девет месеци, односно млађи од два месеца пре него што планирамо да путујемо", каже Тодоровић.

Додаје да за децу млађу од 12 година тест неће бити потребан, док старија треба да имају негативан пи-си-ар или антигенски тест.