Читај ми!

Туристичка сезона у земљама региона на помолу - који су услови за улазак

После више месеци рампа према Грчкој је за српске туристе подигнута. За сада ће у омиљена летовалишта моћи преко Бугарске.

Да бисте ушли у у Бугарску потребан вам је за сада искључиво пи-си-ар тест. Међутим то није неопходно за транзитне путинике. Епидемсијка ситуација у Бугарској је и даље неповољна и постоје бројна ограничења. Без пи-си-ар теста у суседну земљу могу транзитни путници, студенти и они који тамо раде.

Такође и у Грчкој су на снази бројне забране и рада кафића и ресторана, па ће по свему судећи почетак туристичке сезоне морати да сачека још неко време. 

После осам месеци и то у 8 од 12 регија почињу да раде баште у Словенији. Добру вест није дочекало 3.000 кафеа и ресторана. Пандемија их је трајно затворила. Посао у угоститељству је изгубило чак 12.000 људи. Они који су опстали незадовољни су новим радним временом од 7 до 19 сати, као и забраном рада у објекту.    

Иако су само терасе локала отворене то не значи да Словенија позива туристе, земља је још затворена, па тако наши држављани могу да уђу само у изузецима, као што су транзит, пословна посета, обилазак чланова најуже породице, неодложно лечење. Услов је негативан пи-си-ар тест, или две дозе признатих вакцина, "Фајзера", "Модерне", "Астра-Зенеке", и "спутњика".

Од пре седам дана у Хрватску се улази са сертификатом о вакцинацији, било ког произвођача. Он се односи на ревакцинисане којима је од друге дозе прошло 14 дана. Невакцинисани морају да покажу негативан пи-си-ар или антигенски тест. Први човек хрвaтске Владе сумира ток имунизације у тој земљи. 

"Наш је отприлике циљ да барем првом дозом буде процепљено више од 50-55 одсто одраслога становништва, до првог српња и на тај начин прокуженост дакле и ови људи који су били већ заражени који су се опоравили могли говорити о врло значајној заштити Хрватскога становништа од ковида 19", објашњава Андреј Пленковић. 

За сада без додатних услова из Србије може да се путује у четири државе - БиХ, Црну Гору, Албанију и Северну Македонију.