Читај ми!

Сеничић: Покушавамо да подигнемо старосну границу за улазак деце у Грчку без теста

Грчки министар туризма Харис Теохарис потврдио је да ће грађани Србије моћи од 14. маја да путују у Грчку уколико поседују потврду о вакцинацији, пи-си-ар или брзи антигенски тест. Оно што је важно да је прихваћен и антигенски тест, рекао је за РТС Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких радника. Поручује да су замолили да се размотри померање старосне границе за улазак деце у Грчку без теста на 12 или 14 година чиме би се број породица које могу да путују значајно повећао.

Гостујући у Јутарњем програму, Александар Сеничић је изјавио да је пре свега било важно да се признају руске и кинеске вакцине, с обзиром да је у Србији масовна имунизација кренула са њима.

"Ту више нема дилеме, грчки кризни штаб је донео одлуку да ће прихватити и ове вакцине", поручио је Сеничић.

Истиче да је пи-си-ар тест релативно скуп и да је била идеја да постоји још нека додатна опција. Та опција је брзи антигенски тест, који се показао поузданим, значајно је јефтинији и омогућиће већем броју људи да се одлучи за летовање.

Може да се уради и у приватним лабораторијама које су сертификоване, а резултати морају да буду на енглеском језику са персонализованим кју-ар кодом.

Тестирање на границама није реална прича, наглашава Сеничић, створиле би се велике гужве. Реч је о дестинацији где из Србије дође око милион људи, али Грци су најавили да ће на граници радити спорадична тестирања брзим антигенским тестовима без обзира на сертификат.

"Добили смо уверавања од министра Теохариса да Грчка не планира да затвара границе ове године, без обзира на ситуацију која ће бити. Међутим, могу да се погоршају услови уколико дође до значајног погоршања епидемиолошке ситуације", поручује директор Националне асоцијације туристичких радника.

"Мере које буду важиле за Грке важиће и за странце"

У Грчкој ће туристички радници бити вакцинисани после приоритетних група, у мају, пре отварања граница. Очекује се да ће до 20. маја највећи број људи који ради у туристичкој индустрији буде вакцинисан, али су направили и додатне услове за оне који нису у тим приоритетним групама да раде антигенске тестове на свака три дана како би потпуно били сигурни да ће гости бити заштићени, објашњава Сеничић.

Додаје да ће и остале мере које буду важиле за Грке важити и за странце.

Сеничић истиче да, према информацијама које су добили, деца до 10 година, у пратњи родитеља неће морати да имају никакав додатни услов.

Додаје да су замолили да са својим кризним штабом размотре да се та граница помери на 12 или 14 година чиме би се број породица које могу да путују значајно повећао.

"Највећи број туристичких агенција не ради под овим епидемиолошким мерама. Ово јесте светло на крају тунела и запослени у туристичким агенцијама једва су дочекали да можемо да планирамо. Свесни смо да ова сезона не може да буде као сезоне 2018. или 2019. године, али очекујемо да бар 30 или 40 посто људи путује што би омогућило да радници у туризму преживе", поручује директор Националне асоцијације туристичких радника.

"Заменска путовања су приоритет"

Према његовим речима, када говоримо о заменским путовањима она могу да се искористе током целе године и свакако су у приоритету. Савет људима је да буду у контакту са својим туристичким агенцијама.

"Приоритет јесте да та путовања буду у истом термину и истим објектима, али сам сигуран да ће агенције бити флексибилне колико код је то могуће. Верујем да чемо велики број тих путовања ове године остварити", каже Сеничић.

За оне која та путовања не реализују од 1. јануара следеће године биће могућ повраћај новца.

Према његовим речима већ од 14. априла, када се ублажавају мере у Грчкој, биће дозвољен улазак у ту земљу грађанима Србије, али још увек не по протоколу, уз обавезан пи-си-ар тест и то искључиво преко прелаза у Бугарској.