Читај ми!

Пандемија сниматеље и фотографе довела на ивицу егзистенције, спас траже у надници

И док су у време пандемије онлајн занимања и услуге доживеле експанзију, поједине делатности доведене су на ивицу егзистенције. Међу таквима су и сниматељи и фотографи, од којих су многи, како би обезбедили приход за породицу, морали и у надницу. Ни након попуштања мера нема довољно посла.

Свадба у најужем кругу, а велико весеље тек за годину дана, када се надају да ће пандемија бити окончана. Због такве ситуације, многи фотографи су се претходних петнаест месеци довијали како да преживе.

"Неко је нашао место у грађевини, појединци у хладњачама, неки су постали таксисти. Затим су ту сезонски послови у пољопривреди - малина, кромпир, јагода", наводи Јовица Бањац, фотограф из Пожеге.

У време пандемије, многи фотографи су морали да ризикују.

"Кад год су попустиле мере и почеле свадбе, било је вируса, тако да до сада сам га два пута прележао. Наши обичају су такви пуца се доста на свадбама. Једном приликом метак је рикошетирао од под, па ми прошао кроз кошуљу, није ме окрзнуо", наводи Филип Грбић, фотограф из Ужица.

У недостатку посла и у време полицијског часа Сава Милаков научио је трогодишњу ћерку да лети дроном.

"Нисмо имали шта да радимо, ја из досаде реко дај детету да дам да вози дрон, нека ломи. Ионако нема посла", наводи Сава Милаков, фриленсер са Златибора.

Преоријентисао се на фотографисање и снимање спотова младенаца, али и некретнина. А снашао се и као фриленсер.

"Пошто годинама сликам Златибор онако из љубави, па дошли неки немачки магазини до мене мало и они су узели доста неких фотографија Увца, Златибора итд, где сам већ све стизао. И тако преживело се некако, је ли", објашњава Милаков.

Иако су епидемиолошке мере ублажене, честа су отказивања и померања прослава до окончања пандемије. Неизвесност је и даље ту, али се фотографи надају да ће масовна вакцинација допринети нормализацији живота.