Читај ми!

Држављани Србије као туристи не могу у 18 земаља ЕУ – под којим условима могу у Грчку

До 15. овог месеца чланице ЕУ усагласиће заједнички документ за путовања који се односи искључиво на медицинске параметре, које путник мора да има на једном папиру. Ту треба да стоји да ли је неко вакцинисан, којом вакцином, да ли је и када прележао ковид 19. Поједини пасоши морају имати и антигенске тестове не старије од 72 сата. Грађанима Србије и даље је забрањен туристички улазак у 18 земаља Европске уније.

Поседовање медицинске документације, признавање или непризнавање појединих вакцина, нису услов да бисте, на пример, отишли ове године да видите музеј Прадо у Мадриду или Лувр у Паризу. Они вас само квалификују да, ако имате неодложна посла или хитан случај, уђете у ту земљу ЕУ.

Објаве да поједине земље признају неке вакцине, а неке не, само стварају забуну код путника, кажу продавци авио-карата и додају да се пре поласка на пут морате информисати о условима уласка у ту земљу.

"Свака земља има право да донесе своја сопствена правила и да се оглуши о сопствена правила", истиче Игор Врањешевић, турист-оператор за авионске, железничке и фери карте.

Забрањен туристички улазак у 18 земаља ЕУ

Према тренутним подацима Министарства спољних послова, држављанима Србије и даље није дозвољено путовање из туристичких разлога у 18 земаља: Аустрију, Белгију, Чешку, Данску, Естонију, Француску, Финску, Немачку, Италију, Литванију, Луксембург, Холандију, Пољску, Португалију, Румунију, Словачку, Шведску и Малту.

Тренутно у те државе грађани Србије могу да путују искључиво уколико имају боравишну дозволу, због пословних или из хитних разлога. У Грчку се може под следећим условима.

"Да ли су вакцинисани и да ли су ревакцинисани? Уколико су ревакцинисани,  могу да уђу са било којом вакцином, за децу старију од шест година потребан је пи-си-ар тест, не може брзи антигенски тест, то још не функционише. На територију Грчке могу да уђу и они који су ковид прележали у последњих шест месеци и морају да имају ту потврду са собом", објаснио је Врањешевић.

Додао је да је обавезан ПДФ формулар да би се ушло на територију Грчке. Крајњи рок да се формулар попуни је 24 сата пред полазак и не може се у оквиру та 24 часа попуњавати. Стиже на имејл те ноћи пре уласка у Грчку.

У формулару мора бити обавезно наведена адреса на којој се борави, број дана и да је аранжаман у целости плаћен, тачније да ли постоји уговор о најму и правима и обавезама у случају више силе.

Осигурање се накнадно вади и обухвата и ризик од заражавања ковидом 19, а Грчка је преузела део лечења и каранитина за српске туристе.