Читај ми!

Сеничић: Тек од 14. маја потпуно попуштање мера у Грчкој, туристи сигурно неће морати да седе у смештају

Граница са Грчком званично је отворена. До краја маја може да се уђе само преко граничног прелаза из правца Бугарске и за улазак је неопходна потврда о вакцинацији или негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата. Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић каже за РТС да туристичке агенције ово виде као једину могућност да преживе тешка времена.

Александар Сеничић каже да су туристичке агенције већ почеле да продају аранжмане за Грчку.

"Туристичке агенције су спремне. Ми ово видимо као једину могућност да преживимо ова тешка времена и ово јесу добре вести. Када изађемо из овакве ситуације, има много недоумица", истиче Сеничић.

Каже да ће од 14. маја бити могуће путовати у Грчку и са негативним брзим антигенским тестом, што ће смањити трошкове.

"Спровели смо акцију и разговараћемо са ресорним министарством да се макар деци до 16 година обезбеди бесплатан пи-си-ар или антигенски тест, да бисмо људима смањили трошкове", каже Сеничић.

Истиче да су тренутна олакшања намењена пре свега пословним путовањима и људима који у Грчкој имају некретнине, али да људи у туристичкој сезони сигурно неће морати да седе у свом смештају. 

"Од данас, па до 14. маја, како нам је речено, када дођете у Грчку не можете да излазите из града у којем имате смештај. То је једна од рестрикција која је на снази. Ресторани и кафићи још увек не раде", наводи Сеничић.

Каже да је најава министра да ће тек од 14. маја у ствари бити потпуно попуштање мера у Грчкој.

Истиче да туристи по систему случајног узорка могу да буду тестирани брзим антигенским тестовима и да се резултати не чекају дуго.

Сеничић каже да око 220.000 путника има ваучере за заменска путовања од прошле године и верује да ће путовања моћи да се реализују. 

"Процедура је да се јаве својој туристичкој агенцији и већ сада могу да праве предрезервације за термине који им одговарају. Сви који из било ког разлога не могу да искористе ваучер, могу од 1. јануара наредне године да захтевају повраћај новца", објашњава Сеничић.